Gotowe ciasto francuskie to produkt, który zawsze ratuje, kiedy masz ochotę na coś słodkiego. Można je piec z różnymi dodatkami i w różny sposób je wykrawać czy zawijać. My dziś pokazujemy prosty, ale niezwykle efektowny patent na zrobienie ciastek: nacięte i złożone do środka rogi po upieczeniu wyglądają wprost genialnie.
Jak zrobić ciastka francuskie z dżemem?
Nadzienie tych ciastek francuskich to dżem i serek mascarpone. Wykorzystaj dowolny, ulubiony dżem – do takich wypieków dobrze sprawdzają się dżemy gładkie, ale nie jest to konieczność. Pyszny, naszym zdaniem wybór, to dżemy truskawkowy, morelowy lub z czarnej porzeczki. Klasyki, które zawsze się obronią.
Sekret tych ciastek to ich kształt: na zdjęciu możesz dokładnie zobaczyć, w jaki sposób nacięte jest ciasto i w jaki sposób należy złożyć rogi do środka. Tu od razu rada: rogi dobrze jest delikatnie skleić, inaczej rozwiną się podczas pieczenia. Łączenie rogów można też zakryć kawałkiem ciasta: wykrój z niego małe kółka lub serduszka i naklej na łączenie. Smarowanie ciastek jajkiem rozmąconym z mlekiem sprawi, że ciasteczka z dżemem po wyjęciu z piekarnika będą miały ładną, błyszczącą i rumianą skórkę.
Przepis: Ciastka francuskie z dżemem
Pomysł na efektowne i pyszne ciasteczka.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 175 w każdej porcji
Składniki
- 1 gotowe ciasto francuskie
- 12 łyżeczek dżemu
- 12 łyżeczek serka mascarpone
dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastekCiasto podziel na kwadraty (np. 12) i natnij rogi (patrz zdjęcie). Na środek kładź serek i dżem, a nacięte rogi składaj do środka i delikatnie sklej.
- Pieczenie ciastekRozmąć jajko z mlekiem i posmaruj ciastka. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 190-200 stopni.
Gotowe ciastka możesz przed podanie oprószyć cukrem pudrem.
Inne pomysły na ciastka francuskie na słodko
Siłą tego przepisu jest nietypowy, efektowny kształt ciasteczek, dlatego warto zapisać sobie ten patent i wykorzystywać do innych, słodkich połączeń. Serek i dżem to tylko jedna z opcji na nadzienie do ciastek. Może to być także serek i plastry świeżych owoców (np. jabłek lub gruszek oprószonych cynamonem), ale też różnego rodzaju gotowe kremy czekoladowe czy czekoladowo-orzechowe (w takiej wersji można je dodatkowo posypać posiekanymi orzeszkami).
Czytaj też:
Błyskawiczne ciasteczka cytrynowe. W moim domu zawsze musi być ich zapasCzytaj też:
To ciasto z serków homogenizowanych robię bez pieczenia. Jest letnim przebojem w moim domu