W upały mogłabym jeść same przekąski. Najlepiej lekkie, zimne i orzeźwiające. I dokładnie na taką przekąskę dostałam przepis od znajomego szefa hotelowej restauracji. Potrawa wygląda apetycznie i doskonale smakuje. Jednak jak zaczynam analizować jej skład, to myślę, że sama nigdy bym nie wpadła na to, by zestawić ze sobą te cztery składniki.
Z czego zrobić lekką przekąskę?
Lekkie przekąski powinny bazować na warzywach i owocach. To one właśnie zawierają najmniej kalorii, a przy okazji dostarczają zdrowych składników. Można je połączyć z odrobiną oliwy z oliwek, która jest zdrowa sama w sobie, a przy okazji pomaga przyswoić niektóre witaminy. Składnikiem lekkiej przekąski mogą być też: twaróg, jajka, płatki owsiane, pieczywo chrupkie, a nawet chuda wędlina. Zawierają one niedużo tłuszczu i cukru, a przy tym dostarczają sporo wartościowych składników. Dzięki temu dobrze sycą, a nie tuczą.
Jak zrobić lekką, zieloną przekąskę?
Do przygotowania tej przekąski potrzebujesz tylko 4 zielonych składników. Mają one różny smak, konsystencję, a jednak doskonale się ze sobą komponują. Ta przekąska sprawdzi się jako kolacja, drugie śniadanie czy małe co nieco między posiłkami.
Przepis: Lekka zielona przekąska
Przekąska z ogórka, awokado, jabłka i szczypiorku
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 190 w każdej porcji
Składniki
- 1 ogórek sałatkowy
- 1 awokado
- 1 jabłko zielone lub inne
- szczypiorek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówOgórek umyj, wytrzyj, przekrój wzdłuż na 4 części, pokrój go w cienkie plasterki. Awokado umyj, przekrój na połowę, usuń pestkę, wyjmij miąższ, pokrój go w drobną kostkę. Jabłko umyj, nie obieraj, pokrój w małą kostkę. Szczypior opłucz, osusz, drobno posiekaj.
- Wykańczanie przekąskiRozdrobnione składniki wsyp do salaterki, skrop sokiem z cytryny, polej oliwą. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zalety zielonej przekąski
Zielona przekąska z ogórka, awokado, jabłka i szczypiorku to same witaminy i wartościowe składniki. Jest bogata w błonnik nierozpuszczalny, który wspomaga trawienie i daje na długo uczucie sytości. Dostarcza też błonnika rozpuszczalnego, który reguluje poziom cukru we krwi oraz obniża poziom złego cholesterolu. Za sprawą awokado, dostarcza również zdrowych tłuszczów, które dobrze wpływają na pracę serca i mózgu. Tłuszcze te doskonale sycą, a przy okazji ułatwiają także przyswajanie witamin, w które ta przekąska obfituje.
Czytaj też:
Kefir z tymi dodatkami to mój patent na odchudzającą przekąskę. Piję ją latem, gdy czuję głódCzytaj też:
Dziecinnie prosta przekąska z dwóch składników. Nie wymaga pracy, smakuje wybornie i dobrze wygląda