Serek wiejski, czyli cieszący się ogromną popularnością serek cottage cheese, to produkt, z którego można przygotować wiele pysznych i tanich potraw. Jednym z moich ulubionych dań z serkiem wiejskim w roli głównej jest podawana na słodko zapiekanka, która smakiem i konsystencją przypomina tradycyjny sernik.
Dlaczego warto włączyć do swojej diety serek wiejski cottage cheese?
Amerykański serek wiejski typu cottage cheese ma niewiele kalorii (85-98,5 kcal na 100 g) i stanowi cenne źródło białka (11 g w 100 g). Co więcej, serek wiejski ma neutralny smak, więc może stanowić bazę oraz dodatek do dań na słodko i na słono. Świetnie smakuje na zimno np. wymieszany z warzywami i ziołami lub z owocami, a także może być poddawany obróbce termicznej.
Jak zrobić słodką zapiekankę z serka wiejskiego?
Ja do przygotowania zapiekanki z serka wiejskiego używam miksera oraz blendera. Możesz oczywiście zrezygnować z całkowitego rozdrobnienia serka wiejskiego i rozgnieść go widelcem, pozostawiając większe kawałki. Do zapiekanki dodaję gotowy proszek budyniowy o smaku waniliowym lub śmietankowym, który możesz zastąpić skrobią kukurydzianą lub skrobią ziemniaczaną. Wszystkie składniki zapiekanki powinny mieć temperaturę pokojową.
Zapiekankę robię w prostokątnym, płytkim naczyniu żaroodpornym, ale możesz również przygotować tę potrawę w kokilkach lub tradycyjnej formie do pieczenia ciast.
Przepis: Zapiekanka z serka wiejskiego z rodzynkami
To tylko kilka podstawowych składników. Wyjątkowy, smak nadają zapiekance rodzynki. Możesz je zastąpić np. smażoną skórką pomarańczową.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 389 w każdej porcji
Składniki
- 800 g serka wiejskiego
- 4 duże jajka
- 2 łyżki miodu lub cukru
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 4 łyżki rodzynek
- 3 łyżeczki proszku budyniowego
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Sposób przygotowania
- Miksowanie4 opakowania serka wiejski przełóż na sitko i odsącz ze śmietanki. Polecam podczas odcedzania serka kilka razy pomieszać go łyżką. Odsączony serek przełóż do miski i zmiksuj na jednolitą masę.
- Uszykowanie składnikówRodzynki zalej gorącą wodą i odstaw na 5-10 minut do napęcznienia, a następnie odsącz z nadmiaru płynu i osusz na ręczniku papierowym. Suche rodzynki obtocz w skrobi ziemniaczanej, co zapobiegnie ich opadnięciu na spód zapiekanki. Masło roztop na gazie lub w kąpieli wodnej i pozostaw do ostygnięcia. Możesz pominąć ten składnik zapiekanki. Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij na jasną i puszystą masę, a białka na sztywną pianę.
- Połączenia składnikówDo masy z serka wiejskiego dodaj żółtka i miksuj na niskich obrotach. Składniki powinny się połączyć. Następnie dodaj miód lub cukier, ekstrakt waniliowy, ostudzone masło i proszek budyniowy. Miksuj na niskich obrotach do połączenia się składników. Do miski z pozostałymi składnikami dodaj pianę z białek i delikatnie wmieszaj ją za pomocą szpatułki. Stopniowo dodawaj obtoczone w mące rodzynki i delikatnie wymieszaj – wystarczy kilka ruchów szpatułką.
- PieczenieWysmaruj formę do zapiekania masłem i przełóż do niej masę serową. Wyrównaj wierzch łyżką. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw zapiekankę do gorącego piekarnika i piecz około 25 minut – wierzch powinien lekko się zrumienić.
Możesz zostawić formę z gotową zapiekanką na 10 minut w ciepłym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Jak podawać zapiekankę z serka wiejskiego?
Zapiekankę z serka wiejskiego możesz podawać na ciepło i na zimno, zastępując nią tradycyjne śniadanie, przekąskę lub deser. Porcje potrawy możesz udekorować świeżymi owocami np. malinami.
Czytaj też:
Biorę tortille, serek wiejski i w pół godziny robię obłędną zapiekankę. Obiad znika z talerzy w kilka chwilCzytaj też:
Biorę serek wiejski i zapiekam z owocami. Po chwili mam gotowe słodkie śniadanie lub przekąskę