Przepis na zdrowy koktajl z poświąteczną rzeżuchą. Podziękują ci nie tylko jelita

Przepis na zdrowy koktajl z poświąteczną rzeżuchą. Podziękują ci nie tylko jelita

Dodano: 
Rosnąca rzeżucha
Rosnąca rzeżucha Źródło: Pixabay
Została ci po świętach rzeżucha? Nie pozwól jej się zmarnować. Ta zielenina nie tylko pięknie wygląda, ale też doskonale smakuje i jest bardzo zdrowa. Doskonale wpłynie chociażby na nasze jelita.

Na święta przygotowujemy nie tylko smaczne potrawy, ale też przeróżne dekoracje. Wśród nich są pisanki i zielenina. Tej ostatniej nie może zabraknąć na świątecznym stole, bo symbolizuje ona odradzające się życie, co nawiązuje do zmartwychwstania Chrystusa. Siejemy zwykle żyto i rzeżuchę. Czy jednak kariera rzeżuchy kończy się na dekorowaniu świątecznego stołu?

Jakie są zalety rzeżuchy?

Choć rzeżuchę wysiewamy przed Wielkanocą głównie po to, by zdobiła nasz stół, to zielenina ta jak najbardziej nadaje się do jedzenia. Co więcej, nie tylko się nadaje, ale też jest bardzo zdrowa. Zawiera dużo witaminy C, a także witaminy E, K, beta-karotenu i kwasu foliowego. Witamina C wzmacnia odporność, ale też ma działanie antyoksydacyjne i wspomaga wchłanianie żelaza. Witamina K ma wpływ na krzepliwość krwi i zdrowe kości. Beta-karoten jest przetwarzany przez organizm w witaminę A, która z kolei wspomaga układ odpornościowy, a także poprawia wzrok i stan skóry.

Rzeżucha zawiera także dużo wapnia, potasu, magnezu, fosforu i żelaza. Minerały te korzystnie wpływają na kości, mięśnie, układ krążenia i nerwowy. Wykiełkowana rzeżucha jest też bogata w błonnik pokarmowy, który ma istotny wpływ na działanie przewodu pokarmowego. Reguluje on trawienie, wspomaga mikroflorę jelitową, pomaga usunąć z układu pokarmowego zalegające złogi i łagodzi zaparcia. Poza tym utrzymuje prawidłowy poziom cholesterolu i cukru we krwi. Ponieważ rzeżucha stanowi dobre źródło białka, ma duże znaczenie w diecie wegańskiej i wegetariańskiej.

Jak zrobić zdrowy koktajl z rzeżuchą?

Ten koktajl możesz przygotować na bazie wody mineralnej lub jogurtu naturalnego. Sama zdecyduj, czy potrzebujesz mniej, czy bardziej pożywnego napoju.

Przepis: Koktajl z rzeżuchą

Koktajl z dodatkiem rzeżuchy, ogórka i jabłka

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
50 w każdej porcji

Składniki

  • 300 ml wody mineralnej
  • 2 garści rzeżuchy
  • 1 jabłko
  • 1/2 ogórka sałatkowego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie jabłka i ogórkaJabłko i ogórek umyj, wytrzyj. Możesz ich nie obierać, a wtedy otrzymasz koktajl bogatszy w błonnik. Pokrój je na kawałki, zblenduj.
  2. Przygotowanie koktajluDo jabłka i ogórka dodaj pozostałe składniki, czyli rzeżuchę, sok z cytryny i wodę. Zblenduj wszystko na jednolitą masę. Koktajle należy spożywać od razu po przyrządzeniu, bo są najwartościowsze.

Inne wersje koktajlu z rzeżuchą

Z dodatkiem rzeżuchy można też przygotować inne koktajle. Zielenina ta dobrze będzie się komponować również z: bananem, kiwi, mlekiem roślinnym, miodem, sokiem z cytryny, szpinakiem, awokado. Do koktajlu warto zawsze dorzucić kilka kostek lodu. Schłodzą one napój, dzięki czemu stanie się on bardziej orzeźwiający.

Czytaj też:
Z kwiatów forsycji robię żółty napój witaminowy. Wystarczy zmiksować cztery składniki
Czytaj też:
Piję ten napój, kiedy nie mam czasu na śniadanie. Stawia na nogi, a robi się go w 5 minut