Serniki należą do jednych z najwartościowszych ciast. To dlatego, że zawierają twaróg, który stanowi doskonałe źródło białka, wapnia i fosforu. Przy okazji serniki nie są zbyt słodkie, a zatem i kaloryczne. Po takie ciasto naprawdę warto sięgnąć. Ja serniki piekę dość często i zawsze staram się nieco odmienić ich wygląd i smak. Ostatnio wsypałam do masy serowej trochę maku i muszę przyznać, że efekt był rewelacyjny. Ciasto nabrało migdałowego smaku i pięknego wyglądu. Bardzo też przypadło do gustu mojej rodzinie.
Jaki mak dodać do masy na sernik?
W sklepach można spotkać mak w trzech wersjach: suchy, mielony i w postaci masy makowej. Jednak w serniku najlepiej sprawdzi się mak suchy. A to dlatego, że jest on sypki i mieszając masę, można go łatwo równomiernie rozprowadzić. Mak mielony jest dosyć miałki i może zmienić też kolor masy serowej. Masa makowa jest zbyt wilgotna i zbita, by dokładnie wymieszać ją z twarogiem. Poza tym robiąc sernik makowy, bardziej chodziło mi o to, by w cieście widoczne były tylko małe drobinki, a nie pasy masy makowej.
Jak zrobić sernik z dodatkiem maku?
Sernik upiekłam na kruchym spodzie i też delikatnie posypałam go startym ciastem. Moim zdaniem, dzięki dodatkowi kruchego ciasta mój wypiek zyskał na smaku i wyglądzie.
Przepis: Sernik z makiem
Sernik z dodatkiem maku upieczony na kruchym spodzie
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 5 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 260 w każdej porcji
Składniki
Na kruche ciasto:
- 200 g mąki
- 120 g masła
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 żółtko
Na masę serową:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 150 g masła
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 6 jajek
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
- 3-4 łyżki suchego maku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaSchłodzone masło posiekaj z mąką, rozkrusz w palcach na piasek. Dodaj cukier puder i sól, wymieszaj, dodaj żółtko, wymieszaj, zagnieć gładkie ciasto. Owiń je w folię, wstaw na godzinę do lodówki.
- Pieczenie spoduZ ciasta odkrój 1/4. Pozostałą część rozwałkuj na cienki placek. Wyłóż nim dno i częściowo też boki tortownicy. Spód ponakłuwaj widelcem, upiecz na rumiano w 200 stopniach Celsjusza.
- Przygotowanie masy serowejMiękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem i wanilinowym. Dalej ucierając dodawaj do niego po jednym żółtku. Gdy masa będzie puszysta, dodawaj do niej stopniowo twaróg i dalej ją ucieraj. Masę serową zmiksuj z budyniem i makiem. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy, delikatnie wymieszaj.
- Pieczenie sernikaMasę serową wyłóż na podpieczony spód, wyrównaj powierzchnię. Wierzch sernika posyp resztą startego na dużych oczkach ciasta. Sernik piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Jak jeszcze odmienić smak i wygląd sernika?
Jeśli znudził ci się klasyczny sernik, jego smak i wygląd łatwo możesz odmienić. Wystarczy, że przed upieczeniem masę serową wymieszasz z wybranym składnikiem. Możesz więc dodać do masy np.: skórkę otartą z cytryny, kandyzowaną skórkę pomarańczową, czekoladę startą na dużych oczkach, rodzynki czy wiśnie z konfitury. Każdy z tych dodatków nada ciastu charakteru i sprawi, że będzie miało oryginalny smak i wygląd.
Czytaj też:
Ten sernik robię 10 minut i wkładam do piekarnika. Nie zagniatam do niego ciasta i nie ubijam pianyCzytaj też:
Uwielbiam galaretkowy sernik na zimno. Robię go szybko, a jeszcze szybciej znika z talerzyków