Podpłomyk z przepisu babci. Wystarczą 3 składniki, aby szybko przygotować słowiański „chleb”

Podpłomyk z przepisu babci. Wystarczą 3 składniki, aby szybko przygotować słowiański „chleb”

Dodano: 
Podpłomyki
Podpłomyki Źródło: Shutterstock / KarinaKlachuk
Podpłomyk to „pieczywo”, które stanowiło podstawę diety dawnych Słowian. Niegdyś podpłomyki pieczono na żarze z ogniska, ale możesz przygotować pyszne placki na suchej patelni lub w piecu do pizzy. Zobacz, jak robiła to moja babci.

Moja babcia robiła podpłomyki na płycie kuchni węglowej z klasycznego ciasta kluskowego. Musisz wiedzieć, że podpłomyk to pyszna przekąska oraz idealny zamiennik np. chlebka pita i tortilli. Są to placki z mąki pszennej, wody i soli, które nie wymagają długiego przygotowania. Wystarczy wymieszać składniki, zagnieść ciasto i usmażyć na suchej patelni, na płycie kuchni węglowej lub rozgrzanej na kuchence gazowej żeliwnej blaszce. Doskonale smakują również podpłomyki w wersji biwakowej, pieczone na patyku lub na rozgrzanych w ognisku kamieniach.

Sprawdź, jak zrobić staropolskie podpłomyki, które są element naszego kulinarnego dziedzictwa.

Przepis: Podpłomyki

Podpłomyki to bardzo stary rodzaj pieczywa, który były częścią diety ludowej zwłaszcza na wsiach. Są one rodzajem płaskiego chleba, bez dodatku drożdży.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
127 w każdej porcji

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki wody
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ciastaDo miski wsyp mąkę. Dodaj sól i gorącą wodę. Wymieszaj składniki łyżką i wyrób gładkie, elastyczne ciasto.
  2. WałkowaniePodziel ciasto na 6 części. Każdą część ciasta rozwałkuj na cienki placek o średnicy około 28 cm. Podczas wałkowania podsypuj ciasto mąką, żeby nie kleiło się do stolnicy oraz wałka. Możesz podzielić ciasto na więcej części, wałkując je na placki o wielkości odpowiadającej średnicy posiadanej patelni. Gotowe ciasto możesz odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut, żeby odpoczęło. Wówczas podpłomyki wyjdą bardziej puszyste.
  3. PieczenieUpiecz podpłomyki na rozgrzanej patelni. Ciasto powinno delikatnie się przypiec. Jeżeli rozwałkujesz ciasto na bardzo cienki placek, to podpłomyki wyjdą chrupiące; grubsze podpłomyki są chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku.

Podpłomyki podawaj z ulubionymi dipami, mięsem, warzywami lub jako samodzielną przekąskę.

Podpłomyk – przydatne wskazówki

Podpłomyki możesz również upiec na rozgrzanym w piekarniku kamieniu do pizzy lub na patelni grillowej. Aby urozmaicić ich smak, do ciasta na podpłomyki możesz dodać ulubione zioła i przyprawy np. oregano, bazylię, tymianek, czosnek niedźwiedzi oraz mieloną paprykę i czosnek granulowany, bądź nasiona, np.: słonecznik, siemię lniane, sezam, chia lub pestki dyni. Pamiętaj, że dodanie nasion do ciasta na podpłomyki nie tylko urozmaica smak, ale także podnosi wartość odżywczą gotowego produktu. Możesz eksperymentować z różnymi kombinacjami nasion, aby znaleźć swoje ulubione połączenie.

Dobrze wypieczone, cienkie podpłomyki są bardzo chrupiące. Możesz je połamać na mniejsze kawałki i podawać z różnymi pastami (np. hummusem, guacamole) lub dipami, podobnie jak domowe nachosy zrobione z tortilli.

Czytaj też:
Ten sos tatarski robię w 20 minut, a wznosi moje dania na wyższy poziom. Przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń
Czytaj też:
Ten sos czosnkowy z 4 składników idealnie pasuje do pizzy, burrito, tortilli z kurczakiem i wielu innych potra