Prosty przepis mojej szwagierki na wątróbkę z indyka. Dałabym jej za niego medal

Prosty przepis mojej szwagierki na wątróbkę z indyka. Dałabym jej za niego medal

Dodano: 
Wątróbka duszona w sosie
Wątróbka duszona w sosie Źródło: Shutterstock / Iaroshenko Maryna
Ostatnio szwagierka poczęstowała mnie prostym daniem, które jednak wprawiło mnie w zachwyt. Była to wątróbka indycza duszona w lekkim, warzywnym sosie. Muszę przyznać, że dobrze to sobie wymyśliła.

Wątróbka ma swoje wady i zalety, ale jedno można jej przyznać – jest bardzo smaczna. Oczywiście wszystko zależy od sposobu przyrządzenia. Jednak ta, którą poczęstowała mnie ostatnio szwagierka, może się równać z najlepszymi daniami. Jak powiedziała mi Marysia, danie wymyśliła sama, bo chciała uniknąć ciężkostrawnego smażenia. I rzeczywiście sztuka jej się udała, bo wątróbka była delikatna, lekkostrawna, a przy tym pełna smaku.

Czy wątróbka indycza jest zdrowsza od kurczęcej?

Wątróbka to rodzaj mięsa podrobowego, które zawiera sporo wartościowych składników. Przede wszystkim dostarcza pełnowartościowego białka, a także jest bogata w witaminy A, D, E, K i B12 oraz w żelazo i cynk. Wątróbka indycza zawiera nieco mniej tłuszczu, niż wątróbka kurczęca. Jednak wadą obydwu wątróbek jest fakt, że zawierają one dużo cholesterolu. Z tego powodu, wątróbkę należy spożywać z umiarem.

Przepis na duszoną wątróbkę indyczą

Przed duszeniem wątróbkę warto obsmażyć, by zachowała więcej soków. Jednak nie trzeba jej panierować, ani używać zbyt dużo tłuszczu. Tak naprawdę wystarczy ją przygrzać nawet na suchej patelni teflonowej, by na jej powierzchni pojawiła się ochronna otoczka.

Przepis: Wątróbka duszona

Indycza wątróbka duszona w lekkim sosie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
220 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g wątróbki indyczej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • kawałek ostrej papryki
  • 100 g pomidorków koktajlowych lub 1 duży pomidor
  • 1 szklanka bulionu
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie wątróbkiWątróbkę oczyść z błon, opłucz, osusz, podziel na mniejsze kawałki. Oprósz ją pieprzem. Kładź na gorącą patelnię, z ewentualnym dodatkiem oleju i przygrzej ją ze wszystkich stron.
  2. Duszenie wątróbkiNa patelnię wlej olej, wsyp pokrojoną w półkrążki cebulę i talarki marchewki, całość lekko zrumień. Dodaj gorący bulion, posiekaną papryczkę i pomidorki. Całość duś pod przykryciem ok. 10 minut. W połowie duszenia obróć. Wątróbkę dopraw solą i pieprzem, duś jeszcze kilka minut. Podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki.

Z czym podać duszoną wątróbkę?

Moja szwagierka podała duszoną wątróbkę z ugotowanym ryżem. I moim zdaniem całość smakowała wspaniale. Oczywiście ryż można też zastąpić gotowanymi ziemniakami lub kaszą, ale wszystko zależy już od waszych upodobań. Z pewnością jednak warto podać do tego dania surówkę. Idealnie sprawdzi się np. surówka z marchewki lub sałatę z dodatkami.

Czytaj też:
Zamiast smażyć wątróbkę z cebulą, duszę ją w pikantnym sosie. Mąż ciągle o nią pyta
Czytaj też:
Trzy kroki do soczystej wątróbki. Nie tylko sól ma tu znaczenie

Źródło: smaki.pl