Część ziemniaków zastąpiłam pożywnym warzywem. Kopytka wyszły złociste i pyszne

Część ziemniaków zastąpiłam pożywnym warzywem. Kopytka wyszły złociste i pyszne

Dodano: 
Dyniowe kopytka
Dyniowe kopytka Źródło: Shutterstock / tommaso lizzul
Kopytka to jedne z moich ulubionych klusek. Zwykle przerabiam na nie ziemniaki, które zostały mi z poprzedniego obiadu. Ostatnio jednak dorzuciłam do nich wartościowe warzywo i wyszły jeszcze lepsze, niż zwykle.

Nigdy nie przepadałam za gotowanymi ziemniakami, podawanymi do obiadu. Co innego, jeśli chodzi o kluski ziemniaczane. Te mogłabym jeść same, a w zasadzie z okrasą. Gdy jednak pierwszy raz spróbowałam złocistych kopytek, zrobionych z ziemniaków i dyni, wpadłam w prawdziwy zachwyt. Zwłaszcza że były podane z aromatycznym, szałwiowym masłem. To była prawdziwa uczta dla podniebienia.

Jak przygotować dynię do kopytek?

Na kopytka najlepsze są mniej wodniste odmiany dyni, takie jak np.: dynia piżmowa czy Hokkaido. Dynię taką trzeba obrać (ten etap można pominąć w dyni Hokkaido, która ma cienką skórkę). Potem miąższ należy pokroić na kawałki i upiec lub ugotować na parze. Jeśli planujecie upiec dynię, ułóżcie ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, możecie też skropić ją lekko oliwą. Pieczcie dynię ok. 25 minut w 200 stopniach Celsjusza, aż będzie miękka. Upieczoną czy ugotowaną na parze dynię należy zblendować na gładką masę. Można ją też przecisnąć przez praskę. Jeśli w puree znajduje się sporo wody, należy je odsączyć na sicie.

Jak zrobić kopytka z dyni i ziemniaków?

By przygotować ciasto na kopytka, dynię należy połączyć z ziemniakami. Nadają one ciastu kleistości i zwartości po ugotowaniu. Proporcja dyni do ziemniaków powinna być 1:1 lub niemal 1:2. Kluski i tak będą miały piękny kolor i ciekawy smak. A ponad wszystko będą niezwykle wartościowe, bo dynia jest bogata w witaminy A i C, a także w sole mineralne i w błonnik.

Przepis: Kopytka z dyni i ziemniaków

Złociste kopytka z masy dyniowo-ziemniaczanej

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
210 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g miąższu dyni
  • 500 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • ok. 1-1,5 szklanki mąki pszennej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • 4 łyżki masła
  • 2 gałązki świeżej szałwii

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie dyniDynię obierz, pokrój na kawałki. Piecz ok. 25 minut w 200 stopniach Celsjusza. Wystudź ją, zblenduj na gładką masę. Odsącz z nadmiaru płynu.
  2. Przygotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź je, osusz, wytłucz lub przeciśnij przez praskę. Ziemniaki wystudź.
  3. Przygotowanie ciastaW dużej misce umieść puree z dyni i ziemniaków. Dodaj jajko, 1/2 łyżeczki soli i szczyptę gałki muszkatołowej. Składniki wymieszaj, a potem dodając stopniowo mąkę, mieszaj ciasto, aż składniki się połączą. Szybko je wyrób, by powstało zwarte ciasto.
  4. Formowanie kopytekCiasto podziel na kilka części. Podsypując mąką, z każdej uformuj wałek. Lekko go spłaszcz dłonią, a potem pokrój na nieduże kawałki.
  5. Gotowanie kopytekW garnku zagotuj wodę, posól ją. Wrzuć do niej kopytka, zamieszaj i gotuj na średnim ogniu, do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Od tego momentu gotuj je jeszcze minutę i wyjmij łyżką cedzakową na talerze.
  6. Serwowanie kopytekSzałwię opłucz, osusz, oberwij z niej listki, posiekaj je. Na patelni rozpuść masło, wsyp listki i chwilę je podgrzewaj, by puściły aromat. Masłem szałwiowym polej kopytka.

Czym jeszcze można aromatyzować kopytka z dyni i ziemniaków?

Zamiast masłem szałwiowym, kopytka z dyni i ziemniaków można polać masłem z dodatkiem natki pietruszki, tymianku lub rozmarynu. Posiekane zioła warto też dodać do ciasta na kopytka. Kluski dyniowo-ziemniaczane nabiorą doskonałego smaku, gdy podacie je np. z sosem grzybowym, śmietanowym lub serowym.

Czytaj też:
Kopytka Karola Okrasy są zdrowe i puszyste. To zasługa jednego dodatku
Czytaj też:
Choć kształtem przypominają kopytka, te kluseczki robię zupełnie inaczej. Są proste w przygotowaniu

Źródło: smaki.pl