Soczysta, kolorowa, świeża i lekka. Ta surówka jest idealna do niedzielnego obiadu

Soczysta, kolorowa, świeża i lekka. Ta surówka jest idealna do niedzielnego obiadu

Dodano: 
Mizeria z granatem
Mizeria z granatem Źródło: Shutterstock / apolonia
To nie jest zwykła mizeria, choć głównym składnikiem są tu świeże ogórki. Sekret to soczyste ziarenka i jogurtowy dressing z cytrusową nutą.

Ta niebanalna surówka jest łatwa do przygotowania, a zachwyca smakiem i wyglądem. To także solidna porcja zdrowia. Jest idealną surówką do niedzielnego obiadu, ale nie tylko. Jej bazą są świeże ogórki, ale dorzucamy do niej jeszcze garść ziarenek granatu i wyrazisty, odświeżający dressing jogurtowy z limonką.

Dlaczego warto jeść granaty?

Owoc granatu jest ceniony nie tylko ze względu na smak i piękną barwę, która dodaje koloru potrawom, ale też z uwagi na cenne właściwości zdrowotne. Granaty są jednym z najlepszych naturalnych źródeł antyoksydantów. Chronią one komórki przed stresem oksydacyjnym, spowalniają procesy starzenia i zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych. Regularne spożywanie granatów może obniżać poziom cholesterolu. Badania sugerują, że sok z granatu może redukować ciśnienie krwi.

Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, witamin z grupy B oraz minerałów (m.in. potasu, żelaza, cynku), granat wspiera układ immunologiczny i pomaga organizmowi radzić sobie z infekcjami. Nasiona granatu zawierają również błonnik, który wspiera pracę jelit i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.

Jak zrobić mizerię z granatem?

Przepis jest bardzo prosty, bo wystarczy wymieszać w misce pokrojone ogórki, koperek i ziarenka granatu. Dressing to gęsty jogurt z sokiem z limonki i odrobina oliwy. Tu od razu rada: jeśli lubisz cytrusowe smaki, to aby ten twist limonkowy był jeszcze bardziej wyraźny, dodaj do dressingu również odrobinę skórki otartej z limonki.

Przepis: Mizeria z granatem

Pomysł na surówkę do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
89 w każdej porcji

Składniki

  • 8 ogórków gruntowych
  • 1/2 granatu (ziarenka)
  • 1/2 pęczka koperku
  • 200 g gęstego jogurtu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówOgórki pokrój, koperek posiekaj, wrzuć do miski razem z ziarenkami granatu.
  2. Robienie surówkiWymieszaj jogurt z oliwą i sokiem z limonki. Dodaj do ogórków i granatu, wymieszaj i dopraw do smaku.

Surówka pasuje doskonale do klasycznych zestawów obiadowych. Zaserwuj ją np. do kotleta schabowego, pieczonego kurczaka czy kotletów polędwiczki wieprzowej. Surówka pasuje zarówno do ziemniaków, jak i różnych kasz, makaronu czy ryżu.

Czytaj też:
Sekret najlepszego bulionu to jedna prosta czynność. Nie każdy zna ten patent
Czytaj też:
Jeden dodatek odmieni klasyczne placki ziemniaczane. Wyjdą pożywniejsze i pełne smaku