Ten filet z kurczaka przyrządza się szybko, a smakuje bosko. Farsz i szynka robią swoje

Ten filet z kurczaka przyrządza się szybko, a smakuje bosko. Farsz i szynka robią swoje

Dodano: 
Nadziewany filet z piersi kurczaka
Nadziewany filet z piersi kurczaka Źródło: Shutterstock / Joe Gough
Filet z piersi kurczaka to niedrogie mięso, które potrafi doskonale smakować. Na dodatek jest chude i delikatne, dlatego idealnie sprawdzi się nawet w ciepłe dni. Dziś pyszna i efektowna propozycja z tego mięsa.

Filet z piersi kurczaka można przygotować na tyle sposobów, że trudno się nim znudzić. Mięso to można piec, grillować, smażyć, gotować i dusić. Do tego przyrządzać je w całości, nadziewać i kroić w kostkę lub paski. Forma pojedynczej piersi z kurczaka wprost idealnie nadaje się do nadziewania i starcza akurat na jedną porcję. Dziś pokażę wam, jak zamienić pospolity filet z kurczaka w efektowne i pyszne danie obiadowe.

Czym nadziać filet z piersi kurczaka?

Filet z piersi kurczaka bardzo łatwo zamienić w kieszonkę. Wystarczy naciąć go wzdłuż dłuższego lub węższego boku i napełnić farszem. Do nadziania fileta z piersi kurczaka można zastosować różne farsze. Doskonale sprawdzi się nadzienie z podduszonych pieczarek, ze szpinaku i sera, z suszonych pomidorów i mozzarelli albo z ulubionych warzyw.

Jak zrobić filety z piersi kurczaka nadziewane serem?

Przygotowanie filetów z piersi kurczaka nadziewanych serem jest proste i szybkie. Wystarczy głęboko naciąć filet i napełnić go serowym farszem. Ja robię farsz z sera ricotta, ale można go zastąpić serkiem kanapkowym, a nawet twarogiem sernikowym. Farsz trzeba doprawić, a napełniony nim filet owinąć szynką. Potem pozostaje już tylko pieczenie.

Przepis: Filety z piersi kurczaka nadziewane ricottą

Filety z piersi kurczaka nadziewane serem ricotta, pieczone w plastrach szynki

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 150 g sera ricotta
  • 4 ząbki czosnku
  • świeży tymianek
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 4 plastry szynki dojrzewającej

Sposób przygotowania

  1. Przyprawianie mięsaFilety opłucz, osusz. Każdy natnij głęboko z węższej strony. Mięso natrzyj 2 zmiażdżonymi ząbkami czosnku, solą, pieprzem i olejem. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
  2. Nadziewanie filetówRicottę wymieszaj z pozostałymi, przeciśniętymi ząbkami czosnku i listkami tymianku. Farsz dopraw solą i pieprzem. Napełnij nim nacięcia w mięsie, końce zepnij wykałaczkami. Każdy filet owiń plastrem szynki.
  3. Pieczenie filetówFilety ułóż w naczyniu do zapiekania, lekko skrop olejem. Przykryj folią aluminiową, piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika odstaw mięso na 10 minut, zanim je pokroisz.

Wskazówka: Plastry szynki można zastąpić wędzonym boczkiem.

Z czym podać filety z piersi kurczaka nadziewane serem?

Filety z piersi kurczaka nadziewane ricottą można podać z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami. Dobrze też będą smakować z ugotowanym ryżem. Smacznym dopełnieniem tego obiadu będą np.: gotowane warzywa, zielona sałata czy lekka surówka z marchewki. Do dania nie trzeba podawać sosu, bo serowy farsz doskonale go zastępuje.

Czytaj też:
Rozbij pierś z kurczaka i włóż do środka te dodatki. Szwajcarskie kotlety mogą stawać do zawodów z naszym schabowym
Czytaj też:
Piekę filety z kurczaka i nadziewam je prostym farszem. Są soczyste i pełne smaku

Źródło: smaki.pl