Biorę pierś z kurczaka i dorzucam kilka warzyw. Ten gulasz to mój patent na szybki obiad

Biorę pierś z kurczaka i dorzucam kilka warzyw. Ten gulasz to mój patent na szybki obiad

Dodano: 
Gulasz z kurczaka
Gulasz z kurczaka Źródło: Shutterstock / Addoro
Pierś z kurczaka doskonale nadaje się do smażenia i pieczenia. Ja jednak odkryłam jeszcze lepszy sposób na jej przyrządzenie. Duszę ją bowiem z kilkoma warzywami, dzięki czemu powstaje pyszny, sycący gulasz.

Dania jednogarnkowe są doskonałym pomysłem na prosty i sycący posiłek. Na dodatek są tanie, nie wymagają dużo pracy i robi się je w jednym naczyniu. Warto więc skusić się na przyrządzenie takiej potrawy, jak gulasz z kurczaka i warzyw. Zrobicie go w pół godziny, a jest przepyszny.

Jakie warzywa pasują do gulaszu z kurczaka?

Do gulaszu z kurczaka można wykorzystać przeróżne warzywa. Wszystko zależy od waszych preferencji smakowych i tego, co właśnie macie pod ręką. Ja bardzo lubię połączyć w nim groszek i marchewkę. Dla zaostrzenia smaku dodaję też paprykę i pomidory, a dla większej pożywności ziemniaki. Jednak w potrawie tej dobrze też sprawdzą się np.: fasolka szparagowa, fasola z puszki, cukinia, kalafior, brokuł. Można też dorzucić pietruszkę, seler czy pieczarki.

Jak zrobić gulasz z kurczaka i warzyw?

Przygotowanie gulaszu z kurczaka jest proste i szybkie. Najpierw trzeba obsmażyć mięso, potem poddusić warzywa i dodać do nich kurczaka. Teraz pozostaje tylko wszystko razem podgrzać i doprawić do smaku.

Przepis: Gulasz z kurczaka

Gulasz z piersi kurczaka i warzyw

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g fileta z piersi kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g zielonego groszku świeżego lub mrożonego
  • 2 pomidory
  • 750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • papryka mielona słodka i ostra
  • tymianek lub oregano
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Obsmażanie kurczakaFilet z piersi kurczaka opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Oprósz go solą i pieprzem, obsmaż w garnku na łyżce oleju, przełóż na talerz.
  2. Krojenie warzywCebulę, marchewki i ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Czosnek obierz, posiekaj. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w paski lub kostkę. Pomidory umyj, pokrój w kostkę.
  3. Podsmażanie warzywW garnku rozgrzej pozostały olej. Wsyp cebulę i zeszklij ją, co jakiś czas mieszając. Dodaj czosnek, smaż minutę. Dodaj marchew, ziemniaki i paprykę i mieszając, smaż je przez kilka minut, aż nieco zmiękną. Teraz dodaj pokrojone pomidory i całość chwilę podsmaż.
  4. Gotowanie gulaszuDo warzyw dodaj gorący bulion i koncentrat pomidorowy. Wsyp też trochę przypraw i dodaj liście laurowe, wymieszaj, zagotuj i gotuj na niedużym ogniu 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie. Wtedy dodaj do nich kurczaka i groszek i gotuj całość jeszcze 5-10 minut. Gulasz dopraw do smaku.

Wskazówka: Gulasz z kurczaka idealnie nadaje się do odgrzewania, więc można go przygotować od razu w większej ilości.

Z czym podać gulasz z kurczaka i warzyw?

Mojej rodzinie gulasz z kurczaka najlepiej smakuje podany ze świeżym chlebem lub ugotowanym na sypko ryżem. Jednak można go też zaserwować z gotowanymi ziemniakami, kaszą jęczmienną lub gryczaną. Do dania tego nie trzeba już serwować surówki czy sałatki, bo jest pełne warzyw.

Czytaj też:
Ten filet z kurczaka przyrządza się szybko, a smakuje bosko. Farsz i szynka robią swoje
Czytaj też:
Piekę filety z kurczaka i posypuję je uwielbianym warzywem. To prosty obiad idealny na lato