Ciasto francuskie to jedno z niewielu ciast, które można kupić w formie półproduktu. A więc jest gotowe do użycia, wystarczy je tylko nadziać i upiec. To bardzo wygodne, bo szybko można z niego przygotować świeżą i chrupiącą przekąskę w wersji wytrawnej lub słodkiej. Dziś zestawię ciasto francuskie ze szpinakiem i serem, dzięki czemu powstaną lekkie, wytrawne kieszonki.
Jak przygotować szpinak na farsz?
Do przygotowania farszu najlepiej jest użyć świeżych lub mrożonych liści szpinaku. Ładniej się prezentują i farsz nie wypływa, jeśli nie są one rozdrobnione. By farsz był soczysty, liście najlepiej jest poddusić na maśle lub oleju. Dzięki temu łatwiej też je będzie nakładać na porcje ciasta. Szpinak mrożony najlepiej jest wrzucić na patelnię z masłem i podgrzewać, aż się rozpuści i odparuje z niego nadmiar płynu. Do przyprawienia szpinaku doskonale nadaje się czosnek, sól i pieprz.
Jak zrobić kieszonki z ciasta francuskiego?
Ciasto francuskie należy wyjąć z lodówki na 10-15 minut przed przyrządzaniem. Dzięki temu nieco zmięknie i łatwiej da się z niego formować kieszonki. Nie należy jednak pozostawiać go na zbyt długo w temperaturze pokojowej, zwłaszcza w ciepłe dni, bo zrobi się kleiste i trudne do obróbki.
Przepis: Kieszonki z ciasta francuskiego
Wytrawna przekąska z ciasta francuskiego, szpinaku i sera
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 140 w każdej porcji
Składniki
- 250 g ciasta francuskiego
- 150 g świeżego szpinaku
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 125 g sera camembert
- 1 żółtko
- 2 łyżki pestek dyni
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie szpinakuLiście szpinaku przebierz, opłucz, osusz. Na patelni rozpuść masło, wsyp szpinak, duś go, aż zrobi się elastyczny. Dodaj zmiażdżone ząbki czosnku, trochę soli i pieprzu. Duś kilka minut, by odparował nadmiar płynu.
- Przygotowanie kieszonekCiasto francuskie ogrzej do temperatury pokojowej. Rozwiń je i pokrój w kwadraty. Na każdym połóż wzdłuż przekątnej trochę szpinaku i 1-2 plasterki sera camembert. Dwa naprzeciwległe rogi ciasta posmaruj żółtkiem, zlep nad farszem.
- Pieczenie kieszonekBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej kieszonki. Każdą posmaruj żółtkiem, posyp pestkami dyni. Kieszonki piecz ok. 15 minut w 210 stopniach Celsjusza.
Czym jeszcze można nadziać wytrawne kieszonki?
Dziś wytrawne kieszonki z ciasta francuskiego nadziałam szpinakiem i serem. Jednak jako farsz można też wykorzystać inne produkty. Tu dobrze sprawdzą się następujące zestawy, np.: pomidory i mozzarella, ser camembert i rozmaryn, cebula duszona z ziołami czy szynka, pieczarki i ser. By farsz nie był suchy, dobrze jest do niego dodać trochę ulubionego sera lub poddusić warzywa na sporej ilości oliwy.
Jedną z szybkich i lubianych w moim domu przekąsek z ciasta francuskiego nadziewam parówkami, serem żółtym i łagodną musztardą. Smakuje świetnie!
Czytaj też:
Te paluszki robię z ciasta francuskiego i aromatycznego dodatku. Przekąska schodzi na pniuCzytaj też:
Zakręcone ciastka z nutellą. Błyskawiczna przekąska z ciasta francuskiego