Gdy owoców mam pod dostatkiem, serwuję rodzinie tę pyszną tartę. Przepis jest naprawdę prosty

Gdy owoców mam pod dostatkiem, serwuję rodzinie tę pyszną tartę. Przepis jest naprawdę prosty

Dodano: 
Tarta z budyniem i owocami
Tarta z budyniem i owocami Źródło: Pexels / Regina Ferraz
Lato to sezon na pyszne, świeże owoce. Można je jeść na przekąskę lub wykorzystać do przygotowania smacznej, efektownej tarty. Ja robię ją naprawdę szybko, a na koniec obkładam plasterkami różnych owoców.

Jeśli marzy ci się lekkie ciasto na upalne dni, możesz zrobić tartę. Mimo, że piekę ją na kruchym cieście, jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. A deser jest pyszny i wygląda bardzo efektownie. Zwłaszcza jeśli obłoży się go kilkoma rodzajami soczystych owoców. Spróbuj, a efekt cię zaskoczy.

Co zrobić, by ciasto wyszło kruche i delikatne?

Kruche ciasto wtedy jest smaczne, gdy jest bardzo delikatne i łamie się przy lekkim dotyku. By takie wyszło, trzeba przestrzegać kilku zasad.

  • Składniki na kruche ciasto powinny być schłodzone. Dotyczy to głównie masła i dodawanego ewentualnie jajka. Inaczej po zagnieceniu powstanie gliniaste, ciągnące ciasto.
  • Do ciasta kruchego warto dodać ugotowane na twardo żółtko. Po przetarciu przez sito, zwiększy ono sypkość i delikatność ciasta.
  • Ciasta kruchego nie należy zbyt długo zagniatać, bo wtedy się rozgrzewa i zaczyna się lepić.
  • Przed pieczeniem ciasto kruche warto schłodzić. Można to zrobić przed lub po rozwałkowaniu i wylepieniu nim formy.
  • Ciasto kruche należy piec w odpowiednio wysokiej temperaturze. Powinna ona wynosić ok. 200 stopni Celsjusza. Dzięki temu ciasto zacznie się rumienić, nim wytopi się z niego tłuszcz.

Jak zrobić tartę z budyniem i owocami?

By przygotować tartę z budyniem i owocami, najpierw upiecz ciasto, a potem wyłóż na nie gorący budyń. Gdy wystygnie, obłóż całość plasterkami owoców.

Przepis: Tarta z budyniem i owocami

Tarta na kruchym spodzie obłożona budyniem i plasterkami kolorowych owoców

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
390 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 200 g mąki
  • 100 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
  • 70 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki zimnej wody

Na budyń:

  • 500 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Do obłożenia:

  • 1 kiwi
  • 1/2 ananasa
  • 1/2 melona
  • 150 g truskawek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMąkę wysyp na stolnicę, dodaj kawałki schłodzonego masła i całość przesiekaj, a potem rozkrusz w palcach. Dodaj szczyptę soli, cukier puder i żółtko. Szybko zagnieć kruche ciasto. W razie potrzeby dodaj do niego 1-2 łyżki zimnej wody.
  2. Formowanie i pieczenie ciastaCiasto rozwałkuj na grubość ok. 0,7 cm. Wylep nim dno i boki średniej wielkości formy na tartę. Spód ponakłuwaj widelcem. Formę z ciastem wstaw do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto piecz ok. 15 minut w 200 stopniach Celsjusza.
  3. Gotowanie budyniu1,5 szklanki mleka zagotuj z masłem. Pozostałe, zimne mleko wymieszaj z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Mieszankę wlej do gorącego mleka, dokładnie wymieszaj. Mieszając, podgrzewaj ją na niedużym ogniu, aż budyń zrobi się gęsty. Gorący budyń wylej na kruche ciasto i odstaw całość do wystygnięcia.
  4. Obkładanie tarty owocamiTruskawki umyj, osusz, pokrój w plasterki. Pozostałe owoce obierz i pokrój w półplasterki. Na tarcie ułóż najpierw po obwodzie plasterki truskawek, tak by dachówkowo na siebie zachodziły. Potem w podobny sposób ułóż krąg z melona, dalej z ananasa i na końcu z kiwi. Deser schłodź przed podaniem.

Wskazówka: Do obłożenia ciasta możesz też użyć owoców jagodowych, np. malin, jagód, borówek, poziomek, truskawek.

Szybsza wersja tarty z budyniem i owocami

Podobne ciasto możesz przygotować z nieco innych składników. Wystarczy, że kruche, domowe ciasto zastąpisz gotowym ciastem francuskim. A zamiast domowego budyniu, użyjesz budyniu ugotowanego z proszku. W ten sposób znacznie skrócisz czas przygotowania słodkiego deseru.

Czytaj też:
W mig robię pyszne babeczki budyniowe. Wystarczy gotowe ciasto i proste nadzienie
Czytaj też:
Zrób kwadraty z ciasta francuskiego i przełóż puszystym kremem. Rewelacyjny deser w pół godziny

Źródło: smaki.pl