Te ekspresowe placuszki są idealne nie tylko na śniadanie. Jeden składnik sprawia, że są wyjątkowo puszyste

Te ekspresowe placuszki są idealne nie tylko na śniadanie. Jeden składnik sprawia, że są wyjątkowo puszyste

Dodano: 
Placuszki z łososiem
Placuszki z łososiem Źródło: Shutterstock / Liudmyla Chuhunova
Placuszki z łososiem można zjeść zamiast kanapek na śniadanie, mogą być też przekąską albo kolacją. Proste ciasto robi się z maślanki.

Są puszyste i miękkie, a podane z kleksem śmietany i wędzonym łososiem smakują niczym tradycyjne bliny. Tu jednak nie ma drożdży, a wszystko robi się ekspresowo. Placuszki pięknie wyrastają dzięki kwaśnej maślance i dodatkowi odrobiny sody.

Jak zrobić placuszki z maślanki?

Te wytrawne placuszki z maślanki mają najprostszy z możliwych skład. To jedynie mąka, jajka, maślanka, soda, sól i pieprz. Wszystko wystarczy wymieszać i już na tym etapie zobaczysz, jak buzuje soda połączona z kwaśną maślanką. Dzięki temu placki rewelacyjnie wyrastają na patelni. Nasza propozycja to placki podane z wędzonym na zimno łososiem, śmietaną i posypane szczypiorkiem.

Przepis: Placuszki z łososiem

Szybkie placki na maślance, idealne na śniadanie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
770 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

do podania:

  • 1 szklanka śmietany
  • 200 g wędzonego na zimno łososia
  • 1/2 szklanki posiekanego drobno szczypiorku

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciasta na plackiWymieszaj dokładnie wszystkie składniki na placki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wykładaj małe porcje na rozgrzaną patelnię i smaż z obu stron na złoto.
  2. Podawanie placuszkówPlacki podawaj z kleksem śmietany, kawałkiem łososia i szczypiorkiem.

Rada: część mąki pszennej możesz zastąpić mąką owsianą albo gryczaną. Do samego ciasta można równie dodać inne składniki, np. posiekany drobno koperek czy natkę pietruszki, pokrojoną w drobną kostkę paprykę albo groszek z puszki.

Inne pomysły na podanie placków

Placki z tego przepisu możesz podawać na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Może to być:

  • jogurt grecki, świeży ogórek, łosoś wędzony na zimno, koperek,
  • sos czosnkowy, szczypiorek,
  • majonez, szynka, ogórek kiszony,
  • keczup, ogórek konserwowy,
  • hummus, owoce granatu, oliwa z oliwek, cebula,
  • pasta z makreli, czerwona cebula, ogórek konserwowy,
  • kremowy twarożek, dowolna wędzona ryba, szczypiorek.

To tylko kilka propozycji, które potraktuj jako inspirację. Te same placuszki na maślance doskonale smakują także z gorącymi sosami, a to oznacza, że mogą być również dodatkiem do obiadu. Możesz je zaserwować z dowolnym gulaszem (mięsnym albo warzywnym), sosem z pieczarek lub leśnych grzybów albo z leczo. Można je także podać z kawałkiem pieczonego mięsa i tradycyjnym sosem pieczeniowym.

Czytaj też:
Do jajecznicy wkrój tylko jeden dodatek. Śniadanie proste, a pyszne
Czytaj też:
Usmaż jajka i zawiń z pysznymi dodatkami. Sycące burrito nie tylko na śniadanie