W mig robię pyszne babeczki budyniowe. Wystarczy gotowe ciasto i proste nadzienie

W mig robię pyszne babeczki budyniowe. Wystarczy gotowe ciasto i proste nadzienie

Dodano: 
Babeczki budyniowe
Babeczki budyniowe Źródło: Shutterstock / RomanaMart
Kupne słodkości nie równają się z tymi domowej roboty. Nawet najprostszymi i najłatwiejszymi do zrobienia. Weźmy na przykład babeczki budyniowe. Podobne można kupić, ale świeżo upieczone smakują obłędnie.

Późnym popołudniem często nachodzi mnie ochota na słodkie. Zresztą nie tylko mnie, ale dzieci i męża też. Dlatego staram się zawsze mieć w lodówce gotowe ciasto francuskie. Wiem, że z jego pomocą szybko mogę upichcić coś smacznego. Ostatnio zrobiłam budyniowe babeczki, których przygotowanie zajęło mi wraz z pieczeniem ok. pół godziny. Przez tyle czasu nie zdążyłabym nawet pojechać do sklepu i wrócić. A babeczki wyszły pyszne – niezbyt słodkie, za to bardzo chrupiące.

Jak zrobić domowy budyń?

Jeśli okaże się, że w domu nie masz budyniu w proszku, możesz go przygotować z kilku podstawowych składników. Wystarczy, że zagotujesz 1,5 szklanki mleka z łyżeczką masła, a 0,5 szklanki mleka rozmieszasz z 3 żółtkami, 3 łyżkami mąki ziemniaczanej, 1 łyżką cukru waniliowego i 2 łyżkami cukru zwykłego. Mieszankę wlej do gorącego mleka, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Potem mieszając, podgrzewaj całość na niedużym ogniu, aż masa zgęstnieje. Taki budyń będzie nawet zdrowszy, niż ten z proszku. A w sumie jego przygotowanie też jest proste i szybkie.

Przepis na błyskawiczne babeczki budyniowe

Do przygotowania najszybszych babeczek budyniowych wykorzystuję gotowe ciasto francuskie i budyń z torebki. Zaczynam oczywiście od ugotowania budyniu.

Przepis: Błyskawiczne babeczki budyniowe

Babeczki z ciasta francuskiego pieczone z budyniem

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
190 w każdej porcji

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 1 torebka budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 1/2 l mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie budyniuZagotuj 1,5 szklanki mleka z masłem. Pozostałe, zimne mleko rozmieszaj z proszkiem budyniowym i cukrem. Mieszankę wlej do gorącego mleka, cały czas mieszając. Podgrzewaj ją na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Przestudź go.
  2. Formowanie i pieczenie babeczekZ ciasta francuskiego wykrawaj krążki nieco większe niż foremki. Dociśnij ciasto do dna i boków foremek. Na ciasto wyłóż ugotowany budyń. Babeczki ułóż na blasze z piekarnika i piecz ok. 15 minut w 210 stopniach Celsjusza.

Wskazówka: Przed wstawieniem babeczek do piekarnika, na każdą możesz położyć odrobinę masła. Wtedy budyń nie wyschnie w czasie pieczenia.

Doskonałe dodatki do babeczek budyniowych

Babeczki budyniowe zrobiłam w podstawowej wersji. Można jednak je nieco ulepszyć, np. kładąc na ciasto łyżeczkę konfitury czy dżemu. Przełamią one smak budyniu, lekko go dosłodzą i przyjemnie zakwaszą. A dopiero na konfiturę należy wyłożyć budyń.

Po upieczeniu budyniowe babeczki można obłożyć świeżymi owocami, np. malinami, borówkami, truskawkami, winogronami. Doskonale będą też smakować, gdy polejemy je esami-floresami z roztopionej czekolady.

Czytaj też:
Zrób kwadraty z ciasta francuskiego i przełóż puszystym kremem. Rewelacyjny deser w pół godziny
Czytaj też:
Biorę ciasto francuskie i sezonowe owoce. Te chrupiące poduszeczki robię w 10 minut