Puszyste placuszki budyniowe zrobisz w 10 minut. Ciasto ma jeden sekretny składnik

Puszyste placuszki budyniowe zrobisz w 10 minut. Ciasto ma jeden sekretny składnik

Dodano: 
Placuszki budyniowe z jogurtem
Placuszki budyniowe z jogurtem Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Placuszki budyniowe do proste i smaczne placki na słodko, które można zjeść nie tylko na śniadanie. Sekretem ciasta jest jeden dodatek, a całość razem ze smażeniem robi się ekspresowo.

Te placuszki budyniowe możesz zrobić zawsze wtedy, kiedy masz ochotę na lekki, ale jednocześnie szybki posiłek. Ich przygotowanie razem z usmażeniem zajmie dosłownie 10 minut. Placki są delikatnie słodkie, bo do samego ciasta nie dosypuje się cukru, ale dodaje owocowy jogurt.

Jak zrobić placuszki budyniowe?

Placki z budyniem i jogurtem to jedne z najprostszych słodkich placuszków. Wystarczy energicznie wymieszać rózgą wszystkie składniki i już można kłaść niewielkie porcje na rozgrzaną patelnię. Placki rewelacyjnie smakują podane od razu. Nasza propozycja to podanie ich z ulubionym jogurtem owocowym oraz świeżymi, sezonowymi owocami.

Takie placki można też spakować ze sobą i zabrać na wycieczkę za miasto albo jako prowiant na podróż. Idealnie się nadają także jako lekka przekąska do pracy.

Przepis: Placuszki budyniowe z jogurtem

Puszyste i delikatnie słodkie placki.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
2 min.
Czas gotowania
8 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
302 w każdej porcji

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 torebka budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 mały jogurt owocowy
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej do smażenia

do podania:

  • jogurt owocowy
  • świeże owoce

Sposób przygotowania

  1. Robienie plackówWymieszaj jajka, mąkę, budyń, sodę i jogurt na gładkie ciasto. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i smaż małe placuszki.
  2. Podawanie plackówPlacki podawaj z jogurtem owocowym i świeżymi owocami.

Inne warianty placków na słodko

O smaku placków przesądza budyń oraz rodzaj jogurtu. Tymi dodatkami możesz żonglować dowolnie. My do naszych placków dodaliśmy jogurt jagodowy oraz budyń waniliowy, ale równie pyszne połączenia wyjdą z budyniem śmietankowym i jogurtami o innych smakach (bardzo polecamy spróbować z jogurtem brzoskwiniowym). Do placków można dodać także jogurt naturalny, jednak takie jogurty są zwykle niesłodzone, dlatego jeśli chcesz, aby placuszki były choć lekko słodkie, wybierz budyń z cukrem lub dodaj odrobinę cukru do ciasta.

Placki można podać ze słodkim jogurtem i owocami, ale to również nie jest jedyna opcja. Świetnie smakują posypane jedynie cukrem pudrem albo polane owocowym sosem. Placki można również podać z kremem czekoladowym, masłem orzechowym czy polewą czekoladową. W wersji na wynos spakuj osobno placki a osobno dodatki, czyli np. kubek jogurtu, w którym można zanurzać placuszki.

Czytaj też:
Kefir z tymi dodatkami to mój patent na odchudzającą przekąskę. Piję ją latem, gdy czuję głód
Czytaj też:
Takie placuszki owsiane robi rodzinie Anna Lewandowska. Trenerka zdradziła przepis