Co roku we wrześniu robię dżem z borówki czerwonej brusznicy. Zazwyczaj kupuję ją na targu. Owoce można zebrać też w lasach w całej Polsce. Borówkę czerwoną brusznicę znajdziecie głównie na wrzosowiskach i w lasach iglastych. Dojrzałe owoce wyróżniają się intensywnie czerwoną barwą. Surowe nie zachwycają swoim smakiem, ale przygotowany z nich dżem niejednego pozytywnie zaskoczył swoim smakiem, który przypomina nieco żurawinę.
Jak wykorzystać w kuchni borówkę czerwoną brusznicę?
Z dojrzałych owoców borówki brusznicy przygotujemy smaczne przetwory: dżemy, konfitury do ciast lub pączków, galaretki i soki. Te pierwsze podaje się przede wszystkim jako dodatek do mięs, pasztetów i serów. Doskonale podkreślą smak zarówno dziczyzny, drobiu, jak i oscypka.
Jak zrobić dżem z borówki czerwonej brusznicy?
Wykonanie dżemu z borówki czerwonej jest dość proste i nie zabiera wiele czasu. Do jego przygotowania wystarczą 3 składniki: owoce, cukier i woda. Smażymy owoce na wolny ogniu, łączymy z cukrem i mieszamy, aby się nie przypaliły. Dżemu nie trzeba pasteryzować.
Przepis: Dżem z brusznicy
Dżem z borówki czerwonej idealny do mięs i pasztetów
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 95 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki borówki czerwonej
- 1 szklanka cukru
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania
- Gotowanie dżemuOwoce przebierz, opłucz, osącz. Do garnka wlej wodę, wsyp borówki oraz szklankę cukru. Przykryj naczynie i postaw je na małym ogniu na ok. 10 minut, aż owoce puszczą sok i się zagotują. Zdejmij pokrywkę z garnka, dodaj sok z cytryny i gotuj dżem ma małym ogniu do czasu, aż zgęstnieje. Co jakiś czas go zamieszaj.
- Napełnianie słoikówGorącym dżemem napełnij wyparzone wcześniej słoiczki. Szczelnie je zakręć. Ustaw na pokrywkach na ściereczce i pozostaw do wystygnięcia. Słoiki z dżemem wynieś w ciemne i chłodne miejsce.
Dżem z borówki czerwonej brusznicy – wskazówki
Kto znam dżem z borówki czerwonej brusznicy, ten wie, że ma niepowtarzalny smak, który wiele potraw wznosi na wyżyny.
- Dżem z brusznicy w smaku przypomina przetwór z żurawiny, lecz jest lekko gorzkawy. Doskonale komponuje się z mięsem, pasztetami i serami. Może być również bazą do różnych sosów.
- Do przetworu z borówki czerwonej warto dodać gruszkę czy jabłko. Te popularne owoce doskonale przełamią i zbalansują smak borówki.
Czytaj też:
Do brzoskwini dodaj jeden egzotyczny owoc. Ten dżem smakuje rewelacyjnie, a przepis jest prostyCzytaj też:
Najlepszy dżem bez cukru robię z działkowych winogron. Jest zdrowy i smakuje rewelacyjnie