Mleczne desery są nie tylko smaczne, ale też wartościowe. Zwykle nie są zbyt słodkie, a dostarczają wielu cennych składników. Przede wszystkim białka, wapnia, fosforu i witaminy D. A gdy jeszcze zestawimy je z owocami, powstanie niezwykle zdrowa przekąska. Tak, jak ta panna cotta z musem morelowym.
Co to jest panna cotta?
Panna cotta to włoski deser, którego nazwę tłumaczy się, jako „gotowana śmietanka”. A to dlatego, że to właśnie śmietanka jest jego podstawą. Oprócz niej, do przygotowania deseru panna cotta stosuje się też: cukier, wanilię i żelatynę. Można też dodać trochę mleka, by panna cotta była nieco lżejsza i mniej kaloryczna. Deser ten jest delikatny i kremowy. Można go podać z różnymi dodatkami.
Jak zrobić panna cottę z musem morelowym?
Deser panna cotta najlepiej przygotować od razu w naczyniach na jedną porcję. Mogą to być pucharki czy szklanki, w których poda się od razu deser. Deser ten można też przygotować w foremkach, np. ringach, a po zastygnięciu wyjąć go na talerzyk i podać z ulubionym dodatkiem.
Przepis: Panna cotta z musem morelowym
Deser z gotowanej śmietanki podany z musem morelowym
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 430 w każdej porcji
Składniki
- 500 ml śmietanki 30%
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
- 3 łyżki zimnej wody
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Na mus:
- 4-5 świeżych moreli
- 1-2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 50 ml wody
Sposób przygotowania
- Przygotowanie żelatynyŻelatynę wsyp do miseczki, zalej zimną wodą, wymieszaj. Odstaw na kilkanaście minut, by napęczniała.
- Gotowanie śmietankiW rondelku umieść śmietankę i cukier. Całość podgrzewaj na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, by cukier całkowicie się rozpuścił. Śmietanka powinna być gorąca, ale nie powinna się zagotować.
- Dodawanie żelatynyGorącą śmietankę zestaw z ognia. Dodaj do niej napęczniałą żelatynę i ekstrakt waniliowy. Mieszaj, aż składniki się rozpuszczą. Śmietankę przestudź.
- Rozlewanie śmietankiPrzestudzoną śmietankę rozlej do szklaneczek. Po wystygnięciu wstaw je na kilka godzin do lodówki, by deser stężał.
- Przygotowanie musuMorele umyj, przekrój na pół, usuń pestki. Owoce pokrój na kawałki, dodaj wodę i cukier, gotuj ok. 10 minut, aż się rozpadną. Dopraw je sokiem z cytryny, zblenduj na gładką masę. Przetrzyj przez sito, wystudź.
- Serwowanie panna cottyPrzed podaniem do każdej szklaneczki panna cotty wlej na wierzch trochę musu morelowego. Deser możesz posypać wiórkami kokosowymi, migdałami w płatkach lub ozdobić listkami mięty.
Wskazówka: Jeśli przygotujesz deser w foremce, przed przełożeniem na talerzyk zanurz ją na chwilę w ciepłej wodzie. Wtedy deser bez problemu „wyjdzie” z formy.
Z czym jeszcze można podać panna cottę?
Panna cotta doskonale smakuje podana z sosami czy musami owocowymi. Jest wtedy lekka, zdrowa i pełna smaku. Można ją więc zaserwować np. z sosem malinowym, pomarańczowym czy musem truskawkowym. Świetnie też będzie smakowała polana czekoladą albo karmelem lub posypana świeżymi owocami, np. borówkami, jagodami, malinami.
Czytaj też:
Te babeczki z morelami zrobisz ekspresowo. Nie potrzeba nawet mikseraCzytaj też:
Posypuję jogurt i wstawiam do zamrażarki. Te lodowe tabliczki robię co kilka dni na deser