Łazanki z kapustą często robię na piątkowy obiad. Dodaję jeden sekretny składnik, a danie znika w mig
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Łazanki z kapustą często robię na piątkowy obiad. Dodaję jeden sekretny składnik, a danie znika w mig

Dodano: 
Łazanki z kapustą
Łazanki z kapustą Źródło:Shutterstock / robert6666
Łazanki z kapustą to potrawa uważana za typowo świąteczną. Ja i moja rodzina lubimy ją jednak na tyle, że nie chcemy za nią tęsknić przez cały rok. Dlatego gotuję ją często w piątek. Znika w mig.

O dziwo łazanki z kapustą lubi cała moja rodzina. Bardzo mnie to cieszy, bo nie ma przy tej potrawie dużo pracy, a wszyscy zjadają ją ze smakiem. Łazanki z kapustą można zrobić w wersji postnej i mięsnej. W tej drugiej wzbogacam kapustę podsmażoną kiełbasą albo boczkiem wędzonym. Zwykle do łazanek z kapustą dodaję podsmażone pieczarki. No chyba, że mam na tyle duży zapas suszonych grzybów, że mogę ich używać przez cały rok.

Jaką kapustę użyć do łazanek z kapustą?

Łazanki z kapustą można przygotować zarówno z kapusty kiszonej, jak i świeżej, białej. Pierwsza wersja ma oczywiście bardziej wyrazisty, kwaśny smak. Chociaż i świeżą kapustę można przyprawić tak, by była kwaskowa i ostrzejsza w smaku. Wystarczy dodać do niej trochę soku z cytryny, octu jabłkowego czy kwasku cytrynowego. Ja jednak gotuję świeżą kapustę z dodatkiem zakwasu na żur i powiem wam, że to był jeden z moich lepszych pomysłów. Kapusta zyskuje bowiem przyjemny, kwaskowy smak i to w naturalny sposób.

Jak zrobić łazanki ze świeżą kapustą?

Jeśli chcesz przygotować kapustę z suszonymi, leśnymi grzybami, pamiętaj, by wcześniej je namoczyć i ugotować.

Przepis: Łazanki z kapustą

Łazanki podane z kapustą duszoną z zakwasem na żur

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
420 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 niedużej główki białej kapusty
  • 1/2 butelki zakwasu na żur
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 300 g pieczarki
  • 1 listek laurowy
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 300 g makaronu łazanki
  • majeranek
  • kminek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie kapustyKapustę oczyść, poszatkuj, wsyp do garnka, zalej żurem, dodaj też trochę wody. Dodaj listek laurowy i ziarna ziela, a także trochę majeranku i kminku, zagotuj i gotuj, aż kapusta będzie miękka. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Podsmażanie cebuli i pieczarekCebule obierz, pokrój w kostkę, podsmaż na patelni. Dodaj oczyszczone, pokrojone w plasterki pieczarki. Przesmaż, oprósz solą i pieprzem, podduś kilka minut. Dodaj je do kapusty, wymieszaj, gotuj 5 minut.
  3. Łączenie składnikówŁazanki ugotuj w osolonym wrzątku, tak by makaron był lekko twardawy. Odsącz go, dodaj do ugotowanej kapusty, dopraw do smaku, podgrzewaj kilka minut często mieszając.

Jak podać łazanki z kapustą?

Niektórzy na ugotowane łazanki wykładają podduszoną kapustę i tak serwują to danie. Jednak moim zdaniem w ten sposób potrawa nie jest spójna. Często bowiem kapusta zsuwa się z makaronu, a w łazankach nie czuć smaku kapusty. Dlatego warto dodać ugotowane łazanki do podduszonej kapusty i całość podgrzewać kilka minut, często mieszając. By makaron jednak nie rozgotował się w potrawie, należy go tak ugotować, by pozostał lekko twardawy.

Czytaj też:
Sycące kotlety bez grama mięsa. Smażony ser podasz nie tylko na piątkowy obiad
Czytaj też:
Zalewam filety wybornym płynem i wstawiam do pieca. To najlepsze danie rybne, jakie jadłam

Źródło: smaki.pl