Naleśniki roluję z prostym farszem szpinakowym. To mój przepis na pyszny obiad lub lekką kolację

Naleśniki roluję z prostym farszem szpinakowym. To mój przepis na pyszny obiad lub lekką kolację

Dodano: 
Naleśniki ze szpinakiem
Naleśniki ze szpinakiem Źródło: Shutterstock / Teresa Kasprzycka
W kuchni polskiej można znaleźć kilka receptur na farsz szpinakowy. Ja najczęściej robię naleśniki ze szpinakiem zwinięte w smakowite roladki z przepisu, który znalazłem w starej książce kucharskiej.

Zastanawiasz się, jak przyrządzić naleśniki ze szpinakiem? Wypróbowałem wiele przepisów na farsz szpinakowy ze świeżego i mrożonego warzywa. Moim zdaniem najlepsze są naleśniki ze szpinakiem w klasycznej wersji.

Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem?

Ponieważ szpinak to warzywo, które nie ma wyrazistego smaku, to aby farsz był smaczny, niezbędne jest dodanie do niego produktów o intensywnym smaku. Duet idealny tworzą szpinak i czosnek. A nadzienie jest jeszcze smaczniejsze, gdy podsmaży się szpinak i czosnek na klarowanym maśle (możesz także dodać do farszu świeże roztopione masło). Idealnym dopełnieniem smaku jest w moim przepisie ser tylżycki, którego smak jest jednocześnie pikantny i delikatny. Kto nie lubi jego specyficznego smaku i aromatu, może zamiast niego dodać do farszu słony ser feta, parmezan lub ser pleśniowy.

Oczywiście, trudno mówić o dobrych naleśnikach, nie wspominając o delikatnym i elastycznym cieście naleśnikowym. Takie wyjdzie w poniższego przepisu. Wskazówka: Aby ciasto dobrze się smażyło, jajka i mleko powinny mieć temperaturę pokojową.

Przepis: Naleśniki ze szpinakiem

Pyszne naleśniki ze szpinakiem to doskonały pomysł na pożywny obiad lub kolację.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
1 godz. 20 min.
Liczba porcji
4

Składniki

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 całe jajka
  • sól
  • 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia

Na farsz:

  • 800 g liści szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 4 łyżki startego sera tylżyckiego
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ciastaDo dużej miski przełóż mokre składniki i sól, a następnie dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę, mieszając ciasto rózgą kuchenną lub mikserem. Gotowe ciasto naleśnikowe ma jednolitą, gładką konsystencję. Odstaw gotowe ciasto naleśnikowe na 15-20 minut w ciepłe miejsce, żeby odpoczęło.
  2. Smażenie naleśnikówRozgrzej patelnię i dodaj odrobinę oleju. Ciasto naleśnikowe wlej za pomocą niewielkiej chochelki na środek rozgrzanej patelni i rozprowadź je po całej powierzchni. Naleśniki smaż z obu stron na złocisty kolor. Przewróć naleśnik na drugą stronę za pomocą szpatułki – prawidłowo usmażony naleśnik odchodzi od dna patelni.
  3. Przygotowanie farszuSzpinak pozbaw ogonków i umyj pod bieżącą wodą. Cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej klarowane masło i przesmaż na nim posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj czosnek i smaż ciągle mieszając około 2 minuty. Dodaj szpinak i duś do momentu, aż będzie miękki. Wyłącz gaz i dodaj starty ser tylżycki. Wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
  4. Nadziewanie i zwijanieNaleśniki smaruj gotowym farszem szpinakowym i zwijaj w rulony (lub składaj w kopertę bądź trójkąty). Gotowe naleśniki podsmaż na stopionym maśle lub zapiecz w piekarniku – czas pieczenia to 15-20 minut.

Podając naleśniki, możesz posypać je niewielką ilością startego sera i świeżo siekaną zieleniną.

Naleśniki ze szpinakiem – propozycja podania

Naleśniki ze szpinakiem najlepiej smakują podane na ciepło od razu po zrobieniu. Choć przyznam, że doskonale smakują również odgrzewane np. w piekarniku lub na patelni. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by zjeść je w wersji na zimno.

Naleśniki ze szpinakiem z powyższego przepisu możesz zapiec w piekarniku, polewając je wcześniej sosem pomidorowym, czosnkowym lub beszamelowym. Przed wyjęciem ich z piekarnika posyp danie tartym serem, a zaserwujesz pyszną naleśnikową zapiekankę.

Bez względu na sposób podania warto serwować naleśniki ze szpinakiem razem z surówką. Wybór jest przeogromną, ale ja polecam pyszną surówkę z marchewki i selera.

Czytaj też:
Tym naleśnikowym roladkom trudno się oprzeć. Są pyszne i apetyczne, a banalne w przygotowaniu
Czytaj też:
Te naleśniki są wyjątkowo delikatne i pachną masłem. Do ciasta dodaję nietypowy składnik