Jeśli zastanawiasz się, czy ser feta można grillować, to odpowiadamy: tak! Robi się wówczas delikatnie kremowy, a w tych szaszłykach jest dodatkowo owinięty w plastry cukinii. To genialna, zdrowa przekąska, ale takie szaszłyki można śmiało podać do obiadu w towarzystwie mięsa. Takie szaszłyki z cukinii, sera i soczystych pomidorków to także inspiracja dla osób, które szukają pomysłów na wegetariańskie dania z grilla.
Jak zrobić szaszłyki z fety?
Przede wszystkim kup dobrej jakości ser feta. Ser potrafi się kruszyć i może być problem z nadzieniem go na patyczki, stąd patent z owijaniem kawałków fety w cukinię. Wcześniej jednak ser jest marynowany w oliwie z oregano i czosnkiem. To sprawia, że smakuje wyjątkowo. Ser możesz zamarynować nawet dzień wcześniej – można go potem wykorzystać także na inne sposoby (np. dorzucić do sałatek czy rozsmarować na grzankach).
Przepis: Szaszłyki z marynowaną fetą
Lekkie szaszłyki bez mięsa.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 628 w każdej porcji
Składniki
- 200 g sera feta
- 1 cukinia
- 12 pomidorków koktajlowych
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyeczki suszonego oregano
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Marynowanie fetySer pokrój w kostkę. Oliwę wymieszaj z oregano i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszaj z serem i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Robienie szaszłykówCukinie pokrój w podłużne plastry i w każdą zawijaj kawałek fety. Nabijaj na patyczki na zmianę z pomidorkami. Skrop szaszłyki pozostałą po fecie marynatą. Dopraw solą, pieprzem i grilluj ok. 10 minut.
Ser feta można marynować również w innych przyprawach. Możesz do oliwy dodać chilli, możesz dodać curry oraz odrobinę miodu. Można też dodać świeże zioła: posiekaną pietruszkę, bazylię, rozmaryn, oregano. Feta nabierze ciekawego smaku, jeśli do marynowania użyjesz oliwy z suszonych pomidorów.
Takie szaszłyki można zrobić również w domu. Wystarczy położyć je na rozgrzanej patelni i smażyć z każdej strony, aż cukinia się zrumieni.
Co dodać do szaszłyków z fety?
Szaszłyki z fety można zrobić na wiele sposobów. Zamiast cukinii możesz wykorzystać np. bakłażana (wcześniej plastry bakłażana osól i odstaw na 30 minut). Możesz również zmieniać dodatki. Nadziej na patyczki kolorową paprykę, rzodkiewkę, kawałki młodej kapusty, różyczki kalafiora czy brokułów. Możesz też zrobić tego typu szaszłyki z mięsem: wystarczy dodać niewielkie kawałki piersi z kurczaka.
Czytaj też:
Te szaszłyki schodzą u mnie jak świeże bułeczki. Robię je szybko i tanioCzytaj też:
Nacinam filet z kurczaka i nadziewam go pastą. Ten obiad z piekarnika robi się 40 minut