Filet z piersi kurczaka to mięso, które doskonale sprawdza się w różnych potrawach. Można go smażyć, piec i grillować. Jedną z części fileta z piersi kurczaka jest polędwiczka. Można ją oddzielić od piersi lub kupić jako osobny rodzaj mięsa. Polędwiczka z kurczaka jest niedużym, bardzo delikatnym kawałkiem mięsa. Aż prosi się, by upiec ją na grillu, bo ma tak apetyczny kształt. By jednak nie wyschła, warto zastosować prosty trik.
W czym zamarynować polędwiczki z kurczaka?
Polędwiczki z kurczaka to mięso, które wyjdzie soczyste i delikatne, pod warunkiem, że go nie przepieczesz. Jeśli jednak chcesz im nadać wyrazistego smaku, wcześniej możesz zamarynować mięso. Tu doskonale sprawdzi się np. wyrazista w smaku marynata BBQ, przygotowana z sosu BBQ, ketchupu, musztardy, miodu i czosnku. Bardzo dobre efekty smakowe da też zamarynowanie tego delikatnego mięsa w jogurcie naturalnym wymieszanym z czosnkiem. Jeśli jednak wolicie ostrzejsze smaki, postawcie na marynatę z oliwy, chilli i czosnku. Mięso powinno postać w marynacie przynajmniej godzinę. By zachowało swoją delikatność i soczystość, lepiej nie przesadzać z solą.
Jak przygotować polędwiczki z kurczaka grillowane w boczku?
Polędwiczki z kurczaka grillowane w boczku, to bardzo prosta i smaczna potrawa. Tak naprawdę wystarczy tylko owinąć mięso boczkiem i położyć na ruszcie grilla. Wcześniej jednak warto je zamarynować, by miało bardziej wyrazisty smak.
Przepis: Grillowane polędwiczki kurczaka
Polędwiczki kurczaka grillowane w plastrach wędzonego boczku
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 325 w każdej porcji
Składniki
- 8 polędwiczek z kurczaka
- 4 łyżki oleju
- kawałek papryczki chilli
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 8 plastrów wędzonego boczku
Sposób przygotowania
- Marynowanie mięsaPolędwiczki kurczaka opłucz, osusz, oprósz solą i pieprzem. Ząbki czosnku przeciśnij do oleju, dodaj posiekaną papryczkę chilli, wymieszaj. Polędwiczki kurczaka włóż do marynaty, wymieszaj, wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
- Owijanie i pieczenie mięsaKażdą polędwiczkę lekko osącz z marynaty, a potem owiń plastrem wędzonego boczku. Możesz go spiąć wykałaczką, by dobrze trzymał się mięsa. Polędwiczki kładź na ruszcie grilla i piecz 8-10 minut, co jakiś czas je obracając, by równomiernie się upiekły.
Czym jeszcze można owinąć polędwiczki z kurczaka?
Polędwiczki kurczaka pieczone w plastrach wędzonego boczku są smaczne i soczyste. Jeśli jednak nie przepadasz za boczkiem, możesz go zastąpić np. plastrami cukinii lub liśćmi pora. Tymi warzywami z powodzeniem owiniesz mały kawałek mięsa, a doskonale uchronią je przed wysuszeniem.
Czytaj też:
Doprawiam mielone mięso i robię z niego wyjątkowo pyszne i soczyste danie na grilluCzytaj też:
Ta przekąska z grilla to hit. Przepis przywiozła z urlopu moja przyjaciółka