Lekka i sycąca sałatka z tuńczykiem i jajkiem. Efekt WOW zapewnia orzeźwiający dressing

Lekka i sycąca sałatka z tuńczykiem i jajkiem. Efekt WOW zapewnia orzeźwiający dressing

Dodano: 
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem Źródło:Shutterstock / banate
Nie każda sałatka z tuńczykiem musi „pływać” w majonezie lub jogurcie naturalnym. Jedną z moich ulubionych sałatek jest lekka i orzeźwiająca sałatka z tuńczykiem i jajkiem. W jej składzie znajdują się świeże warzywa, tuńczyk z puszki oraz ugotowane na twardo jajka.

Tuńczyk z puszki w sosie własnym lub w oleju oraz ugotowane na twardo jajka to duet idealny, który może stanowić bazę wielu pysznych sałatek. Warto eksperymentować w kuchni, wykorzystując przy okazji produkty spożywcze, które mogłyby się zmarnować. Moja sałatka z tuńczykiem i jajkiem powstała przypadkiem – szukałem pomysłu na szybki lunch i zrobiłem przegląd posiadanych produktów spożywczych. Jeżeli chcesz zrobić smaczną i zdrową sałatkę z jajkiem i tuńczykiem, koniecznie wypróbuj poniższy przepis.

Bardzo często robię tę sałatkę latem, gdy stragany na bazarze uginają się od dojrzałych pomidorów, słodkiej papryki oraz kruchej sałaty. Poza sezonem dodaję do sałatki z tuńczykiem i jajkiem również ogórki kiszone lub ogórki konserwowe.

Wskazówka: do sałatki polecam dodać tuńczyka, który nie został nadmiernie rozdrobniony. Ja wykorzystuję kawałki tuńczyka w sosie własnym, ale możesz wykorzystać tę kawałki ryby w oleju (waga jednej puszki to u mnie 170 g; waga ryby to średnio 120 g).

Przepis: Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Wyrazistego smaku sałatce dodaje prosty, ale bardzo smaczny sos z oliwy z oliwek (opcjonalnie możesz użyć oleju roślinnego np. rzepakowego), soku z cytryny i ostrej musztardy.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
6

Składniki

Na sałatkę:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 4 jajka
  • główka sałaty
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 swieże ogórki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 duża papryka czerwona słodka
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Na dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka ostrej musztardy

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówJajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój na ósemki. Tuńczyka odsącz z zalewy. Warzywa umyj i osusz. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, ogórki pokrój w kostkę lub słupki, paprykę pokrój na paseczki, cebulę obierz i pokrój w piórka lub kostkę, a sałatę porwij na mniejsze kawałki.
  2. Wymieszanie dressinguDo szklanki lub kubka dodaj oliwę, sok z cytryny i musztardę. Dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Możesz również składniki sosu połączyć w małym słoiku i następnie wymieszać – słoik dokładnie zakręć i energicznie nim potrząsaj do momentu, aż składniki się połączą. Dressing powinien mieć jednolitą, aksamitną konsystencję.
  3. Łączenie składnikówPrzygotuj dużą miskę. Jej dno wyłóż porwaną na mniejsze kawałki zieloną sałatą (np. lodową, rzymską lub mieszanką sałat). Na sałacie ułóż ogórki, pomidorki i paprykę. Dodaj podzielonego na mniejsze kawałki tuńczyka. Posyp składniki piórkami cebuli i polej dressingiem. Na wierzchu ułóż ósemki jajek na twardo. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz posyp posiekaną natką pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem.

Do sałatki możesz również dodać inne warzywa. Z tuńczykiem doskonale komponują się np.: rzodkiewka, oliwki, czosnek, rukola, kukurydza lub awokado. A pomidorki koktajlowe śmiało zastąpisz tradycyjnymi pomidorami, np. malinowymi. Ponadto opcjonalnie zamiast świeżych ogórków możesz użyć ogórków kiszonych lub konserwowych. Jeśli jednak decydujesz się na tę modyfikację, to warto zmniejszyć o połowę ilość soku z cytryny w dressingu.

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem – propozycja podania

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem to idealne danie na lunch lub kolację, które wyśmienicie smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa, grzanek lub tostów. Jeśli zależy ci na eleganckim podaniu sałatki, to układaj ją na głębokich talerzach. Każdy biesiadnik dostanie wtedy swoją idealnie skomponowaną porcję sałatki, którą możesz dodatkowo ozdobić plasterkiem cytryny i świeżymi listami na przykład natki pietruszki, bazylii lub oregano.

Czytaj też:
Ta sałatka ryżowa ekspresowo znika z talerzy. Do klasycznego przepisu zawsze dodaję jeden składnik
Czytaj też:
Sos idealny do jajek, szparagów i innych warzyw. Sos holenderski robię w dwóch wersjach