Nadziewam naleśniki i zapiekam je z serem. To sycące danie podaję na obiad lub kolację

Nadziewam naleśniki i zapiekam je z serem. To sycące danie podaję na obiad lub kolację

Dodano: 
Zapiekane krokiety
Zapiekane krokiety Źródło: Shutterstock / vkuslandia
Uwielbiamy naleśniki w słodkiej wersji. Jednak te z wytrawnym farszem też potrafią smakować doskonale. Zwłaszcza jeśli uformuje się z nich krokiety i całość podgrzeje na patelni lub w piekarniku.

Naleśniki można składać i zwijać w rozmaity sposób. Jednym z klasycznych są krokiety, które formuje się podobnie, jak gołąbki. W ten sposób zwykle przyrządza się naleśniki z wytrawnym farszem, które można podawać na obiad, kolację lub przekąskę. Dziś zapraszam was na naleśniki z niezwykle pożywnym farszem. Zrobię go z gotowanego mięsa i ryżu.

Jakie mięso jest najlepsze na farsz do krokietów?

Na farsz do krokietów najlepiej jest przeznaczyć gotowane lub pieczone mięso. Surowe nie sprawdzi się w tym przypadku, ponieważ krokiety dosyć krótko smażymy lub zapiekamy. Do nadziania krokietów można więc wykorzystać mięso, które zostało nam z obiadu. Wystarczy je tylko przepuścić przez maszynkę do mięsa, rozdrobnić w malakserze lub drobno posiekać.

Jak zrobić zapiekane krokiety z mięsem i ryżem?

Dodatek ryżu do tych krokietów nie jest konieczny, jednak sprawia, że farsz staje się lżejszy i bardziej soczysty. Proporcje mięsa do ryżu są dosyć dowolne. Ja zwykle stosuję 1 część ryżu na 2 części gotowanego mięsa.

Przepis: Krokiety z mięsem i ryżem

Krokiety z mięsem i ryżem zapiekane pod warstwą sera

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4

Składniki

Na naleśniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju + 1 łyżka oleju do formy
  • 100 g startego sera

Na farsz:

  • 400 g gotowanego mięsa wieprzowego, wołowego lub drobiowego
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie naleśnikówZ podanych składników wymieszaj gładkie i niezbyt gęste ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut. Po tym czasie usmaż cienkie naleśniki.
  2. Przygotowanie farszuMięso gotowane pokrój na kawałki i rozdrobnij np. w malakserze. Wymieszaj je z ugotowanym ryżem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i śmietaną. Farsz dopraw do smaku oregano, solą i pieprzem.
  3. Formowanie i zapiekanie krokietówNa każdym naleśniku połóż trochę farszu. Naprzeciwległe boki naleśników załóż do środka, a potem zroluj całość w kształtne krokiety. Ułóż je w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu, posyp serem. Piecz ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Wskazówka: Krokiety z mięsem i ryżem można podać na obiad lub kolację. Doskonale będzie do nich pasował kubek gorącego, czerwonego barszczu, ale można je zaserwować tylko i wyłącznie z surówką.

Inny sposób na wytrawne krokiety

Moje krokiety z wytrawnym farszem nie wymagają dużo pracy, bo po uformowaniu wystarczy je tylko włożyć do naczynia, posypać serem i zapiec. Da się je jednak przygotować w nieco innej wersji, a mianowicie usmażyć. Po uformowaniu można je obtoczyć w jajku i w tartej bułce, a wtedy po usmażeniu będą przyjemnie chrupiące, choć bardziej kaloryczne.

Czytaj też:
Naleśniki roluję z prostym farszem szpinakowym. To mój przepis na pyszny obiad lub lekką kolację
Czytaj też:
Przepis na ten specjał dał mi węgierski kucharz. Langosze robi się prosto, a w moim domu wygrywają z pizzą