Moja babcia na niedzielę piekła proste ciasto na maślance. Wrzucała do niego różne śliwki

Moja babcia na niedzielę piekła proste ciasto na maślance. Wrzucała do niego różne śliwki

Dodano: 
Ciasto ze śliwkami i brzoskwiniami
Ciasto ze śliwkami i brzoskwiniami Źródło: Shutterstock / Nadki
To ciasto wspominam, jako jedno z najsmaczniejszych, jakie jadłam. Babcia zawsze mówiła, że zrobiła je naprędce. A że poznałam na nie przepis, pewnie tak było. Poznajcie więc recepturę na ten słodki przysmak.

Uwielbiam ciasta i potrawy, które przyrządza się szybko, a smakują obłędnie. Takie smakołyki mogę robić często i z ochotą. Jednym z nich jest ciasto na maślance mojej babci. Do tego przepisu wracam najczęściej, gdy dostępne są świeże śliwki, czyli zwykle w sierpniu. Jednak tak naprawdę można do niego dodać rozmaite owoce.

Jakie owoce pasują do ciasta na maślance?

Ciasto na maślance to lekki, ucierany wypiek, który aż prosi się o dodatek owoców. Moja babcia zwykle dodawała do niego śliwki. I to różne śliwki, które rosły w jej ogrodzie. Dzięki temu ciasto było kolorowe i pełne smaku. Jednak zamiast śliwek do tego ciasta można też dodać np.: wiśnie, czereśnie, porzeczki, agrest, truskawki, borówki, jabłka, gruszki. Owoce te mogą być świeże, jak i mrożone. Dobrze też sprawdzą się tu owoce z konfitury.

Jak zrobić ciasto na maślance ze śliwkami?

Oto prosta receptura na ciasto na maślance ze śliwkami, którą dostałam od mojej babci. Ten wypiek jest idealny na deser, a także do popołudniowej kawy czy herbaty. Lubią go dorośli i dzieci, także nastawcie się, że długo nie poleży.

Przepis: Ciasto na maślance ze śliwkami

Ciasto ucierane z maślanką i śliwkami

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
155 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g śliwek, mogą być różnych odmian
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie owoców i formyŚliwki umyj, osusz, każdą przekrój na połowę, usuń pestki. Większe śliwki pokrój na mniejsze kawałki. Dużą, prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
  2. Przygotowanie ciastaW dużej misce zmiksuj jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą. Dalej miksuj, wlewając do nich cienkim strumieniem olej. Składniki zmiksuj z maślanką. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, krótko wymieszaj.
  3. Pieczenie ciastaCiasto przelej do formy, równomiernie rozprowadź. Na jego wierzchu ułóż połówki śliwek lub posyp ciasto pokrojonymi śliwkami. Piecz ok. 50 minut do suchego patyczka. Jeszcze ciepłe ciasto oprósz cukrem pudrem.

Jak przechowywać ciasto na maślance?

Ciasto na maślance schodzi u mnie zwykle w ciągu dwóch dni. Nie mam więc zbyt dużych problemów z jego przechowywaniem. Jeśli jednak nie zjecie go tak szybko, warto trzymać ciasto w odpowiednich warunkach. Jest ono dość wilgotne, zwłaszcza, że zawiera owoce. Dlatego w ciepłym otoczeniu szybko może zacząć fermentować i pleśnieć. Najlepiej więc trzymać je w lodówce. Lepiej też by nie było przechowywane w blaszanej formie, bo może nabrać metalicznego posmaku. Należy je z niej wyjąć, zawinąć w papier do pieczenia lub ściereczkę i włożyć do lodówki. Dzięki temu będziecie mieć pewność, że zachowuje wysoką jakość i świeżość.

Czytaj też:
Drożdżówki ze śliwkami mogę piec nawet codziennie. Z tego przepisu zawsze wychodzą idealne
Czytaj też:
Ciasto owsiane z morelami robię w godzinę. Wilgotne i mocno owocowe, idealne na lato