Tiramisu bez pieczenia robię w pucharkach. Dzięki jednemu składnikowi deser dodaje mi energii

Tiramisu bez pieczenia robię w pucharkach. Dzięki jednemu składnikowi deser dodaje mi energii

Dodano: 
Tiramisu matcha w pucharkach
Tiramisu matcha w pucharkach Źródło: Shutterstock / Fotoinshadows
Uwielbiam tradycyjne tiramisu, jednak potrzeba eksperymentowania w kuchni sprawia, że często robię ten deser w nowych, zaskakujących odsłonach.

Tiramisu to włoski deser, który tradycyjnie przygotowywany jest z dodatkiem aromatycznej kawy oraz likieru Amaretto. Krem powstaje na bazie surowych jajek, serka mascarpone oraz cukru pudru. Niezbędnym dodatkiem do tradycyjnego tiramisu jest naturalne kakao, którym dekorowany jest wierzch deseru. Od kiedy po raz pierwszy zrobiłem tiramisu z dodatkiem matcha, moja rodzina chce je jeść jedynie w tej wersji.

Czym jest matcha?

Matcha to japońska zielona herbata, która dostępna jest w formie proszku. Jej regularne picie poprawia stan zdrowia – badania potwierdziły m.in. pozytywny wpływ matchy na metabolizm, koncentrację uwagi, pamięć i zdolności poznawcze, a także jej wyjątkowy potencjał antyoksydacyjny, dzięki któremu można spowolnić procesy starzenia się organizmu. Jak i inne zielone herbaty matcha ma specyficzny smak i doskonale orzeźwia oraz dodaje energii, co sprawia, że stanowi świetny zamiennik czarnej kawy.

Gdzie kupić japońską herbatę matcha?

Zielona herbata matcha jest bez problemu dostępna w większości supermarketów, herbaciarni oraz sklepów ze zdrową żywnością. Można ją również kupić w wielu sklepach internetowych.

Jak zrobić tiramisu matcha w pucharku?

Przygotowanie zielonego tiramisu matcha niewiele różni się od sposobu przygotowania tradycyjnego deseru z kawą i kakao. W jednym i drugim przepisie trzeba namoczyć biszkopty w intensywnym naparze i przełożyć je kremem, udekorować wierzch deseru i schłodzić go przed podaniem. W przepisie na tiramisu matcha kawę zastępuję naparem z japońskiej zielonej herbaty, likier Amaretto – winem Marsala, a kakao – zielonym proszkiem matcha. Biszkopty można przełożyć tradycyjnym kremem tiramisu z dodatkiem surowych jajek, kremem na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone lub kremem na bazie wegańskich zamienników tradycyjnej śmietanki i serka typu mascarpone.

Z poniższego przepisu otrzymasz 6 porcji tiramisu matcha w dużych pucharkach lub 8 porcji w średnich pucharkach.

Ważna wskazówka: jajka użyte do kremu muszą być świeże. Najlepiej, żeby jajka pochodziły ze sprawdzonego źródła. Przed przystąpieniem do przygotowania kremu trzeba jajka sparzyć, co pozwala usunąć szkodliwe drobnoustroje. Żeby uniknąć pękania skorupki jajek podczas przelewania gorącą wodą, wyjmij je wcześniej z lodówki, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej.

Przepis: Tiramisu matcha w pucharku

Połączenie biszkoptów, kremu na bazie serka mascarpone i orzeźwiającego smaku zielonej herbaty matcha to strzał w dziesiątkę. A forma podania deseru zachwyca wyglądem.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
1 godz.
Liczba porcji
6

Składniki

  • 24 długie biszkopty typu lady fingers
  • 2 płaskie łyżeczki zielonej herbaty matcha
  • 100 ml gorącej wody

Na krem:

  • 2 całe średnie jajka
  • 2 żółtka
  • 15 ml wina Marsala
  • 350 g serka mascarpone
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • sól

Do dekoracji:

  • 4 łyżeczki zielonej herbaty matcha

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie jajekZagotuj wodę i przelej wrzątek do małej miski lub metalowego garnuszka. Za pomocą łyżki włóż każde jajko do wrzątku na około 30 sekund. Możesz również włożyć wszystkie jajka do miski, zalać wrzątkiem i po 30 sekundach wyjąć za pomocą łyżki. Przygotuj dwie średnie miski. Jedna miska powinna być wykonana z odpornego na działanie wysokiej temperatury szkła lub stali nierdzewnej. Starannie oddziel żółtka od białek. W misce odpornej na działanie wysokiej temperatury umieść żółtka, a w drugiej misce białka.
  2. Ubijanie żółtekZagotuj wodę w garnku, zmniejsz moc palnika (woda powinna bardzo delikatnie wrzeć, a dno miski nie może dotykać powierzchni wody), umieść na garnku miskę z żółtkami i ubij je parze z cukrem pudrem. Żółtka możesz ubić ręcznie rózgą kuchenną lub mikserem. Gdy żółtka zaczną zwiększać swoją objętość, możesz zdjąć miskę z garnka i kontynuować ubijanie na blacie. Gotowa masa z żółtek i cukru jest jasna i puszysta. Możesz również ubić żółtka bez ustawiania miski na garnku z gotującą się wodą, jednak żółtka ubijane na parze, zostają poddane częściowej obróbce termicznej, dzięki czemu istnieje mniejsze ryzyko ewentualnego zatrucia drobnoustrojami.
  3. Połączenie składników kremuDo ubitych z cukrem żółtek stopniowo dodawaj serek mascarpone i ubijaj na średnich obrotach miksera. Gdy dodasz cały ser, wlej wino oraz ekstrakt waniliowy i krótko mieszaj do połączenia się składników. Gotowy krem ma aksamitną, jednolitą konsystencję.
  4. Ubijanie piany z białekOddzielone wcześniej od żółtek białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubijając białka, stopniowo zwiększaj obroty miksera. Gdy piana będzie gęsta, sztywna i śnieżnobiała zakończ ubijanie, żeby nie przebić pęcherzyków powietrza.
  5. Łączenie kremu z pianą z białekDo miski z kremem dodaj ubitą na sztywno pianę z białek i wmieszaj ją w krem za pomocą silikonowej szpatułki. Pianę z kremem mieszaj delikatnie jedynie do połączenia się składników. Porada: do gotowego kremu możesz również dodać odrobinę proszku matcha. Miskę z gotowym kremem przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  6. Przygotowanie biszkoptów2 łyżeczki zielonej herbaty matcha zalej 100 ml wody o temperaturze 80 stopni Celsjusza. Dokładnie wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.
  7. Wykonanie deseruPrzygotuj 6 dużych lub 8 średnich pucharków (pucharki powinny być szerokie). Biszkopty przełam lub przekrój na pół. Zaparzoną zieloną herbatę matcha przelej do niewielkiego naczynia, w którym zmieszczą się połówki biszkoptów. W ostudzonej herbacie matcha zanurzaj połówki biszkoptów (biszkopty powinny wchłonąć płyn, ale nie mogą być rozmoczone), a następnie przekładaj je do pucharków, tworząc pierwszą warstwę deseru. Na warstwę biszkoptów wyłóż warstwę kremu, kolejną warstwę namoczonych w herbacie matcha biszkoptów i ponownie wyłóż krem.
  8. ChłodzeniePrzykryj pucharki folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny. Najlepiej schładzać tiramisu matcha 12 godzin.
  9. DekorowaniePrzed podaniem posyp wierzch deseru sproszkowaną herbatą matcha. Aby ułatwić sobie to zadanie, użyj drobnego sitka do cukru pudru.

Jak podawać tiramisu matcha w większej formie?

Jeżeli zdecydujesz się przygotować tiramisu matcha w większej formie, to postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami. Do przygotowania tego pysznego deseru bez pieczenia możesz również użyć szklanej, ceramicznej lub żaroodpornej formy bądź tradycyjnej blaszki do wypieków. W przypadku metalowych blaszek i tortownic warto wyłożyć wnętrze folią spożywczą lub papierem do pieczenia, bo krem na skutek kontaktu z metalem może zyskać nieprzyjemny posmak (dotyczy to przede wszystkim form starszego typu, które nie są wykonane ze stali nierdzewnej).

Forma nie powinna być zbyt duża – najlepiej użyć formy o wymiarach 20x20 cm, w której deser z poniższego przepisu będzie miał 2 warstwy. Jeżeli chcesz przygotować tiramisu matcha o 3 warstwach, zwiększ ilość biszkoptów do 36 sztuk, dodaj 1 całe jajko więcej i zwiększ ilość serka mascarpone do 500 g. Możesz również zwiększyć ilość cukru – ja dodaję go niewiele, dzięki czemu krem nie jest bardzo słodki. Przed podaniem dobrze schłodzony deser udekoruj proszkiem matcha i podziel nożem na kwadraty lub prostokąty.

Czytaj też:
To pyszne tiramisu orzeźwia, jak mało co. Przepis na najlepsze ciasto bez pieczenia nie tylko na ciepłe dni
Czytaj też:
Tym deserem bez pieczenia zajada się cała moja rodzina. Poznaj prosty przepis rodem z Brazylii