Smażona cukinia to proste danie, które robi się ekspresowo. Nie potrzeba tu żadnych wymyślnych zabiegów, po prostu wrzucasz składniki na patelnię i smażysz, aż sery zaczną się topić, a cukinia lekko zmięknie. Przyznaję, że to danie, które powstało przypadkiem, a okazało się tak dobre, że powtarzam je zawsze, kiedy mam ochotę na szybki i zdrowy posiłek. Bardzo lubię zarówno fetę jak i ser halloumi, dlatego zawsze staram się je mieć w lodówce. Tak było i tym razem, kiedy sąsiad podarował mi piękne, dopiero co zerwane z działki cukinie. Dorzuciłam, do tego zestawu jeszcze tylko fasolkę z puszki i przyznam, że takie danie wystarcza mi za cały posiłek.
Jak zrobić smażoną cukinię z serem?
Do zrobienia dania możesz wykorzystać zarówno żółtą, jak i zieloną cukinię. Najlepsze będą warzywa mniejsze, nieprzerośnięte. Wystarczy im naprawdę krótkie smażenie, bo nie chodzi o to, aby się rozpadły, a pozostały lekko chrupiące. Na patelni ser halloumi lekko się rumieni, a feta się rozpada, dodając smaku całemu daniu.
Przepis: Cukinia z serem i fasolką
Szybkie danie z patelni.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 639 w każdej porcji
Składniki
- 1 średnia cukinia
- 100 g sera halloumi
- 50 g sera feta
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka oregano
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówCukinię pokrój na grubsze plasterki, ser halloumi w kostkę.
- Smażenie cukiniiRozgrzej na patelni oliwę, wrzuć ser halloumi i cukinię. Smaż kilka minut, dodaj rozkruszoną fetę i zamieszaj. Smaż chwilę, dodaj fasolkę. Dopraw solą, pieprzem i oregano.
Gotowe danie możesz udekorować świeżymi listkami bazylii (ja tak najczęściej robię, bo bazylię mam posadzoną w doniczkach) albo posiekaną natką pietruszki.
Inne pomysły na smażoną cukinię
To danie możesz modyfikować, bo chodzi w nim też o to, aby wykorzystać składniki, które akurat masz w kuchni. Ja do swojej smażonej cukinii dodawałam także posiekaną ostrą papryczkę, a innym razem zamiast halloumi wykorzystałam wędzone tofu. Jeśli wolisz danie z akcentem mięsnym, dodaj na patelnię pokrojoną drobno szynkę albo kiełbasę. Ja smażoną cukinię z serami lubię też czasem posypać czymś chrupiącym. Najczęściej są to uprażone na suchej patelni pestki dyni albo posiekane i uprażone orzechy włoskie.
Czytaj też:
Najlepszy domowy keczup robię z cukinii i mam zapas na cały rok. Sprawdzony przepisCzytaj też:
Jogurtowe placki z cukinii to hit w moim domu. Dosłownie rozpływają się ustach