Co roku zawsze nastawiam 20-30 słoików z przetworami z ogórków. Te pójdą u mnie zawsze, bo trudno tak smaczne kupić w jakimkolwiek sklepie. Większość z tych przetworów to moje ulubione ogórki kiszone. Jest też trochę ogórków konserwowych. W tym roku muszę też jednak przygotować kilka słoików ogórkowej sałatki, której spróbowałam u teściowej. Była wyśmienita do obiadu, a przepis na nią jest bardzo prosty.
Jakie ogórki wybrać na zimową sałatkę?
Na zimową sałatkę do słoików ogórki nie muszą być takie idealne, jak do kiszenia czy konserwowania. To znaczy powinny być świeże, jędrne i zdrowe. Jednak mogą być nieco większe, bo i tak zostaną pokrojone w dość cienkie plasterki. Dobrze jest, by nie miały zbyt dużych nasion, bo będą one wyczuwalne w czasie jedzenia.
Jak zrobić sałatkę z ogórków do słoików?
Ogórki na sałatkę do słoików należy pokroić w dość cienkie plasterki. Wcześniej nie trzeba ich obierać, chyba, że mają dość twardą skórkę. Warzywo warto po pokrojeniu oprószyć solą i odczekać 1,5-2 godziny, by puściło sok. Wtedy objętość sałatki po pasteryzacji w słoiku nie ulegnie już większej zmianie.
Przepis: Sałatka z ogórków na zimę
Sałatka z ogórków i czerwonej cebuli do słoików
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 90 w każdej porcji
Składniki
- 2 kg ogórków
- 2 czerwone cebule
- 4 łyżki soli
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki wody
- 3/4 szklanki octu spirytusowego 10%
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1 łyżka pieprzu w ziarnach
- 4 liście laurowe
- 1 łyżka gorczycy
- 1 łyżka nasion kopru
Sposób przygotowania
- Krojenie warzywOgórki umyj, pokrój w cienkie plasterki. Posyp je solą, dostaw na 2 godziny, by puściły sok. Po tym czasie odcedź je. Cebule obierz, pokrój w talarki.
- Przygotowanie zalewyW garnku zagotuj wodę, ocet i cukier. Dodaj gorczycę, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i nasiona kopru. Gotuj kilka minut. Do zalewy dodaj odciśnięte ogórki i cebulę. Składniki wymieszaj.
- Napełnianie słoikówWyparzone słoiki napełnij gorącą sałatką. Szczelnie je zakręć. Na dno dużego garnka włóż kilkukrotnie złożony ręcznika papierowy. Ustaw w nim słoiki. Do garnka nalej gorącą wodę tak, by sięgała do 3/4 wysokości słoików. Od momentu zagotowania się wody pasteryzuj ogórki ok. 15 minut.
Wskazówka: Po wystudzeniu słoiki wynieś w chłodne, ciemne miejsce. Sałatka jest gotowa do jedzenia po ok. 2 tygodniach.
Do czego podać zimową sałatkę z ogórków?
Zimowa sałatka z ogórków będzie doskonałym dodatkiem do wielu obiadów. Zimą czy wiosną wystarczy tylko odkręcić słoik, nieco odsączyć ogórki z zalewy i podać je np. do duszonego czy pieczonego mięsa, do kotletów schabowych lub mielonych albo do gotowanej golonki. Sałatka ta doskonale pasuje też do smażonej kiełbasy czy pieczonej kaszanki.
Czytaj też:
Te ogórki znikają u mnie szybciej od kiszonych. Zamykam je w słoikach razem z musztardą francuskąCzytaj też:
To najlepsze pikantne ogórki, jakie znam. Krokodylki z chili są gotowe już po dwóch dniach