Gdy jest gorąco, wszyscy mają wielką ochotę na lody. Ich niska temperatura rzeczywiście przyjemnie schładza, jednak deser ten nie daje orzeźwienia na długo, bo jest słodki. Znacznie lepsze efekty dają przysmaki które są bardziej kwaśne i gorzkie, niż słodkie. My przygotowaliśmy orzeźwiający deser na bazie kawy, mleka i żelatyny. Zajada się go z przyjemnością, bo jest pyszny. A przy okazji doskonale orzeźwia i dodaje energii.
Czy warto pić kawę w upał?
Picie kawy w upał nie jest najlepszym rozwiązaniem, bo kawa działa odwadniająco. A w czasie upałów powinniśmy regularnie uzupełniać wodę, by nasz organizm miał jej pod dostatkiem. Jednak jeśli dopada cię znużenie, kawa może okazać się bardzo dobrym antidotum. To dlatego mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego po południu wypijają filiżaneczkę espresso. Jednak jeszcze lepszym rozwiązaniem jest sięgnięcie wtedy po kawę mrożoną albo po małą porcję kawowej galaretki. Przysmaki te mają niską temperaturę, więc przy okazji doskonale nas ochłodzą.
Jak zrobić kawową galaretkę?
Naszą galaretkę zrobiliśmy na wzór kawy z mlekiem czy też bardziej wyszukanego latte. Smak kawowy doskonale przeplata się tu z delikatnym smakiem mleka. A wszystko jest zamknięte w pysznych kostkach.
Przepis: Mleczno-kawowa galaretka
Deser z galaretki kawowej i mlecznej podany w szklance
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 60 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki naparu kawy
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżeczki żelatyny
- 2-4 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Sposób przygotowania
- Mieszanie galaretkiŻelatynę namocz w małej ilości zimnej wody. Podgrzej ją do rozpuszczenia. Połowę naparu kawy dosłodź do smaku, wymieszaj z połową żelatyny. Mleko dosłodź cukrem wanilinowym i cukrem, wymieszaj z pozostałą żelatyną.
- Wylewanie galaretkiKawę i mleko z żelatyną wylej do dwóch prostokątnych foremek, tak by miały wysokość 2-3 cm. Wstaw do lodówki, by stężały.
- Krojenie i podawanie galaretkiPozostały napar kawy dobrze schłodź. Galaretkę kawową i mleczną pokrój w kostkę. Wrzucaj do szklanek po kilka kostek kawowych i mlecznych. Do każdej szklanki wlej trochę schłodzonej kawy. Deser od razu podawaj.
Wskazówka: Napar kawy nie powinien być mocny, by deser nie zadziałał zbyt odwadniająco.
Jak odmienić smak kawowej galaretki?
Naszą galaretkę kawowo-mleczną zrobiliśmy z dość prostych składników. Jej smak można jednak wzbogacić stosując nieco inne składniki lub dodatki. Zamiast zwykłego mleka, można użyć mleczka kokosowego, ewentualnie migdałowego. Mają one przyjemny smak, który doskonale pasuje do deserów. Mleczko można dodatkowo wzbogacić odrobiną likieru, np. migdałowego. Jeśli zaś chodzi o napar kawy, przed dodaniem żelatyny możemy do niego dodać szczyptę mielonego cynamonu czy kardamonu, a nawet trochę soku z cytryny. Deser będzie miał jeszcze ciekawszy smak.
Czytaj też:
Zamiast kupnych deserów, robię moim dzieciom to kolorowe cudo. Znika w mgnieniu okaCzytaj też:
Uwielbiam galaretkowy sernik na zimno. Robię go szybko, a jeszcze szybciej znika z talerzyków