Moja koleżanka co roku robi nalewkę z czarnej porzeczki. Jej przepis jest bardzo prosty, chociaż, jak to przy nalewkach, na efekt trzeba poczekać co najmniej pół roku. Warto, bo smorodinówka to jednocześnie nalewka uważana za jedną z najzdrowszych i w medycynie naturalnej stosowana jako wsparcie przy infekcjach górnych dróg oddechowych i problemach z trawieniem.
Ważne: nalewka z czarnej porzeczki to napój na bazie alkoholu, przeznaczony tylko dla osób dorosłych, nie powinny jej pić także kobiety ciąży oraz osoby, które z różnych powodów nie mogą spożywać alkoholu.
Jak zrobić nalewkę z czarnej porzeczki?
Porzeczki użyte do zrobienia nalewki powinny być dojrzałe i ładne, należy je też dokładnie oczyścić z ogonków. Robienie smorodinówki należy podzielić na dwa etapy. Najpierw zalewa się owoce samym alkoholem, a potem dopiero syropem cukrowym i łączy oba płyny. Proporcje podane w przepisie dadzą nalewkę lekko słodką, więc jeśli lubisz słodsze nalewki, dodaj nawet 500-500 g cukru.
Jeśli z kolei lubisz wytrawne nalewki, dorzuć do słoja z porzeczkami 2-3 liście porzeczki. To sprawi, że nalewka nabierze szlachetnego, wytrawnego smaku.
Przepis: Nalewka z czarnej porzeczki
Sezonowa nalewka owocowa.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 1 kg czarnej porzeczki
- 300 g cukru
- 500 ml spirytusu
- 500 ml wódki
- 250 ml wody
Sposób przygotowania
- Szykowanie nalewkiPorzeczki obierz z gałązek i wsyp do słoja. Zalej wódką, spirytusem, zakręć i odstaw na 1,5 miesiąca.
- Robienie nalewkiZlej płyn z porzeczek do drugiego słoja lub butelek. Cukier zagotuj z wodą, ostudź i zalej syropem porzeczki. Odstaw na tydzień, co jakiś czas mieszając wszystko. Po tym czasie zlej syrop, połącz z resztą nalewki, rozlej do butelek i odstaw na 4-6 miesięcy.
Jeśli chcesz uzyskać idealnie klarowną nalewkę, przefiltruj ją dwukrotnie przez ciasno złożoną gazę albo filtry do kawy (wówczas to potrwa, ponieważ robi się to bardzo powoli).
Inne warianty nalewki z porzeczek
Do nalewki z czarnej porzeczki można dodać również inne składniki, które podkręcą jej smak. Może to być laska wanilii albo kora cynamonu. Smorodinówka to nalewka z czarnych porzeczek, ale według tego samego przepisu można zrobić także nalewkę z czerwonej porzeczki, albo z mieszanki obu rodzajów tego owocu.
Do porzeczek można dodać także inne owoce, aby uzyskać wieloowocowy trunek: np. maliny, truskawki czy wiśnie.
Czytaj też:
Do nalewki z jagód dodaję dwa nietypowe składniki. Każdy pyta, co robię, że jest tak dobraCzytaj też:
Polacy rzadko robią nalewkę z tych soczystych owoców. Podajemy najlepszy przepis na morelówkę