Dania przyrządzane w jednym naczyniu zwykle robi się łatwo, a przy okazji po ich przygotowaniu jest mało zmywania. To też niewątpliwa zaleta, bo dzięki temu nie tracimy czasu i energii na porządkowanie kuchni. Jednym z takich ulubionych dań mojej rodziny jest mięso smażone z ziemniakami i warzywami na patelni. Zaraz opiszę wam, jak je zrobić.
Jakie dania można przygotować w jednym naczyniu?
W jednym naczyniu można zrobić wiele potraw i to na kilka sposobów. Doskonałym przykładem takiego dania są zapiekanki. Zazwyczaj jej składniki wystarczy ułożyć warstwowo w naczyniu, polać sosem lub posypać serem i upiec. Niezwykle proste, a jednocześnie pożywne są dania jednogarnkowe typu gulasz, leczo czy bigos. Gotuje się je w jednym garnku lub rondlu, dorzucając składniki w odpowiedniej kolejności. Do prostych dań z jednego naczynia należą też potrawy z patelni. Podsmaża się je kolejno, zaczynając od składników, które wymagają najdłuższej obróbki kulinarnej.
Jak zrobić sycące danie z patelni z mięsa, ziemniaków i innych warzyw?
W tym daniu duże znaczenie ma kolejność wrzucania składników na patelnię. Na początku podsmaża się te produkty, które są twardsze i mają nadać całości smaku i aromatu. Do przyrządzenia tego dania najlepiej jest wykorzystać dużą patelnię z nieprzywieralną powłoką.
Przepis: Wołowina smażona z ziemniakami i warzywami
Pożywne danie z patelni składające się z wołowiny, ziemniaków i innych warzyw
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 340 w każdej porcji
Składniki
- 400 g wołowiny, np. antrykotu
- 4-5 ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 200 g pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Krojenie składnikówWołowinę opłucz, osusz, pokrój w niedużą kostkę. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w dużą kostkę. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w sporą kostkę. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Czosnek obierz, pokrój w plasterki.
- Smażenie ziemniakówNa dużej patelni rozgrzej niezbyt mocno łyżkę oleju. Wsyp pokrojone ziemniaki i smaż je 10-15 minut, aż będą lekko zrumienione. Możesz przykryć patelnię, by ziemniaki szybciej zmiękły. Oprósz je solą i pieprzem, przełóż na talerz.
- Smażenie mięsaNa tej samej patelni rozgrzej średnio łyżkę oleju. Dodaj wołowinę i często mieszając, smaż ją 5-7 minut, aż lekko się zrumieni. Oprósz ją solą i pieprzem, zdejmij na talerz.
- Smażenie warzywNa patelni rozgrzej średnio łyżkę oleju. Wsyp cebulę i smaż ją ok. 5 minut, aż się zeszkli i lekko zrumieni. Dodaj paprykę, pieczarki i czosnek i smaż, aż warzywa lekko zmiękną i odparuje z nich nadmiar płynu.
- Łączenie składnikówDo podsmażonych warzyw dodaj podsmażone ziemniaki i mięso. Skrop całość sosem sojowym, oprósz tymiankiem, solą i pieprzem. Wymieszaj, smaż jeszcze kilka minut, by wszystkie składniki podgrzały się i były miękkie.
Inne wersje dania z patelni z mięsem i ziemniakami
Mięso smażone z ziemniakami może przyjmować wiele smaków. Dużo zależy od rodzaju użytego mięsa, a także od dodatków. My sięgnęliśmy po wołowinę, jednak można ją zastąpić wieprzowiną czy mięsem kurczaka albo indyka. Miejsce pieczarek mogą zająć grzyby leśne, a papryki pomidory. Danie warto wzbogacić wędzonym boczkiem lub kiełbasą, które nadadzą przyjemnego smaku i aromatu. W potrawie tej można też użyć inne warzywa. Są to np.: brokuł, kalafior, fasolka szparagowa, groszek zielony, cukinia, bakłażan, marchewka, kukurydza. Podniosą one wartość odżywczą dania, a przy okazji sprawią, że całość będzie wyglądała niezwykle apetycznie. Nie bez znaczenia będzie fakt, po jakie zioła i przyprawy sięgniemy.
Czytaj też:
Latem nie tracę czasu na długie gotowanie. Patent na ten szybki obiad podpatrzyłam u koleżankiCzytaj też:
Ten tani obiad zrobisz w 15 minut. Wystarczy kawałek kiełbasy i śmietana