Usmaż jajka i zawiń z pysznymi dodatkami. Sycące burrito nie tylko na śniadanie

Usmaż jajka i zawiń z pysznymi dodatkami. Sycące burrito nie tylko na śniadanie

Dodano: 
Burrito z jajecznicą
Burrito z jajecznicą Źródło: Shutterstock / Maria Shipakina
Jajecznicę można podać na wiele sposób, a ta wersja jest chyba jedną z najpyszniejszych. Inspirowane kuchnią meksykańską danie to nic innego jak tortille z sycącym i aromatycznym farszem.

Burrito z jajecznicą może być śniadaniem, ale śmiało może też robić za obiad czy kolację. Wystarczy jedna tortilla z takim nadzieniem, a poczujesz sytość na długo. Do tego jest to danie ekspresowe. Wszystko przyrządzisz w kwadrans.

Jak zrobić burrito z jajecznicą?

Burrito to nic innego jak pszenna tortilla wypełniona farszem. To danie wywodzące się kuchni meksykańskiej, a pomysły na farsze do burritos zaczynają się od typowo mięsnych, po całkowicie wegańskie. My proponujemy, aby burritos z jajecznicą zrobić z pełnoziarnistych tortilli. Takie placki bezproblemu dostaniesz w większości marketów. Można też użyć zwykłych, pszennych tortilli.

Sekretem jest nadzienie: to z jednej strony najzwyklejsza jajecznica usmażona na maśle, a z drugiej podsmażona mieszanka pysznych składników. Jest w niej szynka z tłuszczem, który wytapia się na patelni i dodaje smaku całości, lekko chrupiąca kolorowa papryka oraz cebula. Jeśli chcesz, aby twoje burrito z jajecznicą było pikantne, tak jak lubią to meksykańscy kucharze, to dopraw danie nie tylko solą i pieprzem, ale też sporą szczyptą chili.

Przepis: Burrito z jajecznicą

Tortille z pożywnym nadzieniem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Meksykańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
569 w każdej porcji

Składniki

  • 2 pełnoziarniste tortille
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki czerwonej fasolki z puszki
  • 50 g szynki z tłuszczem
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 mała papryka żółta
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 50 g tartego żółtego sera

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówSzynkę, cebulę i papryki pokrój. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć szynkę, cebulę i paprykę. Smaż, aż cebula się zeszkli, a papryka nieco zmięknie, dorzuć fasolę, dopraw solą i pieprzem. Na drugiej patelni usmaż jajecznicę na maśle.
  2. Robienie burritosNa tortille nałóż jajecznicę oraz fasolkę z papryką i szynką. Posyp żółtym serem i zawiń.

Gotowe burritos możesz dodatkowo podgrzać na patelni lub włożyć na chwilę do opiekacza. Burrito z jajecznicą świetnie smakuje podane w towarzystwie pikantnych sosów z dodatkiem chili lub sosu czosnkowego na bazie jogurtu.

Wegetariańskie burrito z jajecznicą

Jeśli unikasz mięsa w diecie, możesz pominąć dodatek szynki w przepisie. Możesz ją także zastąpić wędzonym tofu. Ciekawą smakowo opcją będzie również wykorzystanie do dania wędzonego żółtego sera.

Sam farsz do burrito można modyfikować, niezależnie od tego, czy dodajesz do niego szynkę, czy nie. Świetnie będzie tu pasowała także kukurydza z puszki albo garść posiekanej świeżej kolendry, którą posyp farsz przed zawinięciem tortilli.

Czytaj też:
Moje burrito smakuje nieziemsko. Sekretem przepisu na to szybkie danie jest jeden dodatek
Czytaj też:
Ten sos czosnkowy z 4 składników idealnie pasuje do pizzy, burrito, tortilli z kurczakiem i wielu innych potra