Każdej mamie największą przyjemność sprawia czas wspólnie spędzony z dzieckiem. Dlatego w tym roku, gdy Dzień Matki wypada w niedzielę, warto odwiedzić Mamę osobiście. Niedzielne popołudnie z pewnością umili coś słodkiego. Można je kupić, ale więcej radości sprawi Mamie deser przygotowany specjalnie dla niej. Dobrym wyborem będzie to efektowne ciasto bez pieczenia Charlotte. Robi się je dość prosto, jednak po przygotowaniu powinno postać jakiś czas w lodówce.
Co to jest Charlotte?
Charlotte to rodzaj ciasta bez pieczenia, wywodzącego się z kuchni francuskiej. Charakterystyczne dla niego jest obłożenie ciastkami. Są to zwykle podłużne biszkopty, którymi obkłada się wnętrze tortownicy, a następnie wypełnia całość musem, kremem lub ich kombinacją. Wierzch warto udekorować świeżymi owocami, dzięki czemu całość będzie się prezentowała naturalnie i efektownie.
Do przygotowania wnętrza Charlotte używa się zazwyczaj zmiksowanych owoców, bitej śmietany, serka mascarpone, galaretki lub żelatyny. Masę można aromatyzować też wanilią, skórką z cytryny czy alkoholem. Zamiast biszkoptami formę można wyłożyć herbatnikami albo plastrami rolady biszkoptowej.
Jak przygotować ciasto bez pieczenia Charlotte?
Do przygotowania Charlotte warto wykorzystać sezonowe owoce. Można z nich zrobić mus, a także wykorzystać je do dekoracji wierzchu ciasta.
Przepis: Ciasto bez pieczenia Charlotte
Deser truskawkowo-śmietanowy z biszkoptami
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 385 w każdej porcji
Składniki
- 220 g (1 opakowanie) podłużnych biszkoptów
- 1 kg świeżych truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 500 g serka mascarpone
- 300 ml śmietanki 30%
- 4-6 łyżek cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 4 łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania
- Przygotowanie galaretki i żelatynyGalaretkę rozpuść w 1/2 szklance wrzątku, odstaw do wystygnięcia. Żelatynę namocz w 1/4 szklanki zimnej wody. Podgrzej ją do rozpuszczenia, wystudź.
- Wykładanie formyZ 3/4 biszkoptów odkrój jedną końcówkę, tak by łatwiej było je ustawić w formie. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Obwód tortownicy obłóż od środka biszkoptami. Pozostałymi biszkoptami i odkrojonymi końcówkami wyłóż dno tortownicy.
- Przygotowanie owocówTruskawki przebierz, umyj, osącz. Najładniejsze (ok. 1/3) odłóż do dekoracji i nie obrywaj z nich szypułek. Pozostałe truskawki odszypułkuj. 1/3 tych truskawek pokrój w plasterki, pozostałe zblenduj na jednolitą masę. Połącz ją z galaretką, w razie potrzeby dosłodź, wymieszaj z pokrojonymi truskawkami.
- Przygotowanie masy mascarponeSerek mascarpone zmiksuj z 3-4 łyżkami cukru i z żelatyną. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym, delikatnie połącz z mascarpone.
- Wykładanie warstw deseruNa biszkopty wyłóż połowę masy mascarpone. Deser wstaw do lodówki, by stężał. Wylej na niego gęstniejący mus truskawkowy, zastudź go w lodówce. Na wierzch wyłóż pozostałą masę mascarpone, wyrównaj powierzchnię. Deser wstaw na kilka godzin do lodówki, by stężał.
- Dekorowanie deseruZ ciasta zdejmij obręcz, zsuń je na paterę (ewentualnie pozostaw na spodzie od tortownicy). Ciasto obwiąż wstążką. Wierzch deseru udekoruj całymi truskawkami.
Wskazówka: Wierzch deseru udekoruj świeżymi owocami tuż przed podaniem. Dzięki temu owoce będą się lepiej prezentować.
Czytaj też:
Zamiast kupnych deserów, robię moim dzieciom to kolorowe cudo. Znika w mgnieniu okaCzytaj też:
Dorzucam do masy truskawki i schładzam. Ten deser wygrywa z sernikiem na zimno