Pulpety z dorsza w sosie pomidorowym to danie, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Delikatne mięso ryby i doprawione ziołami dojrzałe pomidory tworzą niezwykle harmonijną kompozycję smakową. Jest lekko, przyjemnie i przede wszystkim syto.
Jak zrobić pyszne pulpety z dorsza?
Danie rybne z pomidorowym sosem dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Dorsz to doskonałe źródło białka, witamin z grupy B i pierwiastków m.in. fosforu i selenu. Jednocześnie rybę tę charakteryzuje niska zawartość tłuszczu, co czyni ją składnikiem zdrowej diety. Staram się ją włączać do jadłospisu dzieci w ciekawych i prostych kompozycjach i najczęściej robię właśnie pulpety. Po prostu mieszam zmielone mięso z cebulką, jajkami, bułka tartą i przyprawami i wyrabiam. Po podsmażeniu podaję z sosem. Jest prosto i przyjemnie.
Przepis: Pulpety z dorsza w sosie pomidorowym
Pyszne danie rybne z aromatycznym sosem ze świeżych pomidorów.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 269 w każdej porcji
Składniki
Na pulpety:
- 400 g filetu z dorsza
- 2 jajka
- 60 g bułki tartej
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
Na sos:
- 1 kg świeżych pomidorów
- 2 średnie marchewki
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówPomidory umyj, sparz i pokrój w kostkę. Marchewkę opłucz, obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Cebulę pozbaw łupiny i posiekaj. Dorsza oczyść, rozdrobnij w malakserze lub maszynce do mięsa.
- Robienie sosu pomidorowegoW garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż na niej marchewkę z liściem laurowym zielem angielskim. Gdy warzywo lekko zmięknie, wrzuć rozdrobnione pomidory. Doprowadź całość do wrzenia i duś na wolnym ogniu, aż zawartość naczynia wyraźnie się zredukuje (15-20 minut). Dopraw ziołami, solą i pieprzem.
- Gotowanie pulpetów z dorszaRozdrobnioną rybę wrzuć do miski wraz z bułką tartą i cebulą. Wbij jajka i wyrób masę. Uformuj z niej nieduże kulki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Smaż pulpety, aż będą lekko rumiane. Wtedy wlej przygotowany sos pomidorowo-marchewkowy. Podgrzej przez 1-2 minuty, aż sos znów się ogrzeje.
Jak podawać danie rybne z sosem?
Do pulpetów w sosie zazwyczaj pasuję makarony i ziemniaki. Nie inaczej będzie w przypadku potrawy z dorsza. Zaserwuj ją z purée ziemniaczanym z dodatkiem oliwy z oliwek lub pysznym tagliatelle czy spaghetti a twoja rodzina będzie zachwycona.
Czasami podaję też pulpety z dorsza wraz z delikatną kaszą np. jęczmienną czy bulgur. Taka wersja też będzie smaczna i sycąca. Podobnie zresztą jak rybne kaski ułożone na świeżej bagietce zjedzone na kolację. Wybierz więc wedle swoich upodobań.
Inne warianty pulpetów w sosie pomidorowym
Sos pomidorowy do dania rybnego możesz przygotować z gotowego przecieru, pomidorów z puszki, a nawet z koncentratu pomidorowego. Taka opcja jest idealna, gdy się spieszysz lub gdy pomidory są poza sezonem i ich smak jest mało intensywny.
Sos możesz zrobić bez marchewki, jeśli nie masz jej pod ręką. Całość będzie wtedy nieco mniej słodka, więc warto dodać trochę cukru lub syropu klonowego. Inną smaczną opcją jest dodanie startej na tarce cukinii. Jeśli masz jej za dużo, koniecznie wykorzystaj. Polecam tylko usunąć skórkę, gdyby była bardzo twarda. Inaczej sos nie będzie zbyt gładki.
Przepis na pulpety z dorsza sprawdzi się też jako receptura do przygotowania postnego dania z innej ryby np. mintaja, morszczuka lub miruny.
Czytaj też:
Biorę popularną rybę i robię smakowite kąski. Są tak pyszne, że jedna porcja to za małoCzytaj też:
Ta pyszna zapiekanka z rybą to mój patent na piątkowy obiad. Po gotowaniu nie ma dużo zmywania