Dania jednogarnkowe są doskonałym pomysłem na prosty i sycący posiłek. Na dodatek są tanie, nie wymagają dużo pracy i robi się je w jednym naczyniu. Warto więc skusić się na przyrządzenie takiej potrawy, jak gulasz z kurczaka i warzyw. Zrobicie go w pół godziny, a jest przepyszny.
Jakie warzywa pasują do gulaszu z kurczaka?
Do gulaszu z kurczaka można wykorzystać przeróżne warzywa. Wszystko zależy od waszych preferencji smakowych i tego, co właśnie macie pod ręką. Ja bardzo lubię połączyć w nim groszek i marchewkę. Dla zaostrzenia smaku dodaję też paprykę i pomidory, a dla większej pożywności ziemniaki. Jednak w potrawie tej dobrze też sprawdzą się np.: fasolka szparagowa, fasola z puszki, cukinia, kalafior, brokuł. Można też dorzucić pietruszkę, seler czy pieczarki.
Jak zrobić gulasz z kurczaka i warzyw?
Przygotowanie gulaszu z kurczaka jest proste i szybkie. Najpierw trzeba obsmażyć mięso, potem poddusić warzywa i dodać do nich kurczaka. Teraz pozostaje tylko wszystko razem podgrzać i doprawić do smaku.
Przepis: Gulasz z kurczaka
Gulasz z piersi kurczaka i warzyw
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 290 w każdej porcji
Składniki
- 500 g fileta z piersi kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 3 ziemniaki
- 1 czerwona papryka
- 200 g zielonego groszku świeżego lub mrożonego
- 2 pomidory
- 750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- papryka mielona słodka i ostra
- tymianek lub oregano
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Obsmażanie kurczakaFilet z piersi kurczaka opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Oprósz go solą i pieprzem, obsmaż w garnku na łyżce oleju, przełóż na talerz.
- Krojenie warzywCebulę, marchewki i ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Czosnek obierz, posiekaj. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w paski lub kostkę. Pomidory umyj, pokrój w kostkę.
- Podsmażanie warzywW garnku rozgrzej pozostały olej. Wsyp cebulę i zeszklij ją, co jakiś czas mieszając. Dodaj czosnek, smaż minutę. Dodaj marchew, ziemniaki i paprykę i mieszając, smaż je przez kilka minut, aż nieco zmiękną. Teraz dodaj pokrojone pomidory i całość chwilę podsmaż.
- Gotowanie gulaszuDo warzyw dodaj gorący bulion i koncentrat pomidorowy. Wsyp też trochę przypraw i dodaj liście laurowe, wymieszaj, zagotuj i gotuj na niedużym ogniu 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie. Wtedy dodaj do nich kurczaka i groszek i gotuj całość jeszcze 5-10 minut. Gulasz dopraw do smaku.
Wskazówka: Gulasz z kurczaka idealnie nadaje się do odgrzewania, więc można go przygotować od razu w większej ilości.
Z czym podać gulasz z kurczaka i warzyw?
Mojej rodzinie gulasz z kurczaka najlepiej smakuje podany ze świeżym chlebem lub ugotowanym na sypko ryżem. Jednak można go też zaserwować z gotowanymi ziemniakami, kaszą jęczmienną lub gryczaną. Do dania tego nie trzeba już serwować surówki czy sałatki, bo jest pełne warzyw.
Czytaj też:
Ten filet z kurczaka przyrządza się szybko, a smakuje bosko. Farsz i szynka robią swojeCzytaj też:
Piekę filety z kurczaka i posypuję je uwielbianym warzywem. To prosty obiad idealny na lato