Tą kanapką zajadał się sam Elvis Presley. Niedawno odważyłam się jej spróbować i pokochałam jej smak

Tą kanapką zajadał się sam Elvis Presley. Niedawno odważyłam się jej spróbować i pokochałam jej smak

Dodano: 
Kanapka Elvisa Presleya
Kanapka Elvisa Presleya Źródło: Shutterstock / bonchan
Kanapka Elvisa Presleya jest tak pyszna, że żałuję, iż wcześniej jej nie spróbowałam. Nie popełniaj mojego błędu i zrób ją już dziś. Zajmie ci to mniej niż 15 minut.

Kanapka Elvisa Presleya to prawdziwa legenda wśród miłośników nietypowych połączeń smakowych. Początkowo wydawała mi się dziwna, bo łączenie smaku słonego i słodkiego w ten sposób nie jest oczywiste. Jednak to właśnie ta oryginalność sprawiła, że od razu się w niej zakochałam. Teraz już nie dziwię się Królowi rock’n’rolla – kompozycja potrafi uzależnić i na moim talerzu gości dość często. Nawet mąż parę razy dał się namówić na taki posiłek.

Nietypowa kanapka z masłem orzechowym

Kanapkę Elvisa Presleya serwowano w amerykańskim mieście Denver, w Colorado Mine Company. Początkujący kucharz Nick Andurlakis po raz pierwszy zaoferował ją swoim klientom w 1976 roku, kiedy był jeszcze nastolatkiem. Było to zaskakujące połączenie sycącego kremu z orzechów arachidowych z bananem i bekonem.

Smak tostowego pieczywa z dodatkami tak urzekł popularnego muzyka, że potrafił on nawet odbyć długą podróż, by zjeść swoje ulubione danie. Nazywane było ono wtedy Złotem Głupców, ale dziś już bardziej kojarzone jest właśnie ze znanym artystą. A przygotowuje się je bardzo prosto.

Jak zrobić kanapkę Elvisa Presleya?

Do zrobienie kanapki z masłem orzechowym i dwoma dodatkami wiele nie trzeba. Banana wystarczy obrać, pokroić i położyć na posmarowanym arachidowym kremem pieczywie tostowym. Całości dopełnia podsmażony bekon. Zamkniętą kanapkę jeszcze podgrzewasz, by przyjemnie chrupała i gotowe. Prawda, że proste? Nie warto zwlekać ze spróbowaniem.

Przepis: Kanapka Elvisa Presleya

Nietuzinkowa kanapka z masłem orzechowym, bananem i bekonem.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
634

Składniki

  • 2 kromki chleba tostowego
  • 4 plastry bekonu
  • 1/2 banana
  • 1 łyżka masła orzechowego

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówBanana obierz ze skórki, pokrój w plasterki. Bekon usmaż, odsącz na ręczniku papierowym.
  2. Składanie kanapki Elvisa PresleyaKromkę chleba tostowego posmaruj masłem orzechowym. Na nim ułóż plasterki banana oraz chrupiący bekon. Przykryj drugą kromką. Tak przygotowaną kanapkę podsmaż z obu stron na wytopionym z bekonu tłuszczu.

Inne warianty kanapki Elvisa Presleya

Niektórzy zamiast plasterków banana układają na maśle orzechowym gładkie puree z tego owocu. Słyszałam jeszcze o wersji z kwaskowym dżemem porzeczkowym, która wydaje się być równie nietuzinkowa i zapewne smaczna. Niebawem ja przetestuję. Ta odsłona też przez wielu amatorów kulinariów jest opisywana jako kanapka Elvisa Presleya.

Czytaj też:
To najlepsza kanapka na świecie. Jest chrupiąca i podaję ją na ciepło z pysznymi dodatkami
Czytaj też:
Zdrowe kanapki na słodko? To jest możliwe, a dzieci kochają chleb z tymi dodatkami