Zrób kwadraty z ciasta francuskiego i przełóż puszystym kremem. Rewelacyjny deser w pół godziny

Zrób kwadraty z ciasta francuskiego i przełóż puszystym kremem. Rewelacyjny deser w pół godziny

Dodano: 
Ciastka z kremem
Ciastka z kremem Źródło:Shutterstock / Lecker Studio
Ten prosty deser jest inspirowany kuchnią hiszpańską i słynnymi miguelitos, a w spolszczonej wersji po prostu migelitkami. Wystarczą trzy składniki.

W Hiszpanii miguelitos to jedna z popularnych słodkich przekąsek. Miguelitos (migelitki) to kwadraty z ciasta francuskiego przekładane kremem, najczęściej jest to krem budyniowy, ale my dziś proponujemy coś dużo lżejszego, prostszego i szybkiego: nasze migelitki przekładamy tylko bitą śmietaną!

Jak zrobić migelitki z ciasta francuskiego?

Jeśli wykorzystujesz gotowe ciasto francuskie, to zrobienie tego deseru jest wręcz dziecinnie proste. Cały sekret polega na upieczeniu kwadratów z ciasta i przełożeniu ich kremem, a w tym przypadku bitą śmietaną.

Migelitki w tej wersji to deser idealny do podania od razu. Jeśli chcesz migelitki, które mogą poleżeć dłużej, przełóż je kremem budyniowym lub kremem z bitej śmietany i mascarpone. Naszym zdaniem nie ma jednak powodów do obaw: migelitki z bitą śmietaną znikają z półmiska szybciej, niż się je robi. Jeśli lubisz bardzo słodkie desery, do samej bitej śmietany również możesz dodać cukier puder.

Rada: kwadraty z ciasta francuskiego możesz przed pieczeniem posmarować jajkiem wymieszanym z dwiema łyżkami mleka. Dzięki temu zyskają błyszczącą, lekko przypieczoną skórkę.

Przepis: Migelitki z ciasta francuskiego

Kwadraty z ciasta francuskiego przekładane kremem budyniowym.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Hiszpańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
483 w każdej porcji

Składniki

  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 500 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastekCiasto francuskie podziela na równe kwadraty. Upiecz je zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrój kwadraty na pół, niczym bułeczki. Zimną śmietaną ubij na sztywno i przekładaj nią ciastka. Gotowe oprósz cukrem pudrem.

Inne pomysły na kwadraty z ciasta francuskiego

Upieczone kwadraty z ciasta francuskiego dają wiele możliwość zarówno na słodkie i bardziej wytrawne przekąski. W wersji na słodko możesz je przełożyć np. masłem orzechowym i plasterkami bananów albo kremem orzechowo-czekoladowym. Do przełożenia ciastek będzie się nadawał każdy krem do tortów i ciast. W wersji najprostszej (bez żadnego ubijania i robienia kremów) można do ciastek włożyć także słodki twarożek.

Kwadraty możesz także podać jako wytrawne przekąski. Wówczas przełóż je kremowym serkiem twarogowym i ulubionymi dodatkami, np. warzywami, rybą czy wędliną.

Czytaj też:
Weź ciasto francuskie i zrób genialny dodatek do mleka. Minicroissanty biją na głowę gotowe płatki
Czytaj też:
Biorę płaty tego ciasta i przekładam farszem. Ten wytrawny placek to u mnie hit tego sezonu