Do owsianki dodaję 2 zdrowe składniki. Dzięki nim jest pyszna i nadzwyczaj pożywna

Do owsianki dodaję 2 zdrowe składniki. Dzięki nim jest pyszna i nadzwyczaj pożywna

Dodano: 
Owsianka z owocami i orzechami
Owsianka z owocami i orzechami Źródło: Unsplash
Owsianka to jedno z najzdrowszych śniadań, jakie możesz zjeść. Co więcej możesz ją wzbogacić wieloma składnikami, dzięki którym stanie się jeszcze pożywniejsza i wartościowsza. Oto jeden z pomysłów.

Jedni owsiankę uwielbiają, inni za nią nie przepadają. Tych pierwszych nie trzeba do niej przekonywać, za to tym drugim warto nieco ulepszyć jej smak. A można to zrobić na wiele sposobów, przy okazji podnosząc wartość odżywczą tego dania. I taką właśnie propozycję przygotowaliśmy dla was na dziś. Słodkawą, zdrową i kolorową. Idealną na lato.

Czym warto wzbogacić owsiankę?

Płatki owsiane są bardzo zdrowe, bo są bogate w węglowodany złożone, które stanowią najlepsze źródło energii. Przy okazji dostarczają nam też dużą dawkę błonnika, witamin z grupy B, a także cynku i magnezu. By zamieniły się w pełnowartościowe śniadanie, warto wzbogacić je w: białko, dawkę zdrowego tłuszczu, a także inne witaminy i minerały. Dlatego dobrze jest ugotować je na mleku lub wymieszać z jogurtem naturalnym, a także zestawić je z orzechami, owocami czy pestkami.

Jak zrobić owsiankę owocowo-orzechową?

Owsiankę owocowo-orzechową można zrobić na kilka sposobów. My polecilibyśmy dwa. Pierwszy z nich, polega na ugotowaniu płatków owsianych na mleku, a po przestudzeniu wymieszaniu ich ze zmiksowanymi owocami i masłem orzechowym. Drugi, to przygotowanie ich na zimno, z dodatkiem jogurtu naturalnego. A ponieważ rano mamy mało czasu, szybciej będzie podgotować płatki, a potem wymieszać je ze zdrowymi składnikami.

Przepis: Owsianka owocowo-orzechowa

Płatki owsiane ugotowane na mleku podane z przecierem owocowymi i masłem orzechowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
320 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 l mleka
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki owoców jagodowych, np. truskawek, borówek, jagód
  • 2 łyżeczki masła orzechowego
  • orzechy i owoce do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie płatkówPłatki zalej mlekiem, dodaj szczyptę soli. Na niedużym ogniu doprowadź je do zagotowania, a potem gotuj na średnim ogniu 5-10 minut, często mieszając. Przestudź je.
  2. Serwowanie owsiankiOwoce opłucz, osusz, zblenduj. Dodaj do owsianki razem z masłem orzechowym, wymieszaj. Posyp orzechami i owocami.

Czy trzeba gotować płatki owsiane?

Płatki owsiane nie wymagają gotowania, ale dzięki temu procesowi stają się lżej strawne. Jeśli chodzi o płatki zwykłe, warto gotować je na mleku lub wodzie 5-10 minut. Można też zalać je zimnym płynem i wstawić na noc do lodówki. Po kilku godzinach pęcznienia zrobią się miękkie i przyjemne do jedzenia. Płatki owsiane błyskawiczne, pęcznieją o wiele szybciej, niż zwykłe, więc po zalaniu płynem, wystarczy je odstawić na kilka minut.

Czytaj też:
Zamiast owsianki robię miks z granolą. Przygotowanie zdrowego śniadania zajmuje mi 5 minut
Czytaj też:
Dodaję 3 składniki do nocnej owsianki i w mig robię superzdrowe śniadanie