Serek wiejski to mój patent na szybką zapiekankę à la sernik. Przepis jest prosty, a deser tani

Serek wiejski to mój patent na szybką zapiekankę à la sernik. Przepis jest prosty, a deser tani

Dodano: 
Słodka zapiekanka z serka wiejskiego
Słodka zapiekanka z serka wiejskiego Źródło: Shutterstock / elenamazur
Gdy nie mam czasu, żeby przygotować tradycyjny sernik, robię słodką zapiekankę z serka wiejskiego. Smakuje wyśmienicie, a do tego ma wysokie wartości odżywcze. Zapraszam po przepis na ekspresowy deser z serka cottage cheese.

Serek wiejski, czyli cieszący się ogromną popularnością serek cottage cheese, to produkt, z którego można przygotować wiele pysznych i tanich potraw. Jednym z moich ulubionych dań z serkiem wiejskim w roli głównej jest podawana na słodko zapiekanka, która smakiem i konsystencją przypomina tradycyjny sernik.

Dlaczego warto włączyć do swojej diety serek wiejski cottage cheese?

Amerykański serek wiejski typu cottage cheese ma niewiele kalorii (85-98,5 kcal na 100 g) i stanowi cenne źródło białka (11 g w 100 g). Co więcej, serek wiejski ma neutralny smak, więc może stanowić bazę oraz dodatek do dań na słodko i na słono. Świetnie smakuje na zimno np. wymieszany z warzywami i ziołami lub z owocami, a także może być poddawany obróbce termicznej.

Jak zrobić słodką zapiekankę z serka wiejskiego?

Ja do przygotowania zapiekanki z serka wiejskiego używam miksera oraz blendera. Możesz oczywiście zrezygnować z całkowitego rozdrobnienia serka wiejskiego i rozgnieść go widelcem, pozostawiając większe kawałki. Do zapiekanki dodaję gotowy proszek budyniowy o smaku waniliowym lub śmietankowym, który możesz zastąpić skrobią kukurydzianą lub skrobią ziemniaczaną. Wszystkie składniki zapiekanki powinny mieć temperaturę pokojową.

Zapiekankę robię w prostokątnym, płytkim naczyniu żaroodpornym, ale możesz również przygotować tę potrawę w kokilkach lub tradycyjnej formie do pieczenia ciast.

Przepis: Zapiekanka z serka wiejskiego z rodzynkami

To tylko kilka podstawowych składników. Wyjątkowy, smak nadają zapiekance rodzynki. Możesz je zastąpić np. smażoną skórką pomarańczową.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
389 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g serka wiejskiego
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżki miodu lub cukru
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki rodzynek
  • 3 łyżeczki proszku budyniowego

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania

  1. Miksowanie4 opakowania serka wiejski przełóż na sitko i odsącz ze śmietanki. Polecam podczas odcedzania serka kilka razy pomieszać go łyżką. Odsączony serek przełóż do miski i zmiksuj na jednolitą masę.
  2. Uszykowanie składnikówRodzynki zalej gorącą wodą i odstaw na 5-10 minut do napęcznienia, a następnie odsącz z nadmiaru płynu i osusz na ręczniku papierowym. Suche rodzynki obtocz w skrobi ziemniaczanej, co zapobiegnie ich opadnięciu na spód zapiekanki. Masło roztop na gazie lub w kąpieli wodnej i pozostaw do ostygnięcia. Możesz pominąć ten składnik zapiekanki. Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij na jasną i puszystą masę, a białka na sztywną pianę.
  3. Połączenia składnikówDo masy z serka wiejskiego dodaj żółtka i miksuj na niskich obrotach. Składniki powinny się połączyć. Następnie dodaj miód lub cukier, ekstrakt waniliowy, ostudzone masło i proszek budyniowy. Miksuj na niskich obrotach do połączenia się składników. Do miski z pozostałymi składnikami dodaj pianę z białek i delikatnie wmieszaj ją za pomocą szpatułki. Stopniowo dodawaj obtoczone w mące rodzynki i delikatnie wymieszaj – wystarczy kilka ruchów szpatułką.
  4. PieczenieWysmaruj formę do zapiekania masłem i przełóż do niej masę serową. Wyrównaj wierzch łyżką. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw zapiekankę do gorącego piekarnika i piecz około 25 minut – wierzch powinien lekko się zrumienić.

Możesz zostawić formę z gotową zapiekanką na 10 minut w ciepłym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Jak podawać zapiekankę z serka wiejskiego?

Zapiekankę z serka wiejskiego możesz podawać na ciepło i na zimno, zastępując nią tradycyjne śniadanie, przekąskę lub deser. Porcje potrawy możesz udekorować świeżymi owocami np. malinami.

Czytaj też:
Biorę tortille, serek wiejski i w pół godziny robię obłędną zapiekankę. Obiad znika z talerzy w kilka chwil
Czytaj też:
Biorę serek wiejski i zapiekam z owocami. Po chwili mam gotowe słodkie śniadanie lub przekąskę