Do jajecznicy wkrój tylko jeden dodatek. Śniadanie proste, a pyszne

Do jajecznicy wkrój tylko jeden dodatek. Śniadanie proste, a pyszne

Dodano: 
Jajecznica z pieczarkami
Jajecznica z pieczarkami Źródło: Shutterstock / Timolina
Jajecznica z pieczarkami to pomysł na pełne smaku, a jednocześnie proste i szybkie śniadanie. Zrobienie dania zajmie dosłownie kilka chwil.

Jajecznica to śniadaniowy klasyk. Można ją zrobić na wiele sposobów i z wieloma dodatkami. My dziś proponujemy, aby wkroić do niej aromatyczne pieczarki. Jajecznica z pieczarkami smakuje wyśmienicie, a z jej zrobieniem poradzi sobie każdy.

Jak zrobić jajecznicę z pieczarkami?

Aby zrobić dobrą jajecznicę z pieczarkami, trzeba najpierw przesmażyć grzyby. Powinny być pokrojone w dość cienkie plasterki. Pieczarki na patelni puszczą soki, dlatego należy je smażyć tak długo, aż płyn z patelni odparuje. Wówczas należy dodać masło, które idealnie wydobędzie smak całego dania. Na koniec wbija się jajka i już tylko czekać, aż się zetną.

Jeśli chcesz, do pieczarek możesz dodać także cebulę. Wówczas wrzuć ją na patelnię w pierwszej kolejności, a kiedy się zeszkli, wówczas dodaj pokrojone pieczarki.

Przepis: Jajecznica z pieczarkami

Pomysł na śniadanie z jajek i pieczarek.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
570

Składniki

  • 2 pieczarki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPieczarki pokrój w plasterki. Na patelni rozpuść oliwę. Wrzuć pieczarki i smaż, aż odparuje płyn. Dodaj masło i smaż krótko.
  2. Robienie jajecznicyNa patelnię z pieczarkami wbij jajka, dopraw solą, pieprzem i smaż, aż jajka się zetną.

Jak podawać jajecznicę z pieczarkami?

Gotową jajecznicę z pieczarkami możesz posypać świeżym, drobno posiekanym szczypiorkiem albo ułożyć jajka na liściach rukoli. Do jajecznicy rewelacyjnie pasują chrupiące grzanki albo tosty z serem.

Jajecznicę można także podać na kanapkach. Weź dobry, najlepiej pełnoziarnisty chleb i połóż na kromkach porcje jajek z pieczarkami. Taka jajecznica świetnie smakuje również zawinięta w tortille: wówczas oprócz jajecznicy z pieczarkami można zawinąć np. liście rukoli i czerwoną cebulę, albo pokrojone w plastry pomidory i liście sałaty.

Jajecznica z pieczarkami dobrze smakuje i efektownie wygląda podana na wytrawnych gofrach, ale można ją także podać na blinach. To danie niekoniecznie trzeba podawać o poranku. Jajka usmażone z pieczarkami można nakładać do wydrążonych pomidorków, połówek papryki albo awokado i serwować jako oryginalną przekąskę. Można ją również podać na liściach cykorii albo sałaty.

Czytaj też:
Pyszne i zdrowe śniadanie robię z trzech składników. Wygląda i smakuje niczym najlepszy deser
Czytaj też:
Grecką sałatkę makaronową zrobisz w kwadrans. Wystarczy za cały posiłek