Ta przekąska ziemniaczana posmakowała mojej rodzinie. A robię ją z prostych składników

Ta przekąska ziemniaczana posmakowała mojej rodzinie. A robię ją z prostych składników

Dodano: 
Spirale ziemniaczane
Spirale ziemniaczane Źródło: Shutterstock / Anton Parkhomenko
Zostały ci ugotowane ziemniaki po obiedzie? Nawet nie myśl o ich wyrzucaniu. Możesz z nich przygotować przepyszną przekąskę. Spirale ziemniaczane robią ostatnio furorę w moim domu. Są szybkie, tanie i niezwykle smaczne.

Nie ma lepszej przekąski niż ta zrobiona z gotowanych ziemniaków. Jej przygotowanie nie zabiera dużo czasu i sił. Ziemniaczane spirale to doskonała alternatywa dla placków i frytek. Moi bliscy byli zaskoczeni, gdy je im zaserwowałam. Komplementom nie było końca. Ta ziemniaczana przekąska już na stałe weszła do mojego kulinarnego repertuaru.

Jak wykorzystać w kuchni ziemniaki z obiadu?

Gotowane ziemniaki z obiadu można wykorzystać na wiele sposobów. Na pewno nie powinny zostać wyrzucone do kosza. Zrobisz z nich nie tylko apetyczne spirale, ale również smakowite krokiety i kotlety. Sprawdzą się także jako baza do dań mącznych, takich jak: kopytka, knedle, bliny, pyzy czy pierogi. Z gotowanych ziemniaków przyrządzisz też aromatyczną zapiekankę. Wystarczy, że dodasz do nich wędlinę i ser. Jest to doskonały sposób na wykorzystanie reszek z lodówki. Nic się nie zmarnuje, a ty zyskasz wyśmienity obiad.

Jak zrobić spirale ziemniaczane?

Gdy masz gotowane ziemniaki z poprzedniego dnia, tę przekąskę zrobisz błyskawicznie. Oczywiście możesz ugotować ziemniaki specjalnie z myślą o tej potrawie. Po ugotowaniu wytłucz je, póki są ciepłe, a potem dobrze je wystudź przed dodaniem pozostałych składników.

Przepis: Ziemniaczane spirale

Przekąska z gotowanych ziemniaków

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
90 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 3 łyżki mleka
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • rękaw cukierniczy lub szprycka

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówUgotowane ziemniaki przepuść przez praskę lub wytłucz tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. Dodaj do nich jedno jajko, wsyp mąkę ziemniaczaną, starty żółty ser oraz przyprawy. Wymieszaj składniki i przełóż je do rękawa cukierniczego.
  2. Smażenie spiralNa patelni rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz wyciśnij masę ziemniaczaną, nadając jej kształt spirali. W ten sam sposób wyciśnij na patelnię kilka spiral. Smaż przekąskę tak długo, aż uzyska z dwóch stron złocisty kolor. Zdejmij ją na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i odsącz z nadmiaru tłuszczu.

Wskazówka: Oprócz soli i pieprzu do ciasta na tę przekąskę z ziemniaków możesz wsypać też inne przyprawy np.: wędzoną paprykę, ulubione suszone zioła takie jak: bazylia, oregano i tymianek.

Jak podawać ziemniaczane spirale?

Ziemniaczane spirale zazwyczaj serwuję z czosnkowym dipem. By go przygotować, mieszam jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiam całość do smaku. Ten sos idealnie podkreśla smak przekąski. Spirale możesz również podawać z ketchupem czy pikantnym sosem paprykowym.

Czytaj też:
Znajomy Hiszpan poczęstował mnie pysznymi ziemniakami. Sos był naprawdę doskonały
Czytaj też:
Sezon na dynię otwieram rewelacyjną przekąską. Ten prosty przepis mam od sąsiadki