Salmonella w sałacie z Lidla i Makro. Jest pilny komunikat sanepidu

Salmonella w sałacie z Lidla i Makro. Jest pilny komunikat sanepidu

Dodano: 
Sałata
Sałata Źródło: Pixabay
W dwóch partiach paczkowanej sałaty, w tym mieszanki sałat z Lidla, wykryto bakterie Salmonella. Sanepid wydał pilne ostrzenie, produkt jest wycofywany ze sprzedaży.

Bakterie Salmonella wykryto w próbkach kilku partii mieszanek sałat wyprodukowanych dla sieci Lidl oraz Makro. Zjedzenie produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia, dlatego Główny Inspektor sanitarny wydał pilne ostrzeżenie dla konsumentów, a feralne partie są wycofywane ze sprzedaży.

Salmonella w sałacie – szczegóły dotyczące produktów

GIS w swoim komunikacie podał szczegóły dotyczące mieszanki sałat, w których wykryto Salmonellę.

  • Producent: AVIT Adam Rytel, Niepiekła 9, 09-142 Załuski
  • Mieszanka Toscana Mix, Metro Chef
  • numer partii: 22524 H/13
  • data przydatności do spożycia: 20.08.2024
  • wyprodukowano dla: Makro Cash and Carry Polska S.A.
  • Mix Sałat Klasyczny, Ryneczek Lidla
  • numer partii: 22524
  • data przydatności do spożycia: 20.08.2024
  • wyprodukowano dla: LIDL Sp. z o.o. Sp. k.

Jak informuje GIS, producent już uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu. Jednocześnie dystrybutorzy wycofali partie ze sprzedaży. Sieć Lidl poinformowała konsumentów o możliwości zwrotu wycofywanej partii w każdym sklepie sieci bez okazywania paragonu.

Jakie są objawy salmonellozy?

GIS podkreśla w komunikacie, aby w przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu sałaty z wymienionych partii, należy skontaktować się z lekarzem. Zatrucie Salmonellą daje przede wszystkim objawy ze strony układu pokarmowego: to biegunka, mdłości, wymioty i ból brzucha. W niektórych przypadkach zakażenie bakterią może mieć cięższy przebieg i wywołać wiele groźnych powikłań.

Według danych Zakładu Epidemiologii Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny, w Polsce, od wielu lat pałeczki Salmonella są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego.

Czytaj też:
Fatalne wyniki kontroli oliwy z oliwek. Inspektorzy mówią o niedopuszczalnych wadach
Czytaj też:
Znaleźli martwe owady w przyprawach. Są wyniki kontroli

Źródło: smaki.pl, GIS, NIZP-PZH