Sałatka warstwowa z tuńczykiem, nazywana również sałatką „Mimoza”, jest bardzo popularna m.in. w Rosji i Ukrainie, skąd przywędrowała do Polski oraz innych krajów europejskich. Idealne połączenie różnych smaków sprawia, że sałatka warstwowa z tuńczykiem jest wyjątkowo pyszna. Moja rodzina zajada się nią.
Klasyczny przepis na tę sałatkę warstwową łączy składniki uwielbianej u nas sałatki jarzynowej oraz równie popularnej sałatki z tuńczykiem. Ponieważ zwykle na domowe wielkanocny stół i przyjęcia przygotowuję zarówno sałatkę jarzynową, jak i sałatkę warstwową z tuńczykiem, zmodyfikowałem nieco przepis, aby składniki nie powtarzały się w jednej i drugiej sałatce.
Dodatki do sałatki z tuńczykiem warto zmieniać w zależności od pory roku. Dlatego ja jesienią i zimą dodaję do niej gotowaną marchewkę, ziemniaki w mundurkach oraz ogórki kiszone lub ogórki konserwowe, a wiosną i latem serwuję sałatkę warstwową z tuńczykiem wzbogaconą o świeżego ogórka i cebulkę dymkę.
Jak zrobić sałatkę warstwową z tuńczyka?
Przygotuj dużą miskę lub tortownicę o średnicy 21-22 cm i 9 mniejszych miseczek (ja wykorzystuję szklane płaskie słoiczki po deserach mlecznych) lub np. plastikowych pojemników. Jeżeli chcesz uniknąć góry naczyń do mycia, to możesz wszystkie składniki kroić/ścierać na deskę i od razu przekładać do tortownicy, miski lub pojemniczków.
Wskazówka: ogórki kiszone lub ogórki konserwowe, które wykorzystuję w swoim przepisie możesz zastąpić świeżymi ogórkami. Robiąc wiosenną sałatkę warstwową z tuńczykiem, możesz również dodać pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe. Taka sałatka warstwowa z tuńczykiem doskonale uzupełnia menu na Wielkanoc. Jest też jednym ze sposobów na wykorzystanie jajek na twardo, które często zostają po tych świętach.
Przepis: Sałatka warstwowa z tuńczykiem
To pyszna i atrakcyjna wizualnie potrawa, która świetnie sprawdza się na przyjęciach, imprezach i świątecznym stole.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 1 godz. 20 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 6 jajek
- 3 puszki tuńczyka w oleju
- 6 średniej wielkości ogórków kiszonych
- 1 czerwona cebula
- 1 pęczek szczypiorku
- 250 g tartego sera
- 1 puszka kukurydzy
- 2/3 małego słoika ulubionego majonezu
- 2/3 dużego opakowania gęstego jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Ugotowanie i rozdrobnienie jajekJajka ugotuj na twardo. Czas gotowania średniej wielkości jajek od momentu zagotowania się wody to 9 minut. Gotowe jajka na twardo wyjmij z wrzątku i przelej zimną wodą. Pozostaw je do wystygnięcia, a następnie obierz i oddziel żółtka od białek. Żółtka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub rozgnieć widelcem. Białka zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub posiekaj. Przełóż białka i żółtka do osobnych miseczek.
- Przygotowanie reszty składnikówTuńczyka odsącz z zalewy, podziel na mniejsze kawałki i przełóż do miseczki. Kukurydzę odsącz z zalewy i pozostaw na sitku do odcieknięcia. Gdy kukurydza odcieknie, przełóż ją do miseczki. Ogórki kiszone (lub ogórki konserwowe) pokrój w małą kostkę i pozostaw na sitku do odcieknięcia, a następnie przełóż do miseczki. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do miseczki. Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Szczypiorek (możesz zastąpić go cebulką dymką) drobno posiekaj.
- Wymieszanie składników na sosPrzygotuj sos z majonezu i jogurtu naturalnego. W tym celu przełóż składniki do miseczki i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz też dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny lub ulubionej musztardy o łagodnym smaku.
- Układanie warstw sałatki z tuńczykiemNa dno dużej miski lub tortownicy wyłóż białka jajek. Na białkach rozprowadź 3 łyżki sosu jogurtowo-majonezowego. Rozprowadzanie sosu ułatwi Ci skorzystanie z rękawa cukierniczego. Możesz też przelać sos do butelki po ketchupie lub musztardzie. Na białka i warstwę sosu wyłóż czerwoną cebulę, a na cebulę ogórki. Na ogórkach rozprowadź warstwę sosu. Na sos wyłóż 1/2 tuńczyka i 1/2 kukurydzy i przykryj kolejną warstwą sosu. Następną warstwę sałatki zrób ze startego sera. Na ser wyłóż 1/2 szczypiorku (lub cebulki dymki), pozostałego tuńczyka i kukurydzę oraz warstwę sosu. Ostatnią warstwę sałatki zrób z rozgniecionych lub startych na drobnej tarce żółtek. Udekoruj kleksami sosu i posyp pozostałą cebulką dymką lub szczypiorkiem.
- ChłodzenieGotową sałatkę warstwową przykryj folią spożywczą i wstaw na minimum 45 minut do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
Czytaj też:
Lekka i sycąca sałatka z tuńczykiem i jajkiem. Efekt WOW zapewnia orzeźwiający dressingCzytaj też:
Ta sałatka makaronowa z tuńczykiem to doskonały wybór na każdą okazję. Przepis z prostych składników