Z kwiatów forsycji robię żółty napój witaminowy. Wystarczy zmiksować cztery składniki

Z kwiatów forsycji robię żółty napój witaminowy. Wystarczy zmiksować cztery składniki

Dodano: 
Smoothie z forsycją
Smoothie z forsycją Źródło: Shutterstock / Konstantin Kolosov
Kwiaty forsycji to jedno z najlepszych naturalnych źródeł rutyny, dlatego w krótkim sezonie warto korzystać z nich jak najwięcej. Mój sposób na forsycję to pyszny napój z dodatkiem owoców.

Trwa sezon na forsycję. Żółte, charakterystyczne kwiaty są ozdobą przydomowych ogrodów i osiedlowych klombów, ale warto przypominać, że są jadalne i bardzo zdrowe. Ja lubię ze świeżych kwiatów forsycji zrobić żółty, pełen witamin koktajl.

Jak zrobić napój z kwiatów forsycji?

Forsycjowe smoothie to żółty koktajl z dodatkiem egzotycznych owoców: bananów i mango. Ja do swojego napoju dodaję mleko migdałowe, ale może to być także woda albo np. jogurt naturalny czy sok jabłkowy.

Przepis: Koktajl z bananów i forsycji

Żółte smoothie z wiosennymi kwiatami.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 banan
  • 1 mango
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • garść świeżych kwiatów forsycji

Sposób przygotowania

  1. Robienie napojuZmiksuj wszystkie składniki na gładko. Napój podawaj udekorowany listkiem mięty lub kwiatami forsycji.

Przepis potraktuj jako inspirację, bo do swojego koktajlu możesz dodać inne składniki (dorzuć garść płatków owsianych i będziesz mieć pożywny napój, który śmiało możesz potraktować jako śniadanie). Kwiaty forsycji będą także pasowały do smoothie z zielonych warzyw i owoców (np. szpinaku, jabłek, selera naciowego oraz kiwi) czy koktajli z owoców jagodowych (np. malin albo czarnych jagód).

Jakie właściwości ma forsycja?

Kwiaty forsycji warto dodawać nie tylko do koktajli – idealnie nadają się do sałatek, na kanapki, ale też do dekoracji potraw, zarówno tych na słodko, jak i tych wytrawnych. Kwiaty forsycji są cenione przede wszystkim względu na dużą zawartość rutyny. Prof. Karolina Jakubczyk z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego na swoim blogu FitoScience tak pisze o kwiatach forsycji: „Forsycja jest bardzo dobrym źródłem rutyny (rutozydu) należącego do bioflawonoidów, zawartego w wielu popularnych suplementach diety. Kwiaty zawierają więcej tego fitozwiązku niż liście, osiągając nawet do 3% ogólnej masy rośliny. Rutyna uszczelnia naczynia krwionośne, wykazuje działanie przeciwutleniające czy przeciwzapalne oraz chroni witaminę C przed szybką degradacją”. Dlatego po forsycję warto sięgać w sezonie wiosennego przesilenia: będzie idealnym wsparciem odporności i może śmiało zastąpić popularne suplementy z rutyną.

Czytaj też:
Nalewka z forsycji to hit wiosny. Pozwoli zachować cenne kwiaty na dłużej
Czytaj też:
„Nieparzącą pokrzywę” zbieram garściami. Jasnota purpurowa wspomaga trawienie i łagodzi ból głowy