Ten mus robię bez grama cukru, a rodzina zajada go z ochotą. Przepis jest banalny, a zastosowań ma wiele

Ten mus robię bez grama cukru, a rodzina zajada go z ochotą. Przepis jest banalny, a zastosowań ma wiele

Dodano: 
Mus dyniowo-gruszkowy
Mus dyniowo-gruszkowy Źródło: Shutterstock / Rimma Bondarenko
Mus dyniowo-gruszkowy jest więcej niż pyszny. Robię go sprawnie i od razu w większej ilości, bo wykorzystujemy go z rodziną do wielu dań.

Dynia właśnie pojawia się na bazarku, a ja już planuję, co z niej przygotuję. Niekwestionowanym hitem w moim domu jest prosty i smaczny mus z dodatkiem gruszki. W tym roku też przygotuję zapas na zimę.

Jakie są zalety musu dyniowo-gruszkowego?

Mus owocowo-warzywny, który moja rodzina pokochała, robi się niemalże sam, ale nie jest to jego jedyna zaleta. Ogromnie cenie go też za przyjemną aksamitną konsystencję i uniwersalność, bo sposobów wykorzystania jest naprawdę sporo.

Zawarte w musie dyniowo-gruszkowym składniki odżywcze stanowią mocny argument za tym, by ten smakołyk przygotować. Porcja domowego przetworu dostarczy witamin A, C i E, a także pierwiastków takich jak potas czy magnez. Regularne sięganie po te dwa produkty wesprze więc układ odpornościowy i poprawi kondycję wzroku raz skóry.

Co ważne, mus dyniowo-gruszkowy nie zawiera cukru dodanego. Możesz go zatem bez obaw podawać dzieciom, jeśli nie cierpią na cukrzycę czy inne choroby wymagające kontroli nawet naturalnych cukrów.

Jak zrobić mus dyniowo-gruszkowy?

Ten mus owocowo-warzywny nie wymaga dużo pracy, Wystarczy, że umyjesz i obierzesz dynię oraz gruszki, a następnie ugotujesz je do miękkości z dodatkami. Po zblendowaniu uzyskasz kremowy wyrób, który będziesz mogła zamknąć w słoikach na zimę. Prościej się chyba nie da, a zaoszczędzisz na kupowaniu gotowych dżemów.

Przepis: Mus dyniowo-gruszkowy

Pyszny mus owocowo-warzywny, idealny jako dodatek do placków, owsianek i naleśników.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
43 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg dyni piżmowej
  • 1 kg gruszek
  • 2 cytryny
  • 1 laska cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówGruszki oraz dynię umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cytrynę sparz wrzątkiem, otrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.
  2. Gotowanie musu dyniowo-gruszkowegoGruszki i dynię włóż do większego garnka. Dodaj cynamon oraz skórkę i sok z cytryny. Przykryj garnek pokrywką i gotuj zawartość na średnim ogniu przez 20-30 minut. Od czasu do czasu potrząsaj, by nic nie przywarło. Gdy wszystko zmięknie, zblenduj na gładką masę.
  3. Zamykanie musu w słoikachGorący miks gruszek i dyni przenieś do czystych i wyparzonych słoików i starannie je zakręć. Pasteryzuj przetwory w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 110 stopni Celsjusza. Czas mierz od momentu, gdy urządzenie będzie rozgrzane.

Jak podawać mus dyniowo-gruszkowy?

Smakołyk z dyni możesz wykorzystać do wzbogacenia smaku swoich śniadań. Owsianka, naleśniki czy placki z tym musem owocowo-warzywnym będą znakomite. Z pomocą słodkiego dodatku w mig zamienisz też nudny jogurt naturalny w pyszny deser.

Nic nie stoi na przeszkodzie też, abyś musu dyniowo-gruszkowego używała jak pasty do chleba, smarowała nim kanapki z białym serem czy przygotowywała znakomite kluski na słodko.

Czytaj też:
Mało kto robi dżem z tych owoców, a jest pyszny. Mam prosty patent na jego zagęszczenie
Czytaj też:
Ewa Wachowicz pokazała, jak szybko zrobić pyszny letni dżem. Jej patent to mistrzostwo świata