To najlepsza kanapka na świecie. Jest chrupiąca i podaję ją na ciepło z pysznymi dodatkami

To najlepsza kanapka na świecie. Jest chrupiąca i podaję ją na ciepło z pysznymi dodatkami

Dodano: 
Chrupiąca kanapka z jajkiem i bekonem
Chrupiąca kanapka z jajkiem i bekonem Źródło: Shutterstock / Shaiith
Moja kanapka na ciepło łączy wygodę szybkiego przygotowania z bogactwem smaków i aromatów. Można zrobić ją z różnym pieczywem, a dodatki i wartości odżywcze dostosować do własnych potrzeb. Poznaj przepis na mistrzowską chrupiącą kanapkę.

Moja chrupiąca kanapka podana na ciepło idealnie sprawdzi się jako danie na śniadanie i kolację. Może też zastąpić obiad, gdy nie masz czasu na gotowanie. Kanapka z poniższego przepisu to zdrowsza wersja angielskich i francuskich tostów. Połączenie pieczywa z jajkami sadzonymi, bekonem, żółtym serem i świeżymi warzywami sprawia, że prosty w przygotowaniu posiłek dostarcza cennych składników odżywczych, zapewnia uczucie sytości i dodaje energii do działania.

Jak zrobić chrupiącą kanapkę?

Chrupiącą kanapkę możesz przygotować z produktów, które akurat masz pod ręką. Chwila spędzona w kuchni staje się więc idealną okazją do eksperymentowania z różnymi połączeniami smakowymi. Podczas przygotowywania tej potrawy często towarzyszą mi dzieci, które dobierają ulubione warzywa i przyprawy.

Do przygotowania tej pysznej kanapki nie potrzebujesz profesjonalnych akcesoriów. Jeżeli nie masz tostera lub opiekacza, to wszystkie składniki możesz podgrzać na zwykłej patelni. Polecam wypróbować przepis z dodatkiem różnego rodzaju pieczywa – dobór pieczywa wpływa na wartości odżywcze potrawy. Pieczywo pełnoziarniste stanowi źródło m.in. błonnika pokarmowego, którego nie ma w bułkach i chlebie z białej mąki oraz wysoko przetworzonym pieczywie tostowym.

Wskazówka: do przygotowania kanapek na ciepło możesz wykorzystać zarówno świeże, jak i czerstwe pieczywo, które po podsmażeniu z odrobiną masła, nie różni się w smaku od pieczywa, które zostało chwilę wcześniej przyniesione ze sklepu.

Przepis: Chrupiąca kanapka z jajkiem i bekonem

To patent na pyszną ciepłą kanapkę, idealną nie tylko na weekendowe śniadanie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
585

Składniki

  • 2 kromki chleba lub 1 bułka
  • 2 plastry bekonu
  • 1 plaster żółtego sera
  • 1 jajko
  • zielona sałata
  • pomidor
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka masła
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówPieczywo posmaruj z obu stron cienką warstwą masła. Warzywa umyj i osusz. Pokrój pomidora na plastry. Jeżeli używasz bekonu w kawałku to wykrój 2 cienkie plastry. Bekon możesz zastąpić np. gotowanym lub pieczonym boczkiem.
  2. SmażeniePrzygotuj dwie patelnie. Na jednej podsmaż pieczywo – powinno zrumienić się z obu stron, a na drugiej – bekon i jajko. Bekon kładę na suchą, mocno rozgrzaną patelnię, a jajko wybijam na wytopiony tłuszcz. Jeżeli boczek jest bardzo chudy lub tłuszcz się przypali, to usmaż jajko na 1 łyżeczce masła lub jedynie lekko natłuszczonej patelni z nieprzywierającą powłoką. Dopraw jajko solą i pieprzem.
  3. WykonanieJedną kromkę pieczywa posmaruj cienką warstwą majonezu. Wyłóż sałatę, pokrojonego w plastry pomidora, ser żółty, majonez oraz bekon i sadzone jajko. Przykryj kanapkę drugą kromką chleba.

Przepis podstawowy możesz wzbogacić, dodając np. zielonego ogórka, ogórki kiszone lub konserwowe, paprykę, cebulę, rzodkiewkę, cukinię, szpinak, rukolę, roszponkę i ulubione sosy. Doskonałym dodatkiem do chrupiącej kanapki są również wyraziste w smaku i bardzo zdrowe kiełki. A jeżeli nie przepadasz za bekonem, to możesz zastąpić go ulubioną szynką lub pieczonym/grillowanym kurczakiem.

Chrupiąca kanapka w wersji wegańskiej

Produkty pochodzenia zwierzęcego możesz zastąpić np. smażonym lub grillowanym tofu, wegeburgerem, awokado, majonezem roślinnym oraz wegańskim zamiennikiem żółtego sera.

Czytaj też:
Tanią i zdrową pastę do kanapek zrobisz w kilka minut. Przepis mam od mojego dziadka
Czytaj też:
Ta kanapka robi wrażenie i smakuje świetnie. Prosty przepis na śniadanie mam od szefa hotelowej restauracji