Jeśli marzy ci się lekkie ciasto na upalne dni, możesz zrobić tartę. Mimo, że piekę ją na kruchym cieście, jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. A deser jest pyszny i wygląda bardzo efektownie. Zwłaszcza jeśli obłoży się go kilkoma rodzajami soczystych owoców. Spróbuj, a efekt cię zaskoczy.
Co zrobić, by ciasto wyszło kruche i delikatne?
Kruche ciasto wtedy jest smaczne, gdy jest bardzo delikatne i łamie się przy lekkim dotyku. By takie wyszło, trzeba przestrzegać kilku zasad.
- Składniki na kruche ciasto powinny być schłodzone. Dotyczy to głównie masła i dodawanego ewentualnie jajka. Inaczej po zagnieceniu powstanie gliniaste, ciągnące ciasto.
- Do ciasta kruchego warto dodać ugotowane na twardo żółtko. Po przetarciu przez sito, zwiększy ono sypkość i delikatność ciasta.
- Ciasta kruchego nie należy zbyt długo zagniatać, bo wtedy się rozgrzewa i zaczyna się lepić.
- Przed pieczeniem ciasto kruche warto schłodzić. Można to zrobić przed lub po rozwałkowaniu i wylepieniu nim formy.
- Ciasto kruche należy piec w odpowiednio wysokiej temperaturze. Powinna ona wynosić ok. 200 stopni Celsjusza. Dzięki temu ciasto zacznie się rumienić, nim wytopi się z niego tłuszcz.
Jak zrobić tartę z budyniem i owocami?
By przygotować tartę z budyniem i owocami, najpierw upiecz ciasto, a potem wyłóż na nie gorący budyń. Gdy wystygnie, obłóż całość plasterkami owoców.
Przepis: Tarta z budyniem i owocami
Tarta na kruchym spodzie obłożona budyniem i plasterkami kolorowych owoców
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 390 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
- 70 g cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 2 łyżki zimnej wody
Na budyń:
- 500 ml mleka
- 1 łyżka masła
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Do obłożenia:
- 1 kiwi
- 1/2 ananasa
- 1/2 melona
- 150 g truskawek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaMąkę wysyp na stolnicę, dodaj kawałki schłodzonego masła i całość przesiekaj, a potem rozkrusz w palcach. Dodaj szczyptę soli, cukier puder i żółtko. Szybko zagnieć kruche ciasto. W razie potrzeby dodaj do niego 1-2 łyżki zimnej wody.
- Formowanie i pieczenie ciastaCiasto rozwałkuj na grubość ok. 0,7 cm. Wylep nim dno i boki średniej wielkości formy na tartę. Spód ponakłuwaj widelcem. Formę z ciastem wstaw do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto piecz ok. 15 minut w 200 stopniach Celsjusza.
- Gotowanie budyniu1,5 szklanki mleka zagotuj z masłem. Pozostałe, zimne mleko wymieszaj z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Mieszankę wlej do gorącego mleka, dokładnie wymieszaj. Mieszając, podgrzewaj ją na niedużym ogniu, aż budyń zrobi się gęsty. Gorący budyń wylej na kruche ciasto i odstaw całość do wystygnięcia.
- Obkładanie tarty owocamiTruskawki umyj, osusz, pokrój w plasterki. Pozostałe owoce obierz i pokrój w półplasterki. Na tarcie ułóż najpierw po obwodzie plasterki truskawek, tak by dachówkowo na siebie zachodziły. Potem w podobny sposób ułóż krąg z melona, dalej z ananasa i na końcu z kiwi. Deser schłodź przed podaniem.
Wskazówka: Do obłożenia ciasta możesz też użyć owoców jagodowych, np. malin, jagód, borówek, poziomek, truskawek.
Szybsza wersja tarty z budyniem i owocami
Podobne ciasto możesz przygotować z nieco innych składników. Wystarczy, że kruche, domowe ciasto zastąpisz gotowym ciastem francuskim. A zamiast domowego budyniu, użyjesz budyniu ugotowanego z proszku. W ten sposób znacznie skrócisz czas przygotowania słodkiego deseru.
Czytaj też:
W mig robię pyszne babeczki budyniowe. Wystarczy gotowe ciasto i proste nadzienieCzytaj też:
Zrób kwadraty z ciasta francuskiego i przełóż puszystym kremem. Rewelacyjny deser w pół godziny