Śmietanowiec to ciasto bez pieczenia znane już naszym mamom i babciom. Jego nazwa wzięła się stąd, że głównym składnikiem białej masy była zawsze śmietana. Dziś jednak coraz więcej osób zastępuje ją jogurtem naturalnym, który jest zdrowszy, bo mniej tłusty. Warto jednak dodać do niego trochę bitej śmietany, by deser był bardziej puszysty.
Czym zestalić masę śmietanową?
Do zestalenia masy śmietanowej można użyć galaretki lub żelatyny. Galaretka lekko zabarwi masę i nada jej delikatnego smaku. Trzeba ją rozpuścić w minimalnej ilości wrzątku, by zbytnio nie rozrzedziła masy śmietanowej. Torebkę galaretki w proszku można rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Trzeba ją jednak odpowiednio długo mieszać. Taka ilość powinna wystarczyć do zestalenia ok. 1/2 l masy śmietanowej.
Masę śmietanową można też zestalić przy pomocy żelatyny. Wtedy warto do niej dodać trochę cukru waniliowego lub skórki otartej z cytryny, by masa nabrała smaku. Żelatyna nie ma bowiem smaku, ani koloru. Przed dodaniem do masy śmietanowej, żelatynę należy namoczyć, a potem ogrzać do rozpuszczenia i wystudzić. Na 1/2 l masy śmietanowej należy użyć 2-3 łyżeczek żelatyny.
Jak zrobić śmietanowiec z jogurtem?
Przygotowanie tego deseru zacznij od rozpuszczenia galaretek. Możesz użyć 4 lub 3 kolorów. Rozpuść je w mniejszej ilości wody, niż to jest podane na opakowaniu. Dzięki temu galaretki dobrze będą trzymały kształt po pokrojeniu.
Przepis: Śmietanowiec z galaretkami
Ciasto bez pieczenia śmietanowiec z dodatkiem jogurtu i kolorowych galaretek
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 190 w każdej porcji
Składniki
- 4 różnokolorowe galaretki
- 600 g gęstego jogurtu naturalnego
- 3 łyżki cukru
- 300 ml śmietanki 30%
- 1 cukier wanilinowy
- 4 łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania
- Rozpuszczanie galaretekKażdą galaretkę rozpuść osobno w 1 szklance wrzątku. Naczynia z galaretkami odstaw do wystygnięcia, a potem wstaw do lodówki, by galaretki dobrze stężały. Resztę deseru zacznij robić, gdy galaretki będą już dobrze zestalone. Galaretki pokrój w kostkę.
- Namaczanie żelatynyŻelatynę namocz w 4-5 łyżkach zimnej wody. Podgrzej ją delikatnie, do rozpuszczenia, wystudź. Jogurt wymieszaj z cukrem. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym. Jogurt wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną, a potem z bitą śmietaną.
- Wykańczanie deseruFormę wyłóż folią spożywczą. Przełóż do niej warstwy pokrojonych, kolorowych galaretek. Zalej je masą śmietanową. Naczynie przykryj folią spożywczą, wstaw na kilka godzin do lodówki, by masa stężała.
Inne wersje śmietanowca
Śmietanowiec można przygotować w tortownicy, a wtedy może zastąpić nawet tort. Spód formy przed nałożeniem galaretek i masy śmietanowej warto wyłożyć biszkoptami lub herbatnikami. Wtedy to ciasto bez pieczenia łatwiej da się kroić i nakładać.
Śmietanowiec można też przygotować, wylewając do formy na przemian warstwę masy śmietanowej i tężejącej galaretki. Powstanie wtedy piękny, kolorowy pasiak. Przyrządzenie tej wersji deseru zajmuje jednak nieco więcej czasu, bo przed wylaniem kolejnej warstwy trzeba czekać, by poprzednia zastygła.
Czytaj też:
Zrobiłem sernik truskawkowy na zimno w nowej odsłonie. Ten spód sprawia, że ciasto ma fenomenalny smakCzytaj też:
Dorzucam do masy truskawki i schładzam. Ten deser wygrywa z sernikiem na zimno