Jak się okazuje ciasta i desery bez pieczenia, to nie tylko polska specjalność. Do takich słynnych przysmaków należą m.in.: włoskie tiramisu czy francuska Charlotte. Popularne, choć może u nas nieco mniej znane jest także brazylijskie pave. Deser ten robi się z ciasteczek maślanych nasączonych syropem i kremu lub dwóch kremów. Całość wygląda bardzo apetycznie, a jeszcze lepiej smakuje. Moja rodzina już uwielbia ten brazylijski specjał. Jestem pewna, że posmakuje też twoim bliskim.
Z czego zrobić krem do brazylijskiego deseru?
Klasyczny krem do brazylijskiego deseru bez pieczenia pave robi się podobnie, jak budyń. Gotuje się bowiem mleko lub mleko z dodatkiem skondensowanego mleka słodzonego i rozprowadza w nim mieszankę składającą się z żółtek, skrobi i dodatków smakowych. Do przygotowania kremu możecie też jednak użyć śmietanki kremówki. Po ubiciu wystarczy wymieszać ją, np. z przetartymi truskawkami.
Przepis na brazylijski deser bez pieczenia
Brazylijski deser bez pieczenia pave bazuje na ciasteczkach maślanych lub klasycznych herbatnikach. Ciastka przed ułożeniem w formie nasącza się mlekiem z dodatkiem smakowym i przekłada ulubionymi kremami.
Przepis: Brazylijski deser bez pieczenia pave
Deser z herbatników nasączanych mlekiem, kremu waniliowego i czekoladowego
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Brazylijska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 190 w każdej porcji
Składniki
- 1,5 dużej paczki herbatników Petit Beurre
- 1,5 szklanki mleka
- 2 łyżki rumu opcjonalnie
Na krem:
- 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
- 3 szklanki mleka
- 5 łyżek mąki kukurydzianej
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru waniliowego
Do dekoracji:
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 4 herbatniki
- 100 g borówek amerykańskich
Sposób przygotowania
- Przygotowanie kremuŻółtka rozmieszaj w rondelku z 1/2 szklanki mleka i mąką kukurydzianą. Dodaj pozostałe mleko, mleko skondensowane i cukier wanilinowy, wymieszaj. Podgrzewaj całość, często mieszając, aż masa zrobi się gęsta. Zestaw ją z ognia, przestudź.
- Przygotowanie deseruPrzygotuj dużą, szklaną formę na deser. Możesz też sięgnąć po metalową, tylko wyłóż ją wcześniej folią spożywczą. Mleko wymieszaj w miseczce z rumem. Zanurzaj w nim herbatniki i wyłóż nimi spód formy. Przykryj warstwą kremu, potem znów warstwą herbatników i tak do zużycia wszystkich składników. Wierzch deseru posmaruj warstwą kremu.
- Wykańczanie deseruFormę z deserem przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin, aby deser dobrze się schłodził i stężał. Przed podaniem deser posyp przez sitko kakao, a potem pokruszonymi herbatnikami. Udekoruj owocami.
Tymi kremami też przełożysz brazylijski deser bez pieczenia
Klasyczny deser bez pieczenia pave przekłada się kremem waniliowym i czekoladowym. Jednak bez problemu możecie zmieniać jego smak, sięgając po inne kremy. Tu dobrze sprawdzą się kremy: karmelowy, kawowy, kokosowy czy truskawkowy. Możecie zmieniać ich wygląd i smak, dodając do nich np.: kawałki czekolady, likiery czy pokrojone owoce.
Czytaj też:
Obłędne ciasto bez pieczenia z krakersów i białej masy. Znika szybciej niż się je robiCzytaj też:
Z jogurtu, bananów i czekolady robię szybkie ciasto bez pieczenia. Dzieci jadłyby je codziennie