Piję ten napój, kiedy nie mam czasu na śniadanie. Stawia na nogi, a robi się go w 5 minut

Piję ten napój, kiedy nie mam czasu na śniadanie. Stawia na nogi, a robi się go w 5 minut

Dodano: 
Koktajl kawowo-kokosowy
Koktajl kawowo-kokosowy Źródło:Shutterstock / Elena Veselova
Ten koktajl z kawą i wiórkami kokosowymi robię dosłownie w 5 minut. To mój sposób na pożywne i szybkie śniadanie, kiedy mam zabiegany poranek.

Kawa w takiej wersji to można powiedzieć dwa w jednym: lekkie śniadanie i poranna kawa. Smoothie kawowe z dodatkiem wiórków kokosowych i bananów smakuje przy tym rewelacyjnie. Ze względu na kawę, zadziała jak zdrowy energetyk.

Jak zrobić koktajl kawowy z kokosem?

Aby zrobić koktajl, wystarczy zmiksować wszystkie składniki. Kawa powinna być ostudzona. Ja lubię do koktajlu dodać bardzo mocną kawę, ale możesz sam zdecydować, jaką kofeinową moc ma mieć twoje smoothie. Mleko kokosowe, które jest w przepisie to nie mleczko kokosowe! To napój roślinny na bazie kokosa używany jako zamiennik mleka roślinnego. Idealnie sprawdzi się tu mleko kokosowe typu barista (czyli przeznaczone do kawy), które jest bardziej tłuste. Kokosowy smak podbiją wiórki kokosowe. Ja do swojego koktajlu kawowego obowiązkowo dodaję banana oraz łyżeczkę kakao.

Przepis: Koktajl kawowy z kokosem

Sycący i dodający energii koktajl śniadaniowy.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 filiżanka mocnej, czarnej kawy
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 banan
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka kakao

Sposób przygotowania

  1. Robienie smoothieBanana obierz i pokrój na kawałki. Włóż do blendera pokrojone banany i pozostałe składniki i zmiksuj na gładko.

Koktajl można podawać posypany wiórkami i oprószony kakao.

Koktajl kawowo-kokosowy – inne wersje

Do koktajlu można dokładać również inne składniki (albo je nieco zmieniać). Przede wszystkim, jeśli masz ochotę na słodszy napój, możesz go dosłodzić. Niekoniecznie trzeba tu używać cukru, mogą to być dowolne słodziki (np. syrop klonowy abo syrop z agawy). W najzdrowszej wersji mogą to być np. 1-2 suszone daktyle. Wówczas daktyle najlepiej zalać gorącą kawą i zostawić aż zmiękną. Daktyle można też zmiękczyć zalewając je samą wodą, ale wtedy szkoda ich smaku i słodyczy, które zostają w wodzie (można ją wtedy też dolać do koktajlu).

Do koktajlu można także dodać płatki owsiane, cynamon, czekoladę. W wersji bardziej deserowej koktajl można dosłodzić i udekorować bitą śmietaną, kakao i kokosowymi ciasteczkami. Do koktajlu można dodać także mleczko kokosowe (nie przesadzałabym tu jednak z ilością).

Czytaj też:
Kawa z tym niecodziennym dodatkiem smakuje jak deser. Nie uwierzysz, ile korzyści daje to połączenie
Czytaj też:
Wytrawna owsianka z jajkiem i awokado. Zdrowe śniadanie zrobisz w 15 minut

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl