Kiełbasa z kiszoną kapustą posmakuje nie tylko panom. To tanie danie robi się samo

Kiełbasa z kiszoną kapustą posmakuje nie tylko panom. To tanie danie robi się samo

Dodano: 
Kiełbasa z kiszoną kapustą
Kiełbasa z kiszoną kapustą Źródło: Shutterstock / Foodio
Nie masz pomysłu na szybki i tani obiad albo na pożywną kolację? Jeśli w swoich zapasach znajdziesz kiełbasę i kiszoną kapustę, jest po problemie. Z tych dwóch składników szybko wyczarujesz smaczne danie.

Czasem zupełnie nie chce się gotować, jednak cała rodzina czeka na obiad. Jak wybrnąć z tej sytuacji? Można kupić gotowe jedzenie do odgrzania, np. pierogi, lasagne czy kopytka. Jednak trzeba przyznać, że taki obiad nie jest zbyt tani. Można też z domowych produktów spróbować przygotować coś na szybko. Ja dziś wpadłam na doskonały pomysł, by zużyć napoczęte wiaderko kiszonej kapusty i kiełbasę, która leży w lodówce 2 dni. Zrobię z nich coś prostego, ale bardzo smacznego.

Jaką kiełbasę można podać z kiszoną kapustą?

Do tego dania najlepiej jest wykorzystać niezbyt chudą, cienką kiełbasę. Trochę tłuszczu nada bowiem smaku kiszonej kapuście, a i sama kiełbasa nie będzie sucha, tylko soczysta. Do pieczenia lub smażenia z kiszoną kapustą można więc przeznaczyć kiełbasy, np.: śląską, zwyczajną, podwawelską czy toruńską. Unikałabym kiełbas drobiowych i z szynki. Za to z powodzeniem można tu wykorzystać białą kiełbasę, którą być może zamroziliście po świętach. Ona też dobrze będzie harmonizowała ze smakiem kiszonej kapusty.

Jak zrobić kiełbasę z kiszoną kapustą z piekarnika?

Przygotowanie tego dania zacznij od podsmażenia cebuli. Warzywo to doskonale podnosi smak kiszonej kapusty.

Przepis: Kiełbasa z kiszoną kapustą

Kiełbasa smażona z kiszoną kapustą na patelni

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
530 w każdej porcji

Składniki

  • 4 porcje cienkiej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 2 listki laurowe
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz ziołowy
  • 2 łyżeczki miodu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie daniaNa patelni rozgrzej olej i zrumień na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj do kiszonej kapusty razem z przyprawami i miodem, wymieszaj. Umieść w naczyniu żaroodpornym. Całość podlej odrobiną wody, na wierzchu ułóż kiełbaski (warto je wcześniej ponacinać). Naczynie przykryj, wstaw do piekarnika na ok. 30 minut w 200 stopniach Celsjusza.

Wskazówka: To danie możesz też przygotować na patelni. W tym celu obsmaż najpierw kiełbaski i zdejmij je z patelni. Potem podsmaż cebulkę, dodaj kapustę i całość razem przesmaż. Dodaj przyprawy i odrobinę wody i duś na małym ogniu ok. 15 minut. Na koniec dodaj miód, wymieszaj. Dołóż obsmażone kiełbaski i podgrzewaj całość jeszcze ok. 5 minut.

Co podać do kiełbasy z kiszoną kapustą?

Do kiełbasy z kiszoną kapustą najprościej jest podać kromkę chleba. Może to być chleb mieszany, żytni, na zakwasie. Nieco mniej będą pasować lekkie, pszenne chleby. Zamiast chleba do dania tego dobrze też sprawdzą się gotowane ziemniaki. Jeśli udało wam się kupić już młode ziemniaki, koniecznie ugotujcie je w skórkach. Danie będzie naprawdę pyszne.

Czytaj też:
Łazanki z kapustą często robię na piątkowy obiad. Dodaję jeden sekretny składnik, a danie znika w mig
Czytaj też:
Ta kapusta zasmażana to idealny dodatek do schabowych. Z talerzy znika przed kotletami