Bakterie Salmonella wykryto w próbkach kilku partii mieszanek sałat wyprodukowanych dla sieci Lidl oraz Makro. Zjedzenie produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia, dlatego Główny Inspektor sanitarny wydał pilne ostrzeżenie dla konsumentów, a feralne partie są wycofywane ze sprzedaży.
Salmonella w sałacie – szczegóły dotyczące produktów
GIS w swoim komunikacie podał szczegóły dotyczące mieszanki sałat, w których wykryto Salmonellę.
- Producent: AVIT Adam Rytel, Niepiekła 9, 09-142 Załuski
-
Mieszanka Toscana Mix, Metro Chef
- numer partii: 22524 H/13
- data przydatności do spożycia: 20.08.2024
- wyprodukowano dla: Makro Cash and Carry Polska S.A.
-
Mix Sałat Klasyczny, Ryneczek Lidla
- numer partii: 22524
- data przydatności do spożycia: 20.08.2024
- wyprodukowano dla: LIDL Sp. z o.o. Sp. k.
Jak informuje GIS, producent już uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu. Jednocześnie dystrybutorzy wycofali partie ze sprzedaży. Sieć Lidl poinformowała konsumentów o możliwości zwrotu wycofywanej partii w każdym sklepie sieci bez okazywania paragonu.
Jakie są objawy salmonellozy?
GIS podkreśla w komunikacie, aby w przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu sałaty z wymienionych partii, należy skontaktować się z lekarzem. Zatrucie Salmonellą daje przede wszystkim objawy ze strony układu pokarmowego: to biegunka, mdłości, wymioty i ból brzucha. W niektórych przypadkach zakażenie bakterią może mieć cięższy przebieg i wywołać wiele groźnych powikłań.
Według danych Zakładu Epidemiologii Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny, w Polsce, od wielu lat pałeczki Salmonella są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego.
Czytaj też:
Fatalne wyniki kontroli oliwy z oliwek. Inspektorzy mówią o niedopuszczalnych wadachCzytaj też:
Znaleźli martwe owady w przyprawach. Są wyniki kontroli