Zbyt wysoki poziom złego cholesterolu we krwi wynika przede wszystkim z naszego nieodpowiedniego sposobu odżywiania. Niestety jemy za dużo mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, w których to właśnie znajduje się cholesterol. W naszej diecie brakuje natomiast zdrowych i wartościowych produktów, które pomagają obniżyć poziom tego składnika. A tak naprawdę im prostsze potrawy, tym bardziej służą naszemu zdrowiu. Weźmy pod uwagę na przykład kanapki. Gdy biały chleb zastąpimy pełnoziarnistym, posmarujemy go nie masłem, a np. twarożkiem, a wierzch obłożymy plastrami awokado powstanie pyszna i zdrowa kompozycja.
Jakie produkty zawierają najwięcej cholesterolu?
Cholesterol to składnik, który występuje tylko i wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Jest powiązany z tłuszczem, więc najwięcej znajduje się go w tłuszczach zwierzęcych, np. smalcu, maśle, a także w śmietanie, żółtych serach i w tłustych mięsach np. w wieprzowinie, wołowinie, baraninie. Wysoką zawartość cholesterolu mają też podroby, owoce morza, a także żółtka jaj.
Które produkty obniżają poziom złego cholesterolu we krwi?
Poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi pomagają obniżyć przede wszystkim produkty bogate w zdrowe tłuszcze. A są to produkty roślinne oraz ryby, które w swoim składzie zawierają jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Można tu więc wymienić: oliwę z oliwek i oleje roślinne, awokado, orzechy, pestki i nasiona, a także tłuste ryby morskie, np. łosoś, makrela, śledź, tuńczyk. Zbić wysoki cholesterol pomogą też owoce, warzywa oraz otręby owsiane i pszenne. To zasługa zawartego w nich błonnika i przeciwutleniaczy.
Jak zrobić zdrowe kanapki z awokado?
Zdrowe kanapki z awokado w roli głównej można zrobić na wiele sposobów. By jednak nie podnosiły poziomu cholesterolu, a wręcz go obniżały, należy zwrócić uwagę na ich poszczególne elementy. Jeśli chodzi o pieczywo, wybieramy pełnoziarniste lub razowe. Masło zastępujemy np. twarożkiem lub pastą warzywną. A na wierzchu oprócz awokado mogą pojawić się także inne dodatki, które zwalczają zły cholesterol.
Przepis: Kanapki z awokado
Kanapki na pieczywie z ziarnami z dodatkiem awokado, papryki i sezamu
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 260 w każdej porcji
Składniki
- 1 bułka pełnoziarnista
- 2 łyżki twarożku kanapkowego
- 1 dojrzałe awokado
- kawałek ostrej papryki
- sezam biały i czarny
- listki bazylii
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Krojenie składnikówBułkę przekrój na pół. Obie części posmaruj twarożkiem. Awokado umyj, przekrój na połowę, usuń pestkę, obierz. Każdą połówkę pokrój w plasterki, ułóż je na bułce.
- Wykańczanie kanapekNa kanapce połóż też cienkie plasterki ostrej papryki i listki bazylii. Całość skrop oliwą z oliwek, posyp sezamem, oprósz solą i pieprzem.
Wskazówka: Dodatek ostrej papryczki działa rozgrzewająco i bakteriobójczo. Możesz jednak pominąć ten dodatek, zwłaszcza o poranku.
Czytaj też:
Ta kolacja z awokado i jajek to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Robi się sama, a smakuje obłędnieCzytaj też:
To smoothie z 2 składników piję rano i mam energię do południa. Nie potrzebuję już kanapek