Horiatiki, czyli sałatka wiejska zwana grecką, to prawdziwa kwintesencja greckiej kuchni. Jest prosta i bardzo apetyczna. Do jej przygotowania wykorzystuje się produkty, z których słynie grecka kuchnia. Są to świeże, aromatyczne warzywa, oliwki, a także ser feta, oregano i oliwa z oliwek. Grecy podają tę sałatkę w wersji bez sosu, a więc tak naprawdę są to pokrojone warzywa i kawałki sera, ewentualnie oprószone oregano. Oliwa z oliwek i ocet stoją jednak zawsze obok, by jedzący sam mógł odpowiednio nimi doprawić sałatkę. I jest to bardzo dobre rozwiązanie, bo warzywa w ten sposób nie miękną i nie pozbywają się soków. A każdy skrapia sałatkę oliwą i octem w takich ilościach, jakich potrzebuje i w odpowiednim momencie, czyli tuż przed zjedzeniem.
Horiatiki to przekąska czy danie główne?
Horiatiki w naszym klimacie nazywa się sałatką grecką, co od razu wskazuje, że będziemy ją jeść na przekąskę. I jak najbardziej potrawa ta doskonale sprawdza się w tej roli. Stanowi też doskonały dodatek do grillowanych mięs, drobiu i ryb.
Jednak w Grecji, upał często sprawia, że sałatka ta wystarcza nawet za danie obiadowe. I trzeba przyznać, że w tamtejszym klimacie potrawa ta doskonale sprawdza się w tym charakterze. Świeże warzywa doskonale bowiem gaszą pragnienie, a przy okazji są lekkie. Pożywności tej potrawie dodaje ser feta i oliwa z oliwek. Dlatego jedząc tę sałatkę w towarzystwie np. ciabatty czy bagietki, można się nim rzeczywiście najeść.
Jak przygotować sałatkę grecką?
Do przygotowania sałatki greckiej w oryginale używa się: pomidorów, świeżego ogórka, cebuli, papryki zielonej i oliwek Kalamata oraz sera feta. W naszym przepisie użyliśmy jednak papryki czerwonej i żółtej, a oprócz oliwek Kalamata, dorzuciliśmy też zielone. Dorzuciłam też trochę sałaty, bardziej jako dekorację. Jednak w oryginale sałata nie występuje. Pamiętajcie też, że warzywa do tej sałatki zazwyczaj kroi się na dość duże kawałki.
Przepis: Sałatka grecka
Sałatka ze świeżych warzyw, z dodatkiem sera feta, oliwek i oliwy
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Grecka
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 270 w każdej porcji
Składniki
- 2-3 liście sałaty lodowej
- 1 długi ogórek
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- 1/2 strąka papryki żółtej
- 1/2 strąka papryki czerwonej
- 2 łyżki oliwek Kalamata
- 2 łyżki oliwek zielonych
- 150 g sera feta
- 2 łyżeczki kaparów
- oregano
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie warzywLiście sałaty opłucz, osusz, porwij na mniejsze kawałki. Wyłóż nimi talerz lub salaterkę. Cebulę obierz, przekrój na pół, pokrój ją w półplasterki. Pomidorki umyj, każdy przekrój na połowę. Ogórek umyj, wytrzyj, przekrój wzdłuż na połowę, a potem pokrój w grubsze talarki. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w paski.
- Wykańczanie sałatkiPokrojonymi warzywami posyp liście sałaty. Z sera feta odkrój gruby plaster, resztę pokrój w kostkę, posyp nią warzywa. Sałatkę posyp oliwkami. Na jej wierzchu połóż przekrojony na pół plaster fety, połóż na nim kapary. Całość oprósz oregano, skrop oliwą i octem balsamicznym.
Modyfikacje sałatki greckiej
Sałatkę grecką zna już cały świat, a w wielu zakątkach modyfikuje się przepis podstawowy. Niektórzy dorzucają do niej bowiem: sałatę lodową czy rzymską, kawałki awokado, a nawet kiełki. Sałatkę tę często też doprawia się sosem z dodatkiem czosnku, posypuje kaparami czy orzechami. Wszystko oczywiście zależy od upodobań przygotowujących. Jednak trzeba przyznać, że wersja podstawowa jest wystarczająco smaczna i zdrowa.
Czytaj też:
Podsmażam ser i robię rewelacyjną sałatkę makaronową. Sycące i zdrowe danie w 15 minutCzytaj też:
Ta sałatka zachwyca kolorami i zaskakuje składnikami. A smakuje, że palce lizać